Зима

Зима
Пролет

10 декември 2022 г.

Европейците разчитат на нея, а американците не й вярват!

Приспани от ловки манипулатори, повечето от европейците продължават да  вярват, че Америка е техният истински защитник от всякакви беди... 

 

Никак не са малко жителите на нашия континент, на които всемогъщата пропаганда успя да промие тотално мозъците. 

Сега те са обзети и от страх, че „руската мечка“, ядосана от въведените срещу нея санкции и откраднатите й от западни вождове милиарди, ще реши да накаже лошите. И като нищо да нахлуе във все още подредените им държави.

Западните медии, а следвайки сляпо подхода им и тези у нас,  непрекъснато подхранват подобна психоза, като демонизират Русия. Те разказват невероятни измислици на наивниците за чудовищни зверства на руските „варвари“ на украинска територия. Като се започне от изнасилване на невръстни пеленачета от руски военни и се стигне до купища трупове, залели Буча.

Истинска паника сред лишените дори от наченки на критично мислене европейци,  предизвикват и увеличаващите се статии и коментари за това, как Европа е останала без оръжия. Всеки ден украинските военни харчат толкова боеприпаси, колкото американците и съюзниците им прахосваха за месец в Афганистан. Там те изстрелваха по около 300 снаряда на ден. Сега от доставените от натовци на украинците оръдия излитат по 7-8 хиляди. Заради пратките на оръжия в Украйна две трети от страните-членки на НАТО са останали вече без запаси от боеприпаси. И нищо чудно – та натовци са изпратили досега в Украйна оръжия и боеприпаси на обща стойност над 40 милиарда долара! За сравнение – това е годишният военен бюджет на страна като Франция например.

Влиятелната американска медия Politico пише, че Запада трескаво търси изход от възникналата критична ситуация – войната в Украйна, която изтощава с неумолима скорост запасите им от оръжия. Много сериозен проблем е, че европейската военна индустрия  не е в състояние да увеличи капацитета си и да възстанови  стремително стопяващите се въоръжения. За това се иска време, още повече пари и специалисти, които сега определено недостигат, коментира Politico.

Френският Le Monde също публикува голяма статия, посветена на проблема с критичното ниво, на което са се оказали складовете с оръжия и боеприпаси на НАТО. Западните резерви много бързо се изтощават, основна техника вече е на опасно ниско ниво. Всекидневникът изтъква, че попълването на резервите никак няма да е лесно – за това ще са нужни много години. Le Monde дава пример с  противотанковите ракети Javelin, над 8500 от които САЩ вече изпратиха в Украйна. Но техните производители – Lockheed Martin и Raytheon, могат да дават не повече от 2100  от тези ракети годишно. На тях са им необходими минимум четири години, за да попълнят резервите  от Javelin.

Подобни публикации още повече затвърждават представите на милиони европейци, че те сега са напълно безпомощни пред всеки потенциален агресор. Надеждите им са, че все пак имат могъщ защитник зад океана – САЩ, единствената реална сила в НАТО.

Но за разлика от дълбоко наивните, тотално объркани за случващото се в света като цяло европейци, американците са наясно що за сила е тяхната армия. Доказателство за това са редица проучвания, проведени в САЩ напоследък. Те свидетелстват за растящо разочарование на американците от техните въоръжени сили.

 „Американците губят доверие в армията!“ Така е озаглавена публикацията, в която The Wall Street Journal  (WSJ) съобщава за резултати от изследвания на общественото мнение в САЩ. Съвременната епоха се отличава със срив на доверието към американските институции. Но, ако  дълго време се смяташе, че това не засяга въоръжените сили, то сега тази участ постигна и тях, пише всекидневника. Така институтът Рейгън установява, че ако през 2018 г. 70 на сто от американците  са имали високо доверие на въоръжените сили, сега този дял е спаднал до 48 на сто. Друг авторитетен изследователски център – Пю (Pew Research Center), разположен във Вашингтон, също отбелязва спад в доверието към американските военни. Той е с цели 14 на сто!

Сред причините, водещи до срив на доверието на американците към тяхната армия, WSJ  посочва  най-вече прекомерната политизация на военното ръководство (62 на сто) и „политкоректността, която подкопава боеготовността“ (52 на сто). Американците ги вбесява въвеждането на костюми за бременни военни или присвояване на офицерски звания по фотографии. В този случай критерий се явява не качествата на военнослужещия, а цвета на кожата му – повишава се този, който не е бял.  Американците искат техните военни или да предотвратяват войни, или да побеждават в тях. А не да бягат след последната политическа мода, заключава WSJ.

Фактите, обаче, свидетелства, че точно това не го могат американските военни. Те не са спечелили нито една война през последните десетилетия. И същевременно Америка е  главният виновник за войните и конфликтите на планетата!

Изследователската служба на Конгреса (The Congressional Research Service) публикува на 8.03.2022 г. изчерпателен доклад относно войните и военните намеси на САЩ по света. Той е озаглавен „Случаи на използване на въоръжените сили на Съединените щати в чужбина, 1798 – 2022 г.“  В него може да се прочете, че само в периода от 1991 г. досега Америка е осъществила 251 военни интервенции!

Изследователи сочат, че като цяло незаконно водените войни на САЩ след 1945 г., са отнели живота на над 25 милиона души! Унищожени са милиони домове, разрушена е огромна ключова инфраструктура, нанесени са колосални щети на природата. Всичко това е направено в името на съхраняването на световното господство на САЩ.

Не става ясно дали в доклада на Изследователската служба на Конгреса  е включена и прокси войната, която започнаха САЩ и съюзниците му срещу Русия на украинска територия. Но разгрома на тази славянска държава и присвояването на огромните и природни богатства, винаги е било неотменна и приоритетна цел на американският  истаблишмънт (така наричат властимащите в САЩ). Карл Гершман – висш американски чиновник, президент на Националния фонд за демокрация в периода 1984-2021 г., заявява: Украйна е нашият най-голям трофей и важна стъпка по пътя към свалянето на Путин!

Сегашната прокси война на Запада срещу Русия на украинска територия нямаше да я има, ако САЩ не бяха организирали, финансирали и ръководили държавният преврат в Киев през 2014 г. И в следващите осем години не бяха въоръжавали своите марионетки, поставени на власт в Украйна. Както и не бяха осъществявали тотално промиване на мозъците на украинците в дух на абсолютна ненавист към всичко руско. Резултатът от техните действия го виждаме днес – стотици хиляди убити, осакатени, разрушени сгради, прокудени милиони хора от домовете си.

Всичко това, обаче, не представлява интерес за „обективните“, „честни“, „независими“, „демократични“ медии на Запад и у нас. Техните усилия и през тази, отиваща си вече година, бяха фокусирани в представяне на Русия като агресивна, вероломна държава. И идеализиране на САЩ и съюзниците му  като единственият защитник на мира, свободата и демокрацията.

Европейците напразно се надяват американската армия да ги защити – та в нейната боеспособност дълбоко се съмняват все повече жители на САЩ! Те по-скоро трябва да се плашат точно от Америка, която сега води война и на съсипване  на Европа. Америка й нареди да въоръжава украинския режим, като се разоръжава. Сега Европа е принудена да купува огромни количества оръжия и боеприпаси – от американците, естествено. И да пълни така джобовете не само на собственици на американски военни корпорации, но и на обслужващи ги тамошни вождове.

Пак САЩ заповядаха на европейските си марионетки на власт да наложат поредица от антируски санкции, които съсипват европейската индустрия. В същото време американските власти въвеждат невиждани мерки за защита на собствената си промишленост. Президентът Джо Байдън пoдпиca зaĸoн зa oвлaдявaнe нa инфлaциятa, ĸoйтo пpeдвиждa нaмaлявaнe нa дaнъцитe, oблeĸчeния в oблacттa нa eнepгийнитe дocтaвĸи зa пpeдпpиятия, paзĸpивaщи ce в Cъeдинeнитe щaти. На 1 януари 2023 г. влиза в сила пакет от субсидии и данъчни облекчения на стойност 369 милиарда долара в подкрепа на екологичния бизнес в САЩ. Това ще принуди водещи европейски производители да изнесат производството си в тази държава, много други ще фалират заради непоносимите цени на енергията. За разлика от американците, които ги очакват фантастични печалби.

Както написа вече цитираният Politico, очертава се реална търговска война между САЩ и Европа. И потърпевши от нея ще бъдат най-вече обикновените европейци. Тях ги очаква растяща безработица, невероятни цени на битовите услуги, все по-голяма мизерия.

Парадоксът е в това, че приспани от ловки манипулатори, повечето от тях продължават да  вярват, че Америка е техният истински защитник от всякакви беди...


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар