Зима

Зима
Пролет

20 юни 2022 г.

Не демокрация – ужасяваща корупция е същността й!

Реалността е много по-мрачна и тревожна: Украйна отдавна е една от най-корумпираните страни в международната система!“ 

 

Основна бариера пред влизането на Украйна в Евросъюза е ужасяващата корупция в тази страна. 

Така вестник  The New York Times (NYT) коментира защо, въпреки симпатиите на евролидерите към тази държава, тя трудно ще бъде приета в общността. Припомням ви, че на 17 юни т.г. известната с далаверите си гинеколожка, сега изявяваща се като шеф на Еврокомисията, препоръча да се даде на Украйна статус за влизане в Евросъюза. Но в тази държава корупцията е в невероятни размери и продължава да расте. А  влиянието на бизнес-елитите, известни като олигарси, върху политиката, е изключително голямо. 

Според  NYT украинската корупция е особено видима в сферата на правосъдието, където съвместяващите предприемачество и политика хора, „назначават съдии, които от своя страна се произнасят в тяхна полза“. NYT дава за пример  премиера на страната Алексей Гончарук, който подаде оставка заради корупционна сделка между президента Владимир Зеленски и бизнесмена Игор Коломойски в  електроснабдяването. Ето защо перспективите за приемането на Украйна в Евросъюза са съмнителни, отбелязва NYT.

Написаното от влиятелният американски вестник не ни казва нищо ново за ситуацията, в която попадна Украйна след държавният преврат, осъществен в нея през 2014 г. под ръководството на САЩ. Благодарение на него на власт дойде проамерикански марионетъчен режим и бяха създадени невероятни възможности за развихряне на корупцията.

През септември миналата година популярната украинска медия „Страна“ публикува статията на Игор Кулик, озаглавена така: „Кажете на своя президент, че такава корупция няма никъде. Европейски одитор за корупцията в Украйна“. Става дума за Юхан Партс от Европейската одиторска палата (ECA), която проведе специално проучване за корупцията в Украйна. Основният извод на проверяващите е, че точно тя е ключов проблем за тази държава.  Юхан Партс дава отговор на президента Зеленски, който в интервю за The Washington Post твърди: наличието на корупция не може да е причина за отказ на Украйна от членство в Евросъюза, защото нея я има във всяка държава. „Вие можете да съобщите на вашия президент, че според обективни индикатори ситуацията с корупцията в Украйна е несъпоставима с нито една друга държава в Евросъюза“, заяви Юхан Партс.

В края на 2021 г. и украинският генерален прокурор Ирина Венедиктова съобщи, че  през последните две години над 5500 души, сред които 111 украински депутати, са били привлечени към наказателна отговорност заради корупция. А само за година тя  се е увеличила с една пета, коментира генералния прокурор.

Поговорката „рибата се вмирисва от главата“ много точно описва ситуацията в днешна Украйна. Проучвания на украинската агенция Active Group показват, че 81.6 на сто от украинците са убедени: президентът Зеленски не изпълнява своите обещания за борба с корупцията! А за около 60 на сто от украинците точно той е и основната причина нея да я има в Украйна.

И вероятно имат основания да мислят така. През февруари т.г. депутатът от украинският парламент (Върховната Рада) Иля Кива заяви, че в банкови сметки на президента Владимир Зеленски са постъпили над 1.2 милиарда долара само за последните две и половина години. Те са му били дадени от украински олигарси. Част от средствата Зеленски вече е похарчил за покупка на вила в Майями за 34 милиона долара. Други милиони е дал за осем комплекта ювелирни украшения Graff. „Всеки президент и неговият екип след като свърши срока му си отива с милиарди долари. И Зеленски не е изключение от тази практика“, изтъква Иля Кива.

Примерът на големите началници бързо завладява коридорите на властта на всички равнища  в Украйна. Депутати от партията на президента „Слуга на народа“ само през последните две години са докладвали за придобиване на  много  скъпо имущество. Украински медии коментираха рязко увеличение на покупателните им възможности, след като те са станали депутати. Те публикуваха списъци с имената на 97 депутати, които са закупили скъпи луксозни марки автомобили (Porsche, Mercedes, BMW, Volvo, Toyota и др.),  земя, апартаменти и друго ценно имущество, скоро след като са се оказали на власт.

