Зима

Зима
Пролет

18 септември 2022 г.

Нещата имат чудното свойство да се уреждат от само себе си. Важното е да запазим спокойствие

Е, дами и господа европейски мозъци, оти ручахме жабетата? Мо́ре вие ли не знаете! Да, животът е състезание, но никой не иска да финишира пръв... 

 

Време е за петъчния гювеч. Има толкова продукти, че може и да го предо́брим. 

Урсула прочете доклад за състоянието на съюза. Ursus на латински е мечка и тая мечка се озъби на руската мечка. Първо обяви, че руската икономика е срината. Вече нямат чипове, та ползват чипове от перални за да работят танковете. Не разбрах как вкарват пералните в танковете, но съм скептичен към твърдението. Руснаците си имат чипове, защото ги взимат от същото място, като германците – от Китай. Китайците са планували до 2023 година да отворят още 31 завода за чипове, американците – три за супер чипове, европейците – 0. А съществува и добрата стара контрабанда.

Освен това виждам протести на недоволни из Европа, а не из Русия. Ама ги бият, все едно са в Русия. Виждам ограничения на отопление, на осветление, на къпане. И ако редактирам един стар лозунг: кой не смърди е червен! Ще ми се да попитам трите вещици, Урсула, Лиз, Аналена и тяхното другарче Улав: каква я мислехме, каква стана? После фон дер дрън дрън обяви, че повежда война на демокрацията срещу автокрацията. Пътьом ще спомена, че в квази държавата Европейски съюз има десетина монархии, където управляваш просто защото си си дал труда да се родиш в правилно семейство. Самата председателка не е резултат на някакви преки избори, а на апаратни игри и се държи като шеф на европейския клон на Демократическата партия на САЩ.

И да попитам, с какъв акъл таза мадам говори за война, с какво юридическо основание? Защото ЕС е икономически, политически и социален, но не и военен съюз. За тая работа си има НАТО, а в него си има генерали, които знаят що е то война. И тук е моментът да блесна с цитат: „Военната наука е проста, но воюването е сложно“ – Фон Клаузевиц. Ама как го наместих, а?

В град Самарканд се проведе съвещание на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Путин и Си се държат като братчеди, Иран, Индия, Пакистан и още няколко също се бутат при рода́та. Ако тия се запукат с американците в Индо-Тихоокеанския район, Украйна ще ни се види като игра на фунийки.

Олена /бивша Елена/ жена на Володимир /бивш Владимир/ пое щафетата и почна да обикаля из парламентите. Още малко да им поотрасне детето, ще го дадат на работа и него, семейният бизнес цъфти. И аз не случих на адаши – Владимир Путин, Владимир Ленин, Владимир Зеленски, Влад Цепеш Дракула. А малкият келеш Иванчо от нашите вицове, в Русия е Вовочка. Но да не се отвличам от доклада, не съм разгледал най-важната част:

Васко Кръпката избърза да пее „Комунизмът си отива“, защото той се връща съвсем официално. Ще взимат пари от богатите и ще ги дават на бедните, въвежда се планова икономика, на крачка сме от купоните, ама не купони в добрия смисъл. За да няма грешка, въвежда се режим на тока, на водата, визов режим първо за неправилните руснаци, после ще видим. Чува се скърцане на желязна завеса.

Етническият въпрос е леко редактиран. Едно време евреите бяха виновни за всичко, после им взеха парите и накрая започнаха да ги унищожават физически. Сега нарочиха руснаците и на 2/3 планът е изпълнен, но за последното срещат сериозни затруднения, даже още не знаят колко сериозни. Та след като разгледах какво каза гинеколожката, ще хвърля едно око какво не каза.

Първо, не спомена нищо за тавана на цените на нефта и газа, все едно никога не е изтърсвала тая тъпотия. И второ, не спомена за нови санкции, съвсем елегантно и небрежно подмина тия въпроси. Далаверата със зелената енергия взе да се разсъхва. Хиляда и сто европейски учени подписаха документ, че въглеродният двуокис не само не е вреден, а е жизнено необходим, както слънцето и райския газ за всеки български тинейджър. Всички тия хора казват, че без СО2 няма биомаса, дори няма дишане, щото ефектът чистия кислород е малко като на райския газ. Аз пък какво се втренчих в тоя райски газ, все едно човечеството още не е открило водката! 

Е, дами и господа европейски мозъци, оти ручахме жабетата? Мо́ре вие ли не знаете! Урсула натопила човка в едни 30 милиарда евро покрай пандемията, министърът на здравеопазването на Германия купувал маски за държавата от фирмата на жена си, но жена условно казано, защото и двамата са родени мъже.

Фантазията ми не може да обхване за какви пари става въпрос и сега покрай оръжейните доставки, а на фронтовете се прахосват човешки животи. В САЩ тече предизборна борба, гледам и си пея „Как ще ги стигнем“. Някакви републикански сенатори взимат имигранти от границата с Мексико и ги карат с рейсове във Вашингтон. Новите заселници опъват катуна на поляните покрай Белия дом и не можеш да ги пипнеш. Количествата новодомци са такива, че помежду си му казват „Нашингтон“. Част от хората ги карат в курортите, в един от които ги стоварили край вилите на Опра, Бионсе, Обама. Елегантен намек – нали разправяхте, че животът на черните също има значение. А сега посрещайте рода́та!

Няма, нямаа, няма да ги стигнем! Тук най-много двайсетина рейса да докарат от Родопите и то за един ден. Мине митингът, хората обиколят уж на шопинг, но организаторите плащат малко, та си е чист зяпинг. И хайде по машините!

В Англия още разнасят сандъка и хора се тълпят и реват на умряло, както си е редно де. Тяхна си работа, не им се бъркам, ала колко се смяха на погребенията на Ким Ир Сен, преди това на Брежнев, на Сталин. Новият крал толкова се развълнува, че си размина копчетата на сакото, но хората възпитани, никой не крещи „Кралят е почти гол“. Един от принцовете се оказа с протрити подметки, сърцето ми скъса. А Камила... тя си е камила.

И в наше село имаме с какво да се похвалим. Правителството поискало съдействие от Ердоган пред Путин относно газа. Тъ́рчи, тъ́рчи, та у заграденото – рая́та пише прошение до Султана да ходатайства пред Императора. Почва да губи смисъл спорът освободили ли са ни руснаците от турско, не са ли ни освободили, не приличаме много на освободени.

Събитията не навяват много оптимизъм, но нещата имат чудното свойство да се уреждат от само себе си. Важното е да запазим спокойствие. Да, животът е състезание, но никой не иска да финишира пръв. Да сме здрави, да се порадваме на есента и близките си хора. Наздраве!


Д-р Владимир Тупавичаров, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар