Зима

Зима
Пролет

6 януари 2023 г.

Йорданка Христова: Да отворим сърцата си и да бъдем по-добри

"Ние сме народ, който има традиции. Имаме няколко неща, които са останали, и трябва да си ги пазим." 

 

На Йорданов ден имен ден празнуват 130 000 българи. Една от тях е естрадната прима Йорданка Христова.

"Казват, че в живота няма случайни неща. Името има някаква енергия. Родена съм през септември и съм кръстена на майката на моята майка – Йорданка, която е починала много млада. Майка ми е останала сираче, била е на няколко месеца.“

Това каза в интервю за БНР обичаната певица Йорданка Христова.

"Не съм била особено влюбена в името си, защото е дълго, особено за моята професия. Едно такова никакво и с това “к“. Йордана ми харесваше повече. Но в чужбина страшно ми харесват името“, споделя певицата.

Тя допълва, че в никакъв случай името не ѝ е пречело. Напротив от малка помни водосвета и свещеника от близката "Св. Троица“, който винаги е освещавал дома ѝ на този ден. В спомените на изпълнителката на този празничен ден винаги е имало много сняг.

"Ние сме народ, който има традиции. Имаме няколко неща, които са останали, и трябва да си ги пазим. Кукерите, нестинарите и мартеничките. Аз страшно много харесвам Прошка и Заговезни“, казва още Йорданка Христова.

За новите музикални предизвикателства

"Имам годишнина през тази година. Навлизам в една безкрайност през септември месец. Имам обещания, които трябва да изпълня. Събирам се, за да мога да напиша биографична си книга. Искам да издам и един албум", разказва естрадната певица.

Тя споделя, че песента "Обич разпиляна“ е Covid произведение. Текстът е неин, а музиката е на Дани Милев.

"Имам доста песни от последните пет години и има възможност да издам един албум. В момента подготвям една песен, която е посветена на любовта и виното", казва още певицата. 

Авторка на музиката и текста е Валентина Ценова, аранжиментът е на Ивайло Петков. Песента ще бъде завършена в рамките на следващите две седмици.

"Много е трудно вече да правиш концерти. Наемът на залата на НДК е 30 хиляди лева, което е едно безумие. Но всички познати и приятели задължително казват, че не може да не направя концерт", твърди Йорданка Христова.

Квотите за българска музика

"Не може в България по Националното радио и телевизия да ти пеят на английски и други езици непрекъснато. Аз пея на 18 езика. Държа, като отида някъде, да ме разбират. В моята държава хората трябва да знаят български. Те са закърмени с тоя език и трябва на български да звучат песни", подчертава Йорданка Христова и припомня, че след промените през 90-те години е било точно така.

Посланието

"Нека да отворим сърцата си. Да бъдем по-добри, да бъдем усмихнати. Мисля, че това е най-лесното – да бъдеш добър не е трудно, а е толкова прекрасно“, посочва още Йорданка Христова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар