Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2022 г.

Страхил Делийски: Правителство ще има, но ще е непредставително на исканията на мнозинството от гражданите

"Политика се прави от хора с политическо мислене. Мислене в категориите на бизнес проектирането не е политическо мислене." 

 

"Обществото е много разделено и няма как да произведе стабилно политическо представителство."

Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски.

"Отделните групи в обществото търсят своята идентичност през отхвърлянето на другата. Всяка група търси идентичност през това другата да бъде разказана като вид подчовеци."

По думите му отдавна се вижда невъзможността на политическата система да регулира успешно разломите и конфликтите в обществото.

"Това е състояние, от което не се излиза бързо. Политика се прави от хора с политическо мислене. Мислене в категориите на бизнес проектирането не е политическо мислене. Политическото мислене предполага визия през ценности. Политическото мислене предполага да знаеш, че каквото и да направиш, това касае цялото общество. Политическата логика трябва да измести корпоративната и пиарска логика. Това означава, като влезеш в кампания не да показваш, че другите не стават за нищо, а да влезеш в кампания, в която да предложиш политически механизъм за съставяне на мнозинство и за реализиране на някакъв управленски мандат."

Страхил Делийски подчерта, че представителната демокрация се прави от партии, а не от групи по интереси и корпоративни влияния.

"Ако партиите не се опитат да действат като партии, то гласовете за това да се помисли за система, в която да няма нужда от партии, ще станат все повече. Основната отговорност за нормализиране на българската политическа система е в ръцете на партийните лидери."

Може с третия мандат да се състави правителство, допусна политологът и добави, че всякакви комбинации са възможни.

"Каквото и да направи Бойко Борисов, то ще бъде прието от избирателите на ГЕРБ. ГЕРБ са освободени от това да зависят в поведението си от волята на своите избиратели. По същия начин стоят нещата и в ДПС. При БСП има от една страна избиратели, а от друга - проектът на Корнелия Нинова, който си функционира по собствена логика. Там отдавна ръководството си е самодостатъчно и си прави каквото си иска. По отношение на "Продължаваме промяната" имаме един политически проект, това не е партия, не знаем кои са избирателите като социални групи. Този проект не можа да надскочи типа мислене "да махнем Борисов". Това е единственото нещо, което събира избирателите на ПП. Затова за мен е малко вероятно по линията ПП - ГЕРБ да се случат някакви взаимодействия."

Според Делийски няма политически инвеститор, който да не иска да има държавен бюджет и на не иска да започнат да влизат парите от Плана за възстановяване.

"Това са двата инструмента, чрез които инвеститорите в политиката могат да върнат собствените си инвестиции. Като прибавим интереса на международните партньори да има правителство и интереса на българските граждани да има правителство - струва ми се че правителство ще има. Да, то ще е за кратко и най-вероятно ще е непредставително на това, което мнозинството от гражданите искат."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар