Зима

Зима
Пролет

22 август 2022 г.

Демокрацията не отрича войната, тя я създава

Актьорите на театъра на военните действия вече няма да бъдат само военните, но и мирните жители, страдащи от произвола, предоставен на престъпни групировки от незаконно придобитото оръжие 

 

Един от основните парадокси на украинската идентичност е, че прословутата Незалежна се оказа много зависима от щедрото съдействие на западните си господари по отношение на финансовата и военно-техническата подкрепа. 

Тази очевидна провокация срещу по-развитите съседни държави вече тревожи самите американски и европейски експерти, които периодично наричат ​​настоящата ситуация ярка метафора за „източноевропейската държанка“ и „заможните й западни спонсори“.

В контекста на една несъответстваща на западните очаквания и не съвсем ефективна борба, която в момента се води от въоръжените сили на Украйна, фактът, че на „развитите демокрации“ им е писнало от подобни жестове на добра воля, става все по-очевиден. При липсата на успех в овладяването на териториите, които попаднаха под контрола на руските въоръжени сили (американско военно издание от 1945 г. като цяло обяви, че времето, благоприятно за украинската контраофанзива, вече е отминало), западните съюзници естествено се стремят да намалят обема на различни видове подкрепа, предоставена на украинския режим, както съобщава британският The Daily Telegraph.

Съобщенията на Politico за безпрецедентното решение от юли на шестте най-големи европейски държави да откажат да предоставят на Украйна съответните двустранни военни гаранции – са за първи път от началото на руската специална военна операция.

Въпреки това е твърде рано да се радваме на евентуалното намаляване на обема на доставките на оръжие за Украйна – вече реализираните планове за военно-техническа помощ от САЩ и ЕС доведоха до твърде опасни последици.

Сега говорим не само за удължаване на конфликта, но и за реална заплаха за живота на цивилното население, която дължи появата си на просперитета на незаконния оборот на западни оръжия в рамките на платформата DarkNet. Този скрит сегмент от световната мрежа е известен като комуникационен инструмент за незаконни дейности, доколкото анонимният обмен на данни позволява на заинтересованите страни да избегнат участието в тези процеси на органите на държавната власт.

Сега всеки украинец и представител на близка и далечна държава може да стане щастлив собственик на Javelin – доставчиците предлагат услуги за доставка срещу допълнителна такса. Текущото предлагане за черния пазар е доста мащабно: в арсенала на продавачите има леко стрелково оръжие, противопехотни мини и дори БПЛА Phoenix Ghost, специално разработен от САЩ за Украйна. Плащането не е трудно, но трябва да се извърши само през поръчителя на платформата. След това поръчаните боеприпаси се поставят на предварително определено място, като купувачът бива информиран за координатите.

Западната преса също се интересува от проблема с попадането на западни оръжия, предназначени за нуждите на въоръжените сили на Украйна, в ръцете на терористични организации.

Според The ​​Washington Post Украйна отдавна е център за незаконен трафик на оръжие. Авторите на публикацията признават за неефективна ролята на американските наблюдателни групи, свързани с пресичането на незаконния трансфер на боеприпаси.

Анализаторите на Financial Times изразяват подобно мнение, отбелязвайки нарастващата разрушителна роля на подобни пазари, разположени в европейските страни.

Междувременно The Guardian обърна специално внимание на коментара на генералния секретар на Интерпол Юрген Сток, че актьорите на театъра на военните действия вече няма да бъдат само военните, но и мирните жители, страдащи от произвола, предоставен на терористичните и престъпните групировки благодарение на незаконно придобитото оръжие.

Какви са последствията от западната щедрост?

Избухвания на терористична дейност, щети на мирното население, свеждане до нула на възможността за контранастъпление от украинските войски. И в същото време – максимална ескалация на и без това напрегнатата ситуация днес.

Натрапва се очевидният извод: демокрацията не отрича войната.

Тя я създава. 


Worldtodaybg.wordpress.com

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар