Зима

Зима
Пролет

2 септември 2022 г.

"Уволненият" Шойгу: Въоръжените сили на Русия излязоха на административната граница на Николаевска област

"ВСУ продължават да понасят значителни загуби, опитвайки се да създадат у Запада илюзия за способностите си да настъпват." 

 

"Уволненият" от британското разузнаване и украинските и западни медии министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе видооконферентно съвещание с ръководството на руската армия. 

Това съобщи пресцентърът на руското МО.

"Въоръжените сили на Русия днес, 2 септември, излязоха на административната граница на Николаевска област, обяви Шойгу пред съвещанието, на което даде справка за специалната военна операция в Украйна.

“На херсонско-николаевското направление в района на Александровка нашите войски излязоха на административната граница на Николаевска област", обяви министърът на отбраната.

"Украйна се опитва да създаде илюзия за съпротива", обяви още Шойгу. Той отбеляза, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) търпят значителни загуби.

На 29 август британското разузнаване обяви, че според техни данни министърът на отбраната Сергей Шойгу е бил отстранен от поста и сега оперативното командване в Украйна директно контактува с президента Владимир Путин. Новината бе моментално разпространена от украинските и западните медии, припомня Epicenter.bg.

"ВСУ продължават да понасят значителни загуби, опитвайки се да създадат у Запада илюзия за способностите си да настъпват", обяви Шойгу.

"Продължаваме освобождаването на Донбас и създаването на условия за гарантиране на сигурността на Руската федерация", увери министърът.

Само за последния месец Украйна е загубила 601 единици тежко въоръжение и артилерия, основно западно производство, 19 самолета и 6 вертолета, както и 188 дрона. Руската ПВО е прехванала 226 снаряда от американските реактивни системи за залпов огън HIMARS. За август руските военни са нанесли удари по 174 командни пункта на бригадно и батальонно равнище.

На фона на високите загуби на ВСУ намалява притокът на чуждестранни наемници в Украйна - от началото на специалната военна операция техният брой е намалял над три и половина пъти. По данни на руското МО загубите сред наемниците наброяват 2831 души.

"Украинските военни, независимо от визитата на екипа на МААЕ, продължават да обстрелват Запорожката АЕЦ, а в четвъртък се опитаха и да я превземат. Подобни безразсъдни действия се поощряват от САЩ и Евросъюза, които умишлено крият ситуацията около станцията", заяви още Шойгу.

От средата на юли ВСУ са обстрелвали централата 29 пъти, като са изстреляли общо 120 артиллерийски снаряда и са пратили 16 дрона-камикадзе.

"Властите в Киев откровено лъжат, че руските военни обстрелват украинските позиции, криейки се в енергийни обекти", обяви Шойгу.

"Надявам се комисията на МААЕ да се убеди лично в това", отбеляза той.

"Разчитаме, че обективните резултати от мисията на МААЕ ще станат достояние на световната общественост. При евентуални по-нататъшни провокации цялата отговорност за възникналите извънредни ситуации се стоварва напълно върху украинските власти", обяви Сергей Шойгу.



Няма коментари:

Публикуване на коментар