Украинската медия „Вести“ потърси отговор на въпроса, за какво харчат пари по време на руската специална операция  украински властимащи. И стигна до извода, че точно сега те купуват невероятно скъпи  бронирани автомобили. Сред държавните чиновници  особено популярен е бронираният  джип Toyota Land Cruiser 200 GX 4,5L, който струва около 130000 евро. Но много търсен е и бронираният Mercedes-Benz S 600 GUARD – той е  силно защитен, облицован е със специална черна кожа, има хладилник, аудиосистема с навигация, уреди за нощно виждане и други екстри. Украинските чиновници пръскат луди пари и за покупка на Iphone 12 mini, Apple MacBook Pro 14, Apple MacBook Air 13 Retina и други подобни „играчки“.

Преди броени дни стана известно, че в Сърбия е арестуван генералът от Службата за безопасност на Украйна (СБУ) Андрей Наумов. Той бе задържан за контрабанда в огромни размери – у него бяха открити 607000 евро, 124000 долара, както и изумруди. Богатството е било скрито в чували за боклук, детски играчки, в тапицерията и багажника на колата. Генералът е бил началник на главното управление на вътрешната безопасност на СБУ, т.е. той е ръководел и органа за борба с корупцията.

Сега украинските властимащи получиха огромни възможности да крадат. Запада, който страстно ги обикна заради тяхната ненавист към Русия, изсипва милиарди долари и евро в Украйна. След януари т.г. само американският Конгрес и е предоставил близо 54 милиарда долара – сума, която досега не е била  давана на нито една друга държава.  И украинци, имали късмета да попаднат в коридорите на властта, независимо от мястото си в йерархията, яко крадат. Британският вестник The Times цитира украински лейтенант, който казва, че за укрепване на траншеи и окопи с дъски и метал са им отпуснати около 20000 долара. Парите незабавно са изчезнали, но нито една дъска не се е появила на бойните позиции. Въпреки милиардите, давани от Запада на Украйна за купуване на снаряжение, огромната част от украинските войници са с  оръжия от времето на Втората световна война. На тях не им достига храната, без подходящи облекла са, нямат средства за връзка, гориво за техниката... Пистолети и автомати, закупувани за армията,  биват изтъргувани на черния оръжеен пазар, а  парите от далаверите потъват в бездънните джобове на големи и дребни началници.

Двамата американски наемника в Украйна, които бяха пленени близо до град Харков – Александър Друке и Анди Хуин споделят пред журналисти, че са изумени от корумпираността на украинските военни командири. Заради нея войниците са зле подготвени и снабдени, твърдят те. „Западната  пропаганда ни казва колко славна е цяла Украйна. Но, когато дойдох тук, видях, че това въобще не е вярно – има твърде много корупция“, споделя Хуин.

Изявления на американски официални лица, както и широко разпространени твърдения в медиите, създадоха зашеметяващо подвеждащ образ на Украйна, пише американският журналист Тед Гален Карпентър. Страната  се представя като жертва на брутална руска агресия и като смела и благородна опора на свободата и демокрацията. Медиите на Запад твърдят, че украинският президент Владимир Зеленски е лидер от ранга на Уинстън Чърчил. А за президентът Джо Байдън кофликтът е   „битка между демокрация и автокрация, между свобода и репресии, между основан на правила ред и такъв, управляван с груба сила“.

Но всички тези приказки нямат нищо общо с истината, те са само един мит, твърди Тед. „Украйна далеч не е демократичен капиталистически модел и неустоим магнит за стенещите маси на Русия. Реалността е много по-мрачна и тревожна: Украйна отдавна е една от най-корумпираните страни в международната система!“, обобщава Тед.

Такива са фактите за „демократична“ и „свободна“ Украйна, които старателно крият от нас жестоко цензурираните медии.  А, когато те говорят и боговете мълчат...


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар