Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2022 г.

Бепе Пироди, галантният сваляч и „посланик“ на аверите от Сен Тропе

„Нищо не съм правил през живота си на майтап или за игра, а винаги съм действал само от любов!“ 

 

Една лятна вечер на 1968 г. прясно зарязаният от Бриджит Бардо германски милиардер и моден фотограф Гюнтер Закс пита Бепе Пироди защо успехът му сред жените е толкова голям? 

Италианецът, който заедно с Джиджи Рици, Родолфо Паризи и Франко Рапети вече се е прославил из шикозния курорт Сен Тропе като секс-трепач, отговаря: „Защото се държа с тях добре, възпитано и галантно!“ Гюнтер, който след Бардо ще се ожени за шведската топ-манекенка Мария Ларсон и тя ще му роди двама сина, изстрелва нов въпрос: „Ама как така винаги успяваш, след като никога не харчиш по жени и стотинка!“. „Именно заради това!“ – отсича с усмивка чаровникът.

Ех, може и да не е спал като авера си Джиджи с Бриджит Бардо, с която жълти хроникьори отпреди половин век все пак му приписват мимолетна авантюра, но в неотказващата топлина негова прегръдка се озовават плеяда други мъжки блянове на епохата. Като започнеш със секси-изтънчената американка Джейн Фонда, минеш през незабравимата пищна германка Мария Шнайдер от филма „Последно танго в Париж“ на Бернардо Бертолучи и стигнеш до изваяната от Господ манекенка на всички времена Клаудия Шифър. Та в предишно четиво вече стана дума, че Бепе е роден през 1940 г. в Генуа, тоест той е „баткото“ на вършелите няколко години в Сен Тропе четирима италиански „аматьори“, ама разбирай не „новаци“, а „момчета на обичта“, както те предпочитали да ги наричат. Доста интересен момент от биографията му пък е фактът, че той е син на лекаря, който измисля т.нар. средиземноморска диета, станала след години наръчник за отглеждане на здраво тяло със здрав дух. Завършва класически лицей, после записва икономика в престижния университет „Бокони“ на Милано, но учи там само два семестъра, тъй като му става скучно и зарязва студентските банки.

Бепе е красив момчурляк с гъст черен перчем, с перфектни черти на лицето, с проникващи надълбоко в нежния пол зелени очи и с елегантни обноски, който на 18 години вече е осъзнал, че се превръща в слабост на всяка зърнала го дама. Първата си серия от успехи сред жените той регистрира в курортите край Генуа, после в модните преди 60 години безкрайни плажове на адриатическите градчета източно от Болоня. Но за да влезе в света на красивите, богатите и щурите, тоест в т.нар. международен джет сет, където по-късно той ще въведе тримата си приятели „аматьори“, му помага безумно красивата френска актриса Одил Роден. Забива я  някъде през 1963-та година в торински нощен клуб, като по онова време тя е омъжена за прочулия се с креватните си подвизи богат доминикански дипломат Порфирио Рубироса.  Той е бивш автомобилен състезател  и шампион по поло, който преди Одил е имал любовни истории с мечтани жени на петдесетте години на миналия век като унгарката За За Габор, американките Джоан Кроуфорд, Джейн Мансфийлд и Мерлин Монро, аржентинката Евита Перон, още много. Парижката актриса веднага кръщава „Беппе“, както звучи името му на италиански с двойно „п“, с френското „Бе-пе’“, поставяйки ударението на втората сричка и така по-късно той става световно  известен. В локала двамата танцуват туист, хали-гали, накрая се притискат плътно в дълъг блус, още повече, че Порфирио Рубироза спи в отдалечено сепаре безнадеждно пиян.  И по време на сластния танц палавата Одил прошепва на ухото на готиния италианец: „Утре заминавам за Ню Йорк без съпруга ми Руби. Ще дойдеш ли?“ Иска ли питане?! Съответно на сутринта Бепе
осъмва пред най-известната в Торино агенция за продажба на самолетни билети.

В Ню Йорк двамата прясно влюбени прекарват два незабравими дни, но на третия мадамата изчезва безследно за малко повече от 24 часа и след това се връща. Като тарикат мъж Бепе не писка и не задава излишни въпроси, но без да я пита Одил му се изповядва, че по време на „липсата й“ е трябвало да се срещне „под секрет“, тоест в чаршафи,  с президента на САЩ Джон Кенеди. Бесен, италианецът я зарязва, взема първия самолет за Рим, но през 1965 г. Порфирио Рубироса се пребива с ферарито си в булонския лес на Париж. И оставя на вдовицата си цял замък недалеч от френската столица, плюс няколко милиона долара. Одил се оказва весела вдовица, месец след инцидента захвърля черните одежди на тъгата и се впуска да организира яки купони в имението си на име „Марн-ла-кокет“. Там година по-късно тя кани Бепе’, той не се двуоми да приеме и сякаш за да отмъсти на вече застреляния в Далас бивш „съперник“ Джон Кенеди, в една от залите на замъка на Одил италианецът прелъстява неговата вдовица Жаклин, гостуваща там заедно с петролния магнат Пол Гети. Жълтата клюка от онова време не е категорична по въпроса дали французойката разбира за кръшкането на Бепе’ с екс-президентшата на САЩ, но независимо от това дали отговорът е „да“ или „не“, те  вече са постоянна двойка и в началото на лятото на 1967 г. се появяват заедно в Сен Тропе. Там Одил въвежда хубавия италианец в каймака на курортното градче от артистични светила, свръх богати индустриалци, банкери и спортисти, покрай които денонощно припкат неземни и дащни красавици. Тоест представя го на елита, където малко по-късно той ще се развихри заедно с Джиджи, Родолфо и Франко, докарал ги от Италия с малко поочукан, ама екстравагантен ситроен.

За „свалките“ на  Бепе в Сен Тропе може да се пише всичко и със сигурност ще е вярно, само защото го предполагат неговите доказани флиртове с иначе смятани за недосегаеми за простосмъртни мъже нежни създания. Като например необозримо богатата дъщеря на гръцкия мултимилиардер Аристотел Онасис – Кристина, прелестната неаполитанска принцеса и шампионка по водни ски Марина Дориа, която по-късно ще се омъжи за наследника на италианската корона Виктор Емануил, германско-италианската принцеса, светска лъвица и с дял в наследството на автомобиланата империя ФИАТ - Ира фон Фюрстенберг. Няма начин да не е желан Бепе, след като освен красив, той е винаги елегантен, а допълнително лустро му придава караното из Сен Тропе „Бентли“, което е получил в замяна на ланчията си с десен волан, влудила френския актьор Жан Карие. Любопитен е обаче фактът, че наред с покоряването на сърцата и душите на налитащите му постоянно момичета и елегантни дами, Бепе завързва покрай тях и безброй полезни приятелства с извечни светила на музиката и киното, със силни на деня мъже или с перспективата да станат такива. Изобщо самоизвайва се в нещо като посланик в Европа и в света на групичката на „les italiens“ от Сен Тропе, помагайки на Джиджи, Родолфо и Франко също да станат част от мечтаното от тях общество на много важните личности.

Бепе вечеря понякога в престижния лондонски ресторант „Сан Лоренцо“ с незабаравимия „бийтълс“ Джордж Харисън,  с  култовия режисьор Роман Полански, в Париж си пие аперитива с холивудските легенди Омар Шариф и Марлон Брандо, със саудитския милиардер Аднан Кашоги, в Сен Тропе пирува често на една маса с бъдещия президент на „ФИАТ“ и на „Ферари“ Лука Кордеро ди Монтедземоло и с бъдещия петролен магнат и собственик на футболния клуб „Интер“ Джанмарко Морати. Приятел е и с италианския шампион по водни спортове Стефано Казираги, когото представя на принцесата на Монако Каролина и тя веднага си го харесва за съпруг. Интересно преживяване Бепе пък  има с Ален Делон, когато мафиот се опитва да го рекетира като собственик на култов локал в Рим – иска съвет от френската кинозвезда как да реагира на изнудването. С доста опит в бранша благодарение на изявите си на екрана, Ален отсича: „Няма да плащаш!“, след което му казва къде да отиде и да си купи пистолет. Веднъж сдобил се с оръжието, според французина Бепе трябвало да покани мафиота в офиса си уж за да му връчи исканите пачки, ама всъщност за да изпразни в него пълнителя. Италианецът обаче не послушва филмовия ас, оплаква се за рекета в полицията и тя му решава проблема. Тези връзки на Бепе Пироди с известни мъже карат някои злонамерени „жълти“ репортери да подхвърлят  в годините на световната му слава, че той май е гей и си лягал с всеки, който го пожелаел. Доказателства на тези твърдения обаче не са открити, по-скоро според запознати хубавелякът най-много да се е натоварвал с ролята на сводник-приятел, който помага на несретни в интимните забежки другарчета да вкарат в леглото си пожелана топ-дама.

Винаги заобиколен от дами

А илюстриращият любовта на Бепе и Одил документ е една от кориците на американския седмичник „Нюзуик“ от 1969 г., на която двамата са дегизирани като египетската императрица Клеопатра и нейната римска тръпка – консула и пълководец Марк Антоний. Така двамата се  появяват на маскен бал на банкерите Ротшилд и са нарочени от всички участници в купона за най-симпатичната, остроумната и красиво представилата се двойка. По-късно, уморена от изневерите на италианеца, Одил Роден го напуска и пристава на холивудския ас Уорън Бейти, а Бепе пък се гушва, при това не за ден – два, в прегръдките на обаятелната френска актриса Жаклин Бисе. После се жени за американската актриса с божествено тяло Кристен Жил, с която остава под един покрив 30 години, чак до смъртта си преди месец на 82 г.

Малко преди кончината си  Бепе казва на мощния италиански издател Урбино Кайро: „Нищо не съм правил през живота си на майтап или за игра, а винаги съм действал само от любов!“

С разкошната Одил Роден

 

Румен Михайлов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар