Зима

Зима
Пролет

22 август 2022 г.

ФСБ: Убийството на журналистката Даря Дугина е подготвено от украинските специални служби

Непосредственият изпълнител на престъплението е гражданката на Украйна Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г., която след това е избягала в Естония

 

 

Федералната служба за безопасност в резултат от проведените комплексни спешни оперативно-издирвателни мероприятия разкри убийството на руската журналистка Даря Дугина, родена през 1992 г.

Престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби, а непосредственият изпълнител е гражданката на Украйна Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г.

Тя е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г заедно с дъщеря си София Михайловна Шабан, родена през 2010 г.

В деня на убийството Вовк и Шабан са били на литературно-музикалния фестивал „Традиция“, където Дугина е присъствала като почетен гост. След активирането на управляемия взрив на автомобила Тoyota Land Cruiser Prado, зад волана на който е била Дугина, на 21 август Вовк заедно с дъщеря си е напуснала Русия, преминавайки през Псковска област в Естония.

За организирането на убийството на Дугина и получаване на информация за начина ѝ на живот, Вовк и дъщеря ѝ са наели квартира в Москва в сградата, в която живее загиналата.

За наблюдението над Даря убийцата е използвала автомобил Mini Cooper. При това при при влизането в Русия са били използвани номера от Донецката Народна Република – Е982ХН DPR, в Москва – казахстански номера 172AJD02, а при излизането – украински AH7771IP.

Материалите от разследването са предадени на Следствения комитет.

Даря Дугина
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар