Зима

Зима
Пролет

14 януари 2023 г.

За филма „Ботев“…

За кресльовците срещу филма, тези зомбита на глобалистката матрица, всякакви герои, история, патриотизъм... всичко това за тях е някак просташко, ретроградно, селско и ганьовско 

 

Четох, гледах и реших и аз да напиша няколко реда за филма „Ботев“ на режисьора Максим Генчев, предизвикал небивал вой в медиите и особено сред разни гнойзи-та, гнойче.велета и подобни либерални флутуленции. 

Гледах го, макар и на компютър. И ще кажа мнението си – не е лош. За толкова пари, в такова общество и в такава държава – толкова! И за това прави чест на създателите, въпреки критиката. Да направиш филм за героя Ботев в едно време и в едно общество, в което глобалистката матрица  е наложила героите да са само страдащи гейове или престъпници с „добри сърца“ само по себе си е достижение. Виенето по медиите на матрицата доказва това.

Ще започна от бюджета, от парите, толкова важни за част от критикарите на филма, щото, видите ли, част от тях били на данъкоплатците.

Доколкото открих информация, Генчев е разполагал с около 300 000 лева бюджет –  153 000 евро. От тях 100 000 (сто хиляди) лева е дала БНТ и за тези 100 000 шеф Кошлуков беше привикан в парламента.  Останалите 200 000 са от десетки други места – от обществени и частни дарения. 

Оттук започнах да се ядосвам. Абе, хора, как 300 000 лева? Може ли да се прави филм за Ботев с толкова пари? Ами колата на всяка уважаваща себе си наша тиква струва повече. Именно това е основната подигравка с Ботев. Не се ли намериха поне 3 милиона, при положение, че много повече пари се дават за какво ли не? Например – за издръжка на бежанците от Украйна вече сме дали 150 млн. държавни пари, а директно за финансиране на проекти в министерството на културата е имало 30 млн. лева за 2022 год.

Какво са 300 000 лева за производство на пълнометражен, исторически, епичен филм? Точно толкова, колкото са 1000 лева за автомобил. Да, ще имате някакво 20-30 годишно МПС, обаче всеки ден ще се чудите да пътувате ли с него или да го закарате на вторични суровини. Така е и с този филм и липсата на пари си личи от първите минути. В съвременното кино се използва цялото богатство на съвременните технологии. В
„Ботев“ е видно, че такива технологии не са използвани, просто защото струват скъпо. Това се отнася главно за масовите сцени, които откровено напомнят срещите на клуб „Традиция“.

Други филми, които се „произвеждат“ у нас  (произвеждат, защото не са никакво изкуство, а са бизнес продукция) са с далеч по-големи бюджети. 

„Страх“ на режисьора Ивайло Христов, в който се разказва за любовта между българска учителка и чернокож мигрант, е финансиран с 600 000 лева от националния филмов център, а бюджетът му е доста по-голям.

„В сърцето на машината“ на Мартин Макариев, е с бюджет близо милион и половина. В него пък се разказва за затворници по време на соца, което си е нещо стандартно – нали трябва да се внушава, че тогава всичко е било затвор и затова за него са събрани 5 пъти повече пари, отколкото за
„Ботев“.

Да не говорим за северномакедонската антибългарска боза, наречена „Трето полувреме“, която разполагаше с бюджет от над 3 млн. евро – 20 пъти повече от „Ботев“.

Резултатът от безпаричието е този филм, направен едва ли не като в самодеен театър. И все пак – това е нещо, което е по-добре от нищо. Ако чакаме някой „главен“ в територията да се сети, че трябва да се правят и финансират добре подобни филми – ще има да чакаме. Всеки опит да се описват героите ни от миналото, да се вдига националния дух и да се събуждат младите българи ще се посреща на нож от властващите у нас слуги на глобализма.

Ако пък някой хубав ден България се отърси от дебелия слой колониален прах, с който е покрита, то тогава пак ще направим филм за Ботев, но с десетки милиони, а не с 300 000. И този филм трябва да е епичен поне като „Хан Аспарух“.

Колкото до критиките, нормално е, при положение, че значителна част от кресльовците срещу филма изобщо не се чувстват българи, а са първо софиянци и после европейци... та чак тогава (ама малко) българи. За тези зомбита на глобалистката матрица всякакви герои, история, патриотизъм... всичко това за тях е някак просташко, ретроградно, селско и ганьовско. Всичко, що е българско, за тях е пошло и селско. Затова и вият срещу „Ботев“.

И се сещам за предния филм на Максим Генчев – „Дякон Левски“, който също беше оплют жестоко, пак от същите екскременти. Та, там доста крякаха, че, видиш ли, във филма Левски псувал. 

Най- вероятно са усетили, че псува тях. Те друго не заслужават.


 Иван Спирдонов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар