Зима

Зима
Пролет

16 септември 2022 г.

Боян Чуков: Русия разполага с мощни разрушителни оръжия, но трябва ли да ги използва срещу Киев?

"Руснаците, когато аплодират, ръкопляскат до култ към личността, а, когато бият, бият до смърт."
 

 

- Какво се случи на бойното поле в Украйна, г-н Чуков? На какво се дължи поражението, което търпи Москва в района на Харков?

- Вече всички разбират от военно изкуство и оръжия. Подобна компетентност наблюдаваме по отношение футбола, медицината и сомелиерството. Хора с клипово съзнание анализират с кратки клишета военните сражения в мрежите в унисон с украинската пропаганда и глобалния либерален медиен мейнстрийм. Клипово-емоционалният способ винаги надделява при предаване на информация в медиите. Трябва да отбележим обаче, че причинно-следственото мислене не сработва, когато ни се налага да имаме работа със системи. В системите причината и следствието могат да бъдат отдалечени в пространството и времето.

Русия от края на 2021 г. няколко пъти използва подхода „динамично стратегиране“. Този подход прилича на ползване на GPS-навигацията в автомобила. Задаваш крайната цел и навигацията те води. При поява на задръстване, затворена улица или ремонт по пътя GPS търси и намира друг маршрут към зададената цел.

- Интересно сравнение правите. Каква бе зададената цел на GPS на руската армия и защо тя се оказа в "затворена улица"?

- Първоначално Москва заяви, че няма даде заповед на своите войски да прекрачат границата на Украйна. Но постави условие Киев да не обстрелва цивилното население в Донбас. Какво се случи?

Първо, Зеленски отиде на последната Мюнхенска конференция за сигурност и заяви, че Киев иска да излезе от Будапещенския меморандум от 5 декември 1994 г. Този меморандум е разписан от лидерите на Украйна, САЩ, Русия и Великобритания и става дума за гаранциите за безопасност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие. В Мюнхен украинският президент недиректно заяви, че Киев иска да придобие атомно оръжие.

Второ, на 17 февруари 2022 г. украинската артилерия започна да изтребва поголовно цивилното население на Донбас. Този факт е фиксиран в документ на ОССЕ. Последва спешно евакуиране на децата, жените и старците в Русия, а на 24 февруари руските войски преминаха границата. Накратко, това бе първото руско февруарско динамично стратегиране. Москва се опита да бъде гъвкава и адаптивна към променената обстановка на нейната западна граница. Но нямаше взаимност.

- Каква "взаимност" са очаквали руснаците? Украинците да ги посрещнат като освободители?

- Стигаме до второто динамично стратегиране на Русия - то бе направено през месец март, когато руските войски се оттеглиха от Киев. Тогава се оказа, че руската агентура не сработи нито в Харков, нито в Киев. От друга страна стана ясно, че значителна част от населението не посреща руските войски като освободители. Освен това руснаците бързо осъзнаха, че украинската армия не е обикновено прокси, а е армия обучена по стандартите на НАТО и най-важното: ползваща цялата военна логистика на Североатлантическия алианс.

- Как точно става това?

- На 22 юли 2022 г. ракетата носител „Фалкон-9“ Блок 5 на SpaceX бе изстреляна от базата Ванденберг, САЩ, с 53 сателита от мегасъзвездието Starlink. 46 сателита се разположиха в ниска орбита. 7 бяха загубени. Това бе 32-та мисия на SpaceX през 2022 година.

Официално Starlink е орбитална система за интернет. Нещо като космически интернет, чиято военна компонента е засекретена. Последната е собственост на Пентагона и е свързана с американските военни спътници. Чрез въпросната система на Пентагона се следи в реално време бойното поле в Украйна, позициите и движението на руските войски.

Системата позволява на украинската артилерия да целеполага с невероятна точност руските позиции и тези на опълченците от Донбас. Частната сателитна мрежа Starlink обслужва комуникациите (с огромна скорост и шифрирани) на подчинените на Валерий Залужний, главнокомандващ на ВСУ.

