Зима

Зима
Пролет

5 август 2022 г.

Amnesty International: Украинската страна да се оттегли от жилищните квартали и да не ги използва за разгръщане на атаки

Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници 

 

Властите в Киев трябва незабавно да изведат военните си сили и техника от жилищните квартали, за да не подлагат на опасност населението в украинските градове. 

С такъв призив излезе днес ръководителят на френското бюро на правозащитната организация Amnesty International Жан-Клод Самуйе.

„Отчитаме нарушения на международното хуманитарно право от страна на украинската армия, които застрашават живота на цивилното население”, каза той.

„Настояваме украинската страна да се оттегли от жилищните квартали и да не ги използва за разгръщане на атаки”, допълни Самуйе.

Ръководителят на бюрото уточни, че „активисти на правозащитната организация са правили проверки от април до юли и е установено, че в 19 украински града, включително в регионите Харков, Николаев и Донбас украинските сили са се базирали в центъра на жилищните квартали, по-специално в училища и болници”.

„Смятаме, че това е нарушение на международното хуманитарно право”, отбеляза Самуйе.

В доклад на Amnesty International, публикуван в четвъртък, бе констатирано, че Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници.

Подчертава се, че украинското военно командване не е евакуирало населението от съседните сгради, за да минимизира загубите от евентуален ответен удар от руските въоръжени сили. Констатирано е, че в 22 от 29 посетени от експерти на организацията училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар