Зима

Зима
Пролет

23 декември 2022 г.

Катар ще се запомни като перфектен организатор

Пропагандирането на политически убеждения и идеологии пропаднаха, срамът и позорът останаха само за ЕС и за Европейския парламент 

 

След като всички опити световното първенство в Катар да се използва за пропагандиране на политически убеждения и идеологии пропаднаха, срамът и позорът останаха само за ЕС и в частност за Европейския парламент, а Катар ще се запомни като перфектен организатор.

Заслуга за това имат най-вече домакинът и ФИФА, които намериха начини да защитят спортната същност на голямото събитие. Още преди началото започна кампания, главно на Запад, срещу Катар, заради предполагаемата масова смърт на чуждестранни работници, ангажирани в строежа на съоръженията, построени за Световното първенство и липсата на права на тези хора. Тук се намеси президентът на ФИФА, който каза, на европейците, че трябва да се извинят за това, което са причинявали на останалия свят в продължение на хиляди години. 

Тогава ЛГБТ+, с подкрепата на представителите на няколко западноевропейски страни, започнаха да привличат вниманието към себе ди заради заплахата за техните права, осъждайки Катар за официалната му позиция, че "хомосексуалността е психично разстройство". Катарците останаха сдържани, но твърди в решението си, че в името на един месец футболен „събор“ няма да се откажат от собствения си начин на живот и да приемат чуждите оценки за отношенията между половете, човешките права и свободи, красиво и грозно, полезно и вредно, добро и зло.

Когато ФИФА ги подкрепи в това, бунтовниците от Запада трябваше да отстъпят. И да изхвърлят лентите с цветовете на дъгата и посланието "OneLove" ("Една любов"), които капитаните на националните отбори възнамеряваха да носят на мачове, за да рекламират "любовта".

Финалът на съпротивата срещу политизацията беше почтеното решение на ФИФА да не позволи на украинския президент да изпрати своето “послание за мир“ преди финала Франция-Аржентина. 

Между другото, в началото на световното първенство Папа Франциск, голям футболен фен, поздрави всички участници и каза, че се моли първенството да допринесе за хармонията между нациите и мира в света. 

И така, Катар остави впечатление на перфектен домакин на световното първенство по футбол, създал условия за зрелищен турнир и още по-зрелищен финал, а ЕС и Европейския парламент все повече затъват в корупционния скандал.


Владислав Наков

Няма коментари:

Публикуване на коментар