Украинските военни практически бяха интегрирани в радиокомуникационната и радиоразузнавателна мрежа на НАТО. Реално целеполагането на украинските военни е в прерогативите на американските и английските офицери, които управляват системите за залпов огън HIMARS и натовските гаубици.

- Но това изисква обучение на украински висши военни по натовски стандарти, за да могат да използват това оръжие, или внедряване на натовски военни в редиците на украинското командване.

- През последните седмици числото на чуждите „наемници“ се увеличи доста. На ниво експерти е ясно, че става въпрос за натовски военни, облечени и легендирани като „наемници“. Около 1500 украински военни преминаха обучение в Англия. Зеленски все по-остро имаше нужда да покаже някакъв по-значим успех срещу руснаците и Валерий Залужний получи задача неговите хора да атакуват Запорожката АЕЦ и Херсон, които се контролират от руснаците.

В битката, по данни на руски информационни платформи, се включи и английски спецназ. Но не се получи. МААЕ пристигна да инспектира на място Запорожката АЕЦ, после угасиха атомните реактори и нещата временно затихнаха.

Тогава Валерий Залужний пренасочи под ръководството на своите американски куратори (американците вече не крият този факт) значителна част от украинските войски (около 30 000 души) и голям брой наемници в Харковска област, за да търси някакъв успех, който да оправдае вложените в Киев средства и оръжия.

Събитията в Харковска област бяха синхронизирани с Рамщайн-2, среща на военните министри на НАТО и съюзници за координиране на военната помощ за Киев.

- И така ли се стигна до сразяването на руската армия край Харков? Това има огромен негативен ефект за Кремъл!

- В последно време в американските медии започнаха да се задават тревожни въпроси за това, какво става с изпратеното оръжие и дали то не се препродава от украинците в трети страни. Чуха се слухове за конфликт между Зеленски и Валерий Залужний. След украинската контраофанзива в Харковска област руската армия не е сразена. Тя загуби епизодична битка с медийна проекция.

По-важни за Русия са политическите последствия в международен и вътрешен план от изоставянето на Харковска област. Руснаците търпят тежки поражения в информационно-психологическата война.

- Коментаторите се питат - стратегически пробив или тактически успех e случващото се на фронта?

- На базата на казаното по-горе бих задал следния контравъпрос. Стратегически пробив, тактически успех на украинците или третото "динамично стратегиране" на руснаците предвид това, че американци и англичани увеличиха „мизата“ в конфликта на територията на бившата УССР. Около разпиарения „стратегически пробив“ на Киев възникват множество въпроси, които остават без логичен отговор.

-  Украинското военно командване обяви, че офанзивата е била подготвяна близо месец. Защо разузнаването на руската армия не е усетило тези планове?


- Първо, поне два месеца всички руски военни кореспонденти на фронта в Донбас съобщаваха, че украинците готвят контраофанзива. Телеграм каналите бяха препълнени с информация за прехвърляне на украински военни подразделения на изток в Харковска област. Ще се спра по-подробно на този въпрос.

Коментарите за събитията в Харковска област интерпретират два различни свята, които нямат нищо общо помежду си.

Първият свят е чисто военен и в него се случил малък инцидент. Даже се прокрадва слух, че руснаците са направили „хитър финт“.

Във втория свят, който може да се определи като „информационно пространство“, Русия претърпя оглушително поражение и като цяло формулата СВО е на път да се провали тотално. Двата свята съществуват в различни галактики и нямат нищо общо помежду си.

Големият въпрос е: руското военно командване проведе ли перфектна камуфлажна операция с цел да извади украинците от своите укрепвани осем години отбранителни позиции или тотално проспа всички признаци за предстоящата украинска атака, след която руските военни побягнаха и оставиха на произвола на съдбата проруските жители на Харковска област?!

- И вашия отговор?

- Първоначално руският интернет гъмжеше от информация за предстоящо нападение на ВСУ срещу Херсон и Запорожката АЕЦ. Малко по-късно последва лавина от съобщения за съсредоточаване на украински войски в Харковска област.

Допускаме ли, че ГЩ на руското МО и руското разузнаване са по-зле информирани от Телеграм каналите, руските блогъри, военните кореспонденти и руските информационни интернет платформи? Въпросът е риторичен.

И още един ключов въпрос: Може ли Русия като страна, притежаваща най-много атомни заряди (над 6000), да бъде победена по военен път? Въпросът пак е риторичен.

Мога само да добавя, че руснаците се оттеглиха от своите позиции с минимални човешки загуби. По последни данни ВСУ са пленили 168 граждани на РФ.

- Но в медиите излязоха информации за огромен брой руски пленници, които дори няма къде да бъдат настанени!

- Сега да излезем от военния свят и да се прехвърлим в информационното пространство. В него професионално проведените съвременни PSYOP (Psychological operations, психологически операции) имат чудовищен ефект и потресаващи резултати.

Моето мнение е, че американците и англичаните проведоха блестящо и професионално поредната PSYOP срещу Русия. Преди време американски генерал заяви: „Ние не сме победили, докато CNN не съобщи това“. Ако вие не осъзнавате мащабите на проведената стратегическа антируска PSYOP от англосаксонците, то никога няма реално да разберете какво се случи между 9 и 11 септември в Харковска област.

Преди психологическата операция бяха създадени много Телеграм канали, които бълваха и бълват дезинформация, синхронизирана с глобалните либерални медии. Имаше съобщения, че ръководителите на ДНР и ЛНР стремително се евакуират от Донецк и Луганск.

Преди броени часове украинското разузнаване (ГУР) съобщи, че руските власти, сътрудниците на ФСБ и командирите на някои воински части в Крим срочно евакуират своите семейства на материка в РФ. Телеграм каналите разпространиха фейкова заповед на директора на ФСБ, който потвърждава информацията на ГУР. Други подобни фейкове се мултиплицират в интернет пространството от тролове.

- Още от началото на войната стана ясно, че Русия губи на информационния фронт и това бе многократно казано. Защо в Кремъл нямат адекватно поведение спрямо медийното отразяване на действията на фронта?

- Добре, че този път никой от руските министри или политици не заяви подобно на Лавров при аналогична ситуация преди време, че оттеглянето от Харковска област е „израз на добра воля от страна на Москва“.

Но има видеоматериали, които показват прибързано и необмислено изказване на отговорен руски военен в Купянск през месец юни: „Това е очевиден факт, че Русия е тук и завинаги. Русия няма да си тръгне никога оттук. Ще бъде доставена навреме необходимата помощ, която уточнихме с местните власти“.

Според сериозния руски анализатор Игор Шишкин проведената PSYOP има за цел организирането в Русия на второ издание на февруари 1917 г. Тогава бе свалена руската монархия и на власт идват последователно княз Георги Лвов, последван от Александър Керенски. Основно се разчита на Шестата колона (руските либерали във властта и държавните медии) и на руските ура-патриоти, на които им е отредена ролята на „полезни идиоти“.    

- Кои са грешките на руските военни в отбиването на тази контраофанзива? Паническото бягство на руски войници издава факта за липсата на помощ, за отсъстваща авиация. Какво се е случило с командването?

- Не съм военен експерт, но не бих обвинявал руските военни за случилото се. Все пак в руската история само великият пълководец Александр Суворов не е губил нито едно сражение. Едно е да загубиш сражение, друго е да загубиш войната. Срещу контраофанзивата на украинската армия няма противопоставена професионална руска армия. Има миш-маш от милиции на ЛДНР, части на Росгвардията, казашки и доброволчески формирования и други подобни. Които на моменти неочаквано оказват сериозна съпротива на настъпващите украински военни.

- Вие разбивате тотално мита за силната и непобедима руска армия!

- Армията е само инструмент на политическата власт. Тя изпълнява заповеди и спазва наложените ограничения от Кремъл. Ние много бързо забравихме, че руските военни са сражават с две завързани ръце. Достатъчно е да ги сравним с начина на водене на война на американците в Ирак и Югославия.

Спомнете си, първите два дни след началото на военните кампании щатската авиация срина стратегическата инфраструктура, енергийните мощности, телевизията и нанесе ракетни удари по ГЩ на МО, сградите на специалните служби и други подобни. Шест месеца ние не виждаме нищо подобно в Украйна. Освен ракетните удари преди броени дни срещу ключови украински ТЕЦ-ове и спирането на всички реактори на ЗАЕЦ. За събитията около руското командване информация идва предимно от заинтересовани англосаксонски източници, които участват активно в PSYOP. Това ме кара да приемам резервирано потока от съобщения по тази тема.

- Демотивирани ли са вече руските войници?

- Това, че вероятно има отделни случаи на демотивирани руски войници не дава повод да се правят генерални обобщения. Да, силно демотивирани са между 5 и 6 милиона руснаци, които имат сериозни недвижими имоти на Запад или са свикнали да прекарват своето лято на френската Ривиера или в Италия. Поначало всяка война, погледната отблизо, е силно демотивираща. Но въпреки това войни винаги е имало и има по света. За огромно съжаление.

Руснаците одобряват намеренията на Путин за Украйна, защото считат, че Украйна винаги е била част от Руския свят. Друг е въпросът ще успее ли Русия да постигне решение за Украйна и по-важното, на каква цена ще бъде получено то.

Да, Русия разполага с мощни разрушителни оръжия, но трябва ли да ги използва срещу Киев? И ако ги използва, каква Украйна ще получи след това. Ще има ли въобще Украйна? Въпросите са изключително сложни. Всички ние разбираме, че Москва се самоограничава, опитва се да стъпва внимателно и щадящо, и именно това дава възможност на украинската армия, за която работи целия западен мозъчен военен тръст, да се съсредоточва от време-навреме.

- Президентът на Донецка народна република Денис Пушилин призна, че ситуацията на фронтовата линия е трудна и едва се удържа натиска на противника. Как ще се отразят нанесените вреди върху руската армия в бъдещите военни действия?

- Денис Пушилин е прав. От неговата позиция нещата изглеждат точно така. Той е откровен и казва истината. Въпросът е дали от Кремъл виждат по същия начин събитията в Харковска област.

Владимир Путин не изглежда притеснен. На 15 септември той е в Самарканд на среща с държавните ръководители на ШОС. Ще има среща със Си Дзинпин и Нарендра Моди. Като гледам списъка на участниците в мероприятието, стигам до извода, че изброените държави вече превъзхождат не само в демографски план G-7, но и в икономически. Отделно, огромната опашка от държави, желаещи да станат членове на ШОС. Почти всички страни от Близкия Изток ще бъдат интегрирани в организацията.

Предвид проблемите на руснаците около ООН мисля, че е възможно ШОС да се превърне в бъдеще в заместваща за тях структура на ООН, а Самарканд да стане постоянно седалище на организацията. Звучи невероятно днес. Но утре? Ако има политическо решение руската армия да воюва с по-голяма част от своя потенциал, а не само с 15% от него, ако Путин реши наистина да воюва, а не да води „странна война“, мисля, че за всички е ясно какво ще се случи.

Русия не хвърля всичката си енергия в тази операция. Дори не съм сигурен дали Русия не цели именно това – разтягане на войната във времето, вменяване на безизходица, високи цени на енергоносителите, изтощаване на украинската държавност и в някакъв момент – решение за украинската територия.

- Спомогна ли военната помощ на Запада за украинската атака? Военните експерти твърдят, че за по-малко от две седмици Киев си е върнал контрола над повече територия, отколкото руската армия бе успяла да добави към окупираните земи от април насам.

- Естествено, че западната военна помощ окуражи Зеленски. Украинците предприеха контраофанзива със скромен резултат, който получи огромен медиен отзвук в резултат на PSYOP. Зеленски и неговото обкръжение са еуфоризирани от събитията, но американците не са на това мнение. „На САЩ е известно, че Русия има мощна армия, която при необходимост може да се задейства не само в Украйна“, заяви координаторът на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Високопоставен западен служител, пожелал анонимност, сподели пред репортери на „Ал Джазира“: „Твърде рано е да се каже дали това е повратна точка във войната, но това е моментът, който има определена сила от гледна точка на психологията“.

Очевидно анонимният западен служител разбира голямото значение на проведената успешно PSYOP срещу руснаците. „Има продължаващ дебат относно естеството на руското изтегляне, но е вероятно, че от строго военна гледна точка това е изтегляне, наредено и одобрено от ГЩ, а не пълен колапс на организацията“, добави той.

Вече немалко коментатори си задават въпроса дали скоростта на руското изтегляне е бягство или планирано отстъпление. Въпреки огромния шум в медиите за настъплението, реално ВСУ на нито един участък не се придвижи по-далеч от линията, зад която руската армия реши да се оттегли.

Руснаците си отидоха и от участъци, на които украинците въобще на настъпваха, например на север от Харков. На 14 септември Зеленски беше на посещение в град Изюм, Харковска област. Мястото на фотосесията на украинския президент е в обхвата на всички видове огнево поражение, с които разполага руската армия, с изключение на минохвъргачките.

Но явно Зеленски е бил съвсем наясно, че няма да бъде убит! Руските блогъри си задават въпроса, защо Путин забранява унищожаването на Зеленски. Защо ВСУ няма никакви проблеми с достъпа до горива и смазочни материали. Румънска рафинерия преработва казахски нефт. И през Одеса върви редовно снабдяване на ВСУ с нефтопродукти.  

Валерий Залужний постави задача пред ВСУ: „През 2023 г. Русия да получи усещане за загуби, неудачи по-остри и напълно осезаеми, въпреки значителното разстояние до целите“.

- Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа ще победи, а Путин ще бъде съкрушен. И това ли е  PSYOP?

- Урсула фон дер Лайен се изказа като европейски „ястреб“: „Европа ще победи. Путин ще бъде съкрушен, сега не е време за умиротворяване“. Известният френски философ Бернар-Анри Леви, известен русофоб, твърди, че „руската армия се разпада“. Дали е прав ще разберем скоро. Аз лично вярвам повече на Джон Кърби.

Едно вече е пределно ясно. На украинска територия се води война между Русия и НАТО/Украйна, която много западни анализатори считат, че може да доведе до непредсказуеми последствия и за двете страни. Няма аватари и проксита. Наблюдаваме релефен панорамен челен сблъсък между изграждащия се „Руски свят“ и изградения „Англосаксонски свят“.

Андрей Марочко, офицер от народната милиция на ЛНР, съобщи: „Това не са инструктори и не са наемници. Това са именно офицери, тъй като имат отличителни знаци, пагони. Ние видяхме офицери в униформа на НАТО в Краматорск, те вече хвърлиха всички маски“.

Краматорск е недалеч от руската граница. Очевидно се планира бойните действия да бъдат пренесени на руска територия. Правят се опити на Русия да й бъдат открити „втори“ фронтове в Нагорни Карабах, Приднестровието и Грузия.

Проведеното контранастъпление в Харковска област има за цел медийно създаване на картина за огромен успех на ВСУ и влизане в преговори с Русия от позиция на силата. Не е случайно, че „гълъбът на мира“ Реджеп кани „своя приятел“ Владимир отново в Истанбул и предлага посреднически услуги за провеждането на директни преговори със Зеленски и паралелно на това пали фитила на замразения конфликт в Нагорни Карабах.

Русия няма да се върне в позицията на „регионална държава“. Точката на необратимост е премината. Сблъсъкът има екзистенциален характер. Залозите са приети. В близко бъдеще ситуацията ще се влоши. Американският ВПК планира да произвежда по 100 установки HIMARS годишно през следващите пет години. Оръжейният „прозорец на Овертон“ в Украйна се разширява постоянно. През есента Киев ще получи първите модерни германски ПВО системи. Следва доставка на щурмова авиация и други оръжейни системи. Времето на Кремъл за реакция бързо намалява.  

- Сгрешиха ли в прогнозите си западните анализатори, които очакваха позиционна война и режим на изтощаване на противника?


- Бих разделил западните анализатори на две категории. В първата влизат въвлечените изпълнители на конкретни информационни задания в провежданата антируска PSYOP. Във втората група са немалко обективни западни анализатори, които в България ще бъдат определени като агенти на Путин и получатели на 4000 лева.

Войната е позиционна, но преди всичко в икономическата сфера. Там наистина се търси изтощаване на противника. Засега Русия и САЩ изглеждат прилично, но ЕС започва да изпада в рецесия. Както забелязаха по-наблюдателните, след руските ракетни удари по украинските ТЕЦ-ове, Макрон и Шолц отново започнаха да се обаждат по телефона на Путин.

Зеленски обещаваше да им продава електроенергия. Нашият Кирил Петков и той получи подобно обещание в Киев. Явно на Макрон и Шолц започва вече да им пари под краката от наложените санкции срещу Русия. Икономиката навсякъде се спъва, но в Европа вече е все по-трудно подвижна. Тази зима ще бъде студена и ще настъпи рано. Първата седмица на септември във Финландия беше най-студената седмица за последните 10 години. Зимата е неумолима като съдбата и тази ще бъде почувствана остро.  

- Каква тактика ще предприеме сега Киев?

- Киев е абсолютно безсубектен. Той не може да има нито стратегия, нито тактика. Може само да предоставя войници във войната срещу Русия и да чака финансова помощ и оръжейни доставки.

След междинните избори в САЩ има вероятност отношението на Вашингтон към Киев да се промени леко. И САЩ да се съсредоточат предимно в Азиатско-Тихоокеанския регион срещу Китай. Освен това не съм убеден, че Зеленски ще остане на своя пост. Колкото и парадоксално да звучи, засега Зеленски е удобен не само на англосаксонците, но и на руснаците.

В сраженията между 9-11 септември в Харковска област бяха убити или ранени между 12-20 хиляди военни от ВСУ. Данните варират в зависимост от източниците, но при всички случаи числото е стряскащо. В Харковска област ВСУ загуби едни от най-обучените свои военни формирования.

Бяха хвърлени в битката срещу руснаците обучените в Англия украински военни, викокопрофесионален украински спецназ и голям брой чужди наемници. Подобни загуби не се възстановяват бързо. Щетите са безвъзвратни за обозримото бъдеще. Нещо повече.

След сраженията около 10 септември по информация на някои източници в Ивано-Франковск и Лвов е обявен тридневен траур. Според други информации траур има само в Ивано-Франковск. Това са градове в Западна Украйна и до този момент „западенците“ не участваха масово в сраженията в Източна Украйна. В Харковска област се появиха танкове, оцветени в сиви цветове, които са подходящи за боеве в пустинята. Но това е друга тема. Появиха се слухове, че втората фаза на украинската контраофанзива ще започне след погребението на Елизабет II. 

- Какво е численото съотношение на силите на Русия и Украйна?

- В Русия все още няма мобилизация. В Украйна тя е в пълен ход. Вдигната е възрастовата граница до 65 години. Мобилизират се и жени. Очевидно, че украинският демографски ресурс, който може да се хвърли в сраженията срещу Русия, бързо се топи. А това са мъже предимно на около 45 години, които трудно биха намерили място в „Руския свят“, който изгражда Москва. Тази поредица от мисли поражда други допълнителни хипотези за случващото се в Харковска област, а и не само там.

Твърди се, че Киев може да разполага още с около 900 000 войници, но предимно необучени и невъоръжени. Руската армия наброява над 1 200 000 човека, от които около 150-180 хиляди са на украинска територия. По други данни руските военни в Украйна са между 200 и 250 хиляди.

- Как ще отговори Кремъл?

- Американците и англичаните се опитват да принудят Кремъл да включи още от своите военни ресурси, за да ги изразходва в сраженията в Украйна. Руснаците очевидно се стремят да минимизират числото на своите убити и ранени в сраженията, засега се справят относително добре с тази задача. Те си дават ясна сметка, че голямата битка между „Руския свят“ и „Англосаксонския свят“ предстои. И пестят ресурси от всякакъв характер. Във всички случаи след ракетния удар по украинските ТЕЦ-ове Кремъл показа, че отново пристъпва към поредното динамично стратегиране, което поставя преди всичко ЕС в изключително неизгодна ситуация.

- Възможно ли е успешно украинско настъпление към Крим?

- По принцип Зеленски е достатъчно авантюристично настроен, не жали украинската армия и я утилизира безмилостно. Опит може да направи, но според мен такъв опит ще приключи трагично за това, което е останало от Украйна. Даже ако Русия включи още само 20% от своя военен ресурс. Зеленски би могъл да се вслуша в съветите на американските военни, но той повече слуша англичаните. Въпреки че Лондон го предупреди преди месец, че руснаците разглеждат вариант за ракетен удар по енергийната инфраструктура на Украйна. Той не взе предвид английското предупреждение. И много скоро Украйна може да започне да страда от дефицити на енергия. След провала в Херсонско направление Зеленски игра ва банк в Харковска област. 

- Кремъл е изправен пред сериозни критики, зрее недоволство срещу висшето военно командване на Русия. Какви са ходовете на Путин?

- Вашият въпрос доказва, че проведената PSYOP е била изключително резултатна. Путин ще се опита да неутрализира политическите щети за Русия и лично за него, но ще му се наложи да действа малко по-радикално. Неговата инертност може да се тълкува и по друг начин. След като ФСБ неутрализира Петата колона, която бе оглавявана от Алексей Навални, и която имаше 1-2% електорално влияние върху руското общество, остана Шестата колона. При провеждането на англосаксонската PSYOP бяха активирани всички „спящи“ медийни и човешки ресурси, които могат да се установят и вземат на отчет от ФСБ. Това като стратегия не би трябвало да се неглижира тотално.

В Русия в момента се наблюдава определен хаос, който може да послужи като отлично прикритие на реално действащите сили. Сложните схеми с руския олигархат, кремълските кули, изказванията на Песков, участието на личности като Карен Шахназаров в предаванията на Владимир Соловьов и други подобни генератори на медиен хаос покриват с медийна мъгла случващото се реално във вътрешнополитически план в Русия.

Големите западни експерти, които познават детайлно „Руския свят“, измряха или вече са на пределна възраст. Допускам, че наблюдаваният медиен хаос в Русия е генериран нарочно и е управляем. Тази моя хипотеза е абсолютно екзотична за общество като нашето, което се управлява с кратки клишета.

Враговете на Русия и САЩ разполагат със средства, за които Вашингтон и Москва даже не подозират. Голяма част от техните „приятели“ не са това, за което се представят.

Днес управлението на руската държава е част от проблемите на Русия. Русия ще се промени, когато поколението, воювало за Украйна, се завърне и влезе в държавното управление. Руснаците, когато аплодират, ръкопляскат до култ към личността, а, когато бият, бият до смърт.    


Интервю на Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар