Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2022 г.

Владимир Путин се срещна с майки на войници, които воюват в Украйна

Седемнайсет жени от различни региони - от Далечния изток до Донбас - дойдоха да разговарят с държавния глава 

 

Президентът на Русия Владимир Путин се срещна днес с майки на войници, които воюват в Украйна, и ги увери, че той и цялото ръководство на страната споделят тяхната болка.

Седнал с група жени около маса с чай, сладкиши и купи с пресни плодове, той каза: "Ние разбираме, че нищо не може да замени изгубения син на една майка. Споделяме тази болка".

Путин каза, че не съжалява, че е започнал специалната военна операция в Украйна, и я мотивира с арогантната хегемония на Запада през унизителните за Русия десетилетия след разпадането на СССР през 1991 г. По думите на руския президент Украйна и Западът нямат оправдание за започнатата от тях война на окупация в имперски стил. Той прикани майките да не вярват на всичко, което виждат по телевизията или четат в интернет, защото там се разпространява много невярна информация и лъжи за събитията в Украйна.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков на срещата са поканени 17 майки, чиито синове са мобилизирани, доброволци, войници по договор или кадрови военни. Повод за срещата е Денят на майката, който в Русия се отбелязва в последната неделя на ноември.

Седемнайсет жени от различни региони - от Далечния изток до Донбас - дойдоха да разговарят с държавния глава. Някои от синовете им са се записали като доброволци, а други са на редовна военна служба. Срещата се проведе в резиденцията в Ново Огорьово край Москва.

Синовете на някои от тях са били ранени и в зависимост от тежестта на травмите сега се възстановяват или се връщат в строя.

"Искам да знаете, че аз лично, цялото ръководство на страната, всички ние споделяме вашата болка", каза руският президент. 

"Разбираме, че нищо не може да замени загубата на син, особено за една майка", добави той.

Путин разказа, че понякога разговаря по телефона с войници на фронта. 

"Никой, освен тях и най-преките им командири, които стоят редом с тях, не знае колко е тежък този труд и колко голяма е реалната опасност за живота и здравето им", каза руският президент. 

"При това военните не се делят на касти или на националности, всички си помагат взаимно. Те разбират, че животът им зависи от взаимопомощта и поддръжката, която си оказват", допълни той.

Майките от цяла Русия и от различните етнически групи на свой ред благодариха на Путин за неговото лидерство и му пожелаха здраве, преди да започнат с разказите си за своите синове.

Повечето от тях споделиха за проблеми, които синовете им срещат, като например липсата на добра екипировка за войниците, нуждата от повече дронове на фронта или безразличието на някои служители.

Нина Пшеничкина от Донецк, чийто син е загинал, каза, че загубата му я е вдъхновила да работи още повече за това регионът да стане част от Русия.

"Вашият син живя и целта му беше постигната", отговори ѝ Путин. "А това означава, че той не е пропилял живота си напразно", допълни той. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар