Зима

Зима
Пролет

2 ноември 2022 г.

Дмитрий Медведев: Мораториумът върху смъртното наказание може да бъде премахнат в случай на необходимост

"Ако си предател, извършил терористичен акт или диверсия във военно време, ти нямаш нито възраст, нито националност, нито дори право на защита на своя живот." 

 

За това написа заместник-председателят на Съвета по сигурността на РФ и бивш президент и премиер на страната Дмитрий Медведев в своя канал в Телеграм.

"На територията на Русия започнаха да действат най-различни жълто-сини диверсанти. Млади чуждестранни студенти, неотдавна достигнали пълнолетие, извадиха от строя няколко железопътни обекта в Уфа. Видите ли, не били съгласни с политиката на нашата страна. Тоест, ние сме приели тези изроди, дали сме им възможност да получат образование. В отговор - терористични актове и диверсии. В същия ред на мисли и това, което правят и "наши", с извинение, граждани, които палят военни комисариати и разрушават други държавни обекти. Дори не става и дума за убийствата на наши граждани на наша територия от страна на украински терористи", отбелязва Медведев.

"Напълно увредените мозъци вече са нещо обичайно, уви. И въпросът дори не е в конкретните отрепки, чужди или "наши". 

Просто трябва да си спомним, че по време на Великата Отечествена война никой не се е церемонил със саботьорите, извършвали подривни действия в тила по заповед на фашистките убийци. Присъдата за такива негодяи е била една - разстрел без съд и следствие. Направо на местопрестъплението. Защото ако си предател, извършил такова престъпление във военно време, ти нямаш нито възраст, нито националност, нито дори право на защита на своя живот", категоричен е бившият президент и премиер.

"В съвременна Русия действа мораториум върху смъртното наказание. Наистина хуманна мярка. За разлика от всички останали големи държави с ядрено оръжие(САЩ, Китай, Индия). Въпреки че, искам още веднъж да подчертая, в рамките на настоящата Конституция мораториумът върху смъртното наказание може да бъде премахнат в случай на необходимост и при изменение на юридическите позиции на Конституционния съд на РФ. Това е въпрос на избор на средства за защита на интересите на нашите граждани, на държавата и обществото", изтъква Дмитрий Медведев.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар