Зима

Зима
Пролет

2 септември 2022 г.

Дмитрий Песков: Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат ценови таван

"Европейските граждани са тези, които ще платят цената на подобни мерки." 

 

Кремъл обяви днес, че Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат таван за цените на руските енергийни ресурси.

Позицията на управляващите в Москва е, че подобни ограничения на цените ще доведат до "съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар". 

"Компаниите, които наложат ценови таван, няма да бъдат сред тези, които ще получават руски петрол", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в потвърждение на коментарите по темата, които направи вчера вицепремиерът Александър Новак.

"Просто няма да си сътрудничим с тези компании на основата на непазарни принципи", добави Песков, съобщава БТА.

Говорителят на Кремъл допълни, че "Русия проучва как налагането на ценови таван върху износа на петрола й ще се отрази на нейната икономика".

По-рано тази година Европейският съюз наложи частична забрана за закупуване на руски петрол. Тя ще намали с 90% вноса му в страните от ЕС, когато влезе в сила изцяло, обяви Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че е време ЕС да обмисли налагането на подобен ценови таван и за покупките на руски природен газ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "европейските граждани са тези, които ще платят цената на подобни мерки". Преди началото на специалната военна операция на Русия в Украйна през февруари, близо половината от руския износ на суров петрол и на петролни продукти беше насочена към Европа, по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ).


Няма коментари:

Публикуване на коментар