Зима

Зима
Пролет

6 януари 2023 г.

Брандът „Путин“ – мода или нарцисизъм (галерия)

Марката „Путин“ се конкурира с „Че Гевара“. Новият руски бранд надминава вече по популярност дори този на Диего Марадона и Наоми Кембъл

 

 

Модерно е в наши дни да се купуват маркови неща с известен бранд, който се гради с години и не очаквайте да станете легенда за шест месеца, ако не сте футболна звезда, рок певец или модел. 

Като стана дума за звезди, точно тук е уместно да посоча, че освен продуктовите брандове съществуват и личностни, трайно превърнали се в бранд, като Че Гевара, например, най-известният революционер, който четири десетилетия след смъртта си остава може би най-силният символ на свободата и могъщ източник на търговски продажби.

Няма спор, че снимката на кубинския фотограф Алберто Корда Диас, направена на 5 март 1960г. е един от най-мощните брандове в света. Тя се появи през 1967г. във френското сп."Пари Мач" само няколко седмици преди Че Гевара да бъде убит. Тениски, запалки, чаши и други сувенири с ликът на Че се продават по цял свят, и предимно в Латинска Америка. 

"Че е част от нашия начин на мислене", заяви някогашният вече бивш министър на образованието на Куба Хуан Вела Валдес. Учениците в страната започват деня с клетва "Seremos como El Che!" (Ще бъдем като Че). На банкнотите той е изобразен как сече захарна тръстика. Че бе управител на централната банка и министър на промишлеността на страната. „Лабиофам" - най-големият кубински производител на природни продукти, представи два одеколона за поддръжници на международния социализъм, които искат да бъдат разпознавани с нещо повече от култовата тениска с лика на Че Гевара, пише Асошиейтед прес. С одеколона "Ернесто" с ухание на дървесина, цитруси и с нотки талк, компанията почита прочутия революционер Ернесто "Че" Гевара. 

До сега той водеше класацията за брандиране на лидери, но наскоро се появи ново лице претендент да надмине вечния символ на свободата Че, и това безспорно е руският президент Путин! Новият руски бранд надминава вече по популярност дори този на Диего Марадона и Наоми Кембъл. И въпреки, че целта на брандирането е то да допринесе със своята полезност, никой не е на ясно каква точно е ползата от новоутвърденият бранд „Путин“, но той съществува и трайно се е наложил на руския пазар. Експерти и психолози твърдят, че брандиране на политически личности е прекланяне пред култа към личността, и е много трудно да се уцели мярката на допустимото.

Но на руснаците не им пука и ликът на обичаният президент е навсякъде. Най-известната търговска пешеходна зона в Москва „Арбат“ освен с книжните сергии се слави и с най-скъпите сувенирни магазини, които привличат минувачите с многообразните тениски с образа на Путин. Ликът на президента е съпроводен обезателно с интересен надпис, като „ Путин – най-добрият президент“ , или „Путин – най-вежливият човек на света“ . Тези тениски са предпочитани от дамите . Блузките на които Путин е прегърнал кученцето Бафи са предпочитани от децата и юношите. Култовата тениска с „Путин на кон“ и с надпис – „Нас не догонят!“ /„Няма да ни стигнат“/ води класацията в продажбите. По-малко се купуват матрьошките с ликът на президента, докато порцелановите чаши с Путин и магнитчетата за хладилник са предпочитан подарък. На тях са снимки на президента от най-различни мигове , като най-продаваната чаша е тази с образа на Путин с тъмните очила. 

Брандът се е погрижил и за младежите, предлагайки им готини тениски всички размери с Путин като боксьор и надпис - „Держим удар“ /„Държим ответния удар“/. Производителите сякаш са предвидили, че този модел ще се търси предимно от спортисти и са пуснали в мрежата чак до XXL. За пънкарите и рокерите също има по нещичко, кожени якета и страхотни суитчъри с Путин също се продават по Арбат и на Червеният Площад. Цените са фрапиращи обаче, ако успеете да се спазарите за количество може и да ви направят отстъпка. Но смее ли някой да се пазари за лика на президента!

И това не е всичко. Преди години в Русия се появи в продажба шоколад с изображението на държавния глава Владимир Путин, съобщава руската телевизия Ер Ти Ви. Серията шоколади се нарича „Президент. Човекът с най-добрата душа“ и има три различни вкуса – „Горчив“, „Добър“ и млечен шоколад „Нежен“.

Опаковката на сладкото изкушение е изрисувана с изображения на руския държавен глава. На едната рисунка той е прегърнал кученцето Бафи, подарено му от Бойко Борисов през 2010 г. Интересно дали сега Бойко Борисов би хапнал от този шоколад? На друга картина Путин храни малка сърничка, а на трета – е проронил сълза по време на митинг, след като е избран за трети път за президент. 

„Купувайки този шоколад, повишавате БВП на страната“, гласи слоганът на шоколадовата кампания. Шоколадите се произвеждат в Санкт-Петербург. На сайта на производителя освен стандартна опаковка, се предлага и комплект от девет миниатюри от по 5 гр. в подаръчна кутийка. Новото патриотично лакомство се разпространява най-вече в град Екатеринбург, разказват потребители в социалните мрежи. Сладкото изкушение може да бъде закупено и от онлайн магазина shokobox.ru.

Най-голямата иновация са автоматичните машини с бранда „Путин“, които доскоро бяха дори на летище „Шереметиево“. С тях посрещаха и изпращаха. Ако сте били на бизнес конференция и сте нямали време да обикаляте магазините за да купите оригинален подарък с бранда Путин, не се ядосвайте, това спокойно може да го сторите срещу няколко купюри пуснати в автомата, на който пише „Всё путём“, което в превод означава „Всичко е наред!“

Такава беше успокоителната реклама. Освен тениските с лика на Путин бяха пуснати и модерни калъфи за айфони по 2000 рубли. И все пак най-продаваният продукт с бранда Путин е култовата водка „Путинка“, която въпреки кризата е със стабилна и достъпна цена в супермаркетите и бакалиите. Водката наистина си заслужава и е с прекрасен вкус, нима ще посмее някой да злоупотреби с вкуса и качеството на „Путинка“.

Подкрепата на знаменитости е важна част от бизнеса, но брандове вдъхновени от политически фигури, са рядкост. Самият руски президент, по думите на говорителя му Дмитрий Песков, е заявявал нееднократно, че не одобрява комерсиализирането на образа му, но и не го забранява. Дали това е мода или нарцисизъм е въпрос на гледна точка. Независимо с тениска, чашка, водка или шоколад рейтингът на руския президент расте според последното допитване на "Левада Център", съобщи Интерфакс. Путин бил напълно против „човек да се вкопчва в нещо“. Да, ама народът си го обича. Над 65% от населението не си представят Русия без Путин. С него гражданите се чувствали стабилни и защитени. 

Официалните данни от социологическите проучвания, които са признати от руските власти, ни казват следното: По данни на ВЦИОМ към 4 декември 2022 г. рейтингът на доверие на Владимир Владимирович Путин бе 77,9% (според сумата от отговорите „категорично му вярвам“ и „по-скоро вярвам“). Последният рейтинг на президента на Руската федерация за 26 октомври 2022 г според „Левада център“ беше 79%. Именно този брой от интервюираните граждани на Русия са декларирали одобрението си на действията на В.В. Путин. 

Друго проучване на същия център показва, че 21% от руснаците се отнасят към В. Путин със симпатия, 8% - с възхищение. 27% нямат какво лошо да кажат за него, 9% нищо добро. 16% са безразлични към него. 47% от руснаците биха искали да видят Владимир Путин като президент след 2024 г. 42% не биха искали. Най-много руснаците на 55 и повече години искат да видят Владимир Путин на президентския пост след 2024 г. (57% желаят, 33% не желаят), най-малко са анкетираните на възраст 18-24 години (от които 32% желаят, 57% не искат). 

Искат или не искат Путин за президент на търговците на тениски и чаши им е все тая, важното е да има щампа на тениската и търговията да върви защото при наложените от ЕС санкции какво друго им остава да продават освен марковите брандирани тениски родно производство. Всъщност какво значение има щампата на тениската ако е от чист памук произведен във Волгоградска и Астраханска области, Калмикия или Ставрополския край в Русия!

 








Оля Ал-Ахмед, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар