Зима

Зима
Пролет

14 януари 2023 г.

Дреме им за нас – интересуват ги единствено многото пари!

Конфликтът в Украйна ще продължи да го има още много дълго, за да носи златен дъжд на собствениците и акционерите на най-големите военни корпорации 

 

Вероятно никак не са малко добрите хора, които всяка вечер сядат пред телевизора за да научат за събитията по света и у нас. Но най-вече за  това, което се случва около Украйна. 

И това е обяснимо – та то определя в голяма степен как  живеем днес и как ще сме утре! Тези добри хора нямат време сами да търсят алтернативна на предлаганата им от телевизора информация за украинската сага. Твърде много други проблеми си имат за решаване и точно това не им е приоритет. А лъскаво пакетирани мъже и жени от телевизионния екран приказват убедително, думите им допълват добре подбрани филми и снимки. Затова много от телевизионните зрители им се доверяват – на тях, а и на всевъзможни други родни и чужди „авторитети“.

Те вярват на Йенс Столтенберг – генералният секретар на НАТО например, който е категоричен, че Русия трябва да бъде разгромена. Различни образи вече са цитирали по телевизията и неговото последно становище, което той изрази на годишната конференция на Конфедерацията на норвежкото предприемачество (NHO) в началото на този месец. На нея той заяви, че мирно решение на конфликта в Украйна е възможно само при едно условие:  ако се увеличи военната помощ за тази страна от Запада.  „Оръжията всъщност са пътят към мира!“, твърди Столтенберг.

Шефът на НАТО не случайно говори това. Вече е ясно, че САЩ и съюзниците му започват доставки на още по-опасни оръжия за Украйна. Доскорошните им твърдения, че няма да й предоставят тежки въоръжения – като танкове например, се оказват приказки за баламурници. Немската медия Handelsblatt пише, че Германия ликвидира ограничения, които доскоро сама си е поставяла. „Аргументът, че доставките на оръжие не трябва да преминават определени червени линии, защото в противен случай Западът може да бъде въвлечен във войната, вече не е валиден“, изтъква Handelsblat. И скоро немски танкове ще воюват срещу руски.

Естествено, за ескалацията на опосредствената (прокси) война на Запада срещу Русия на украинска територия, ключова е ролята на САЩ. Сега тя предоставя на украинския режим най-големият си транш от 3.75 милиарда долара. С тези пари ще бъдат купени и изпратени за Украйна 100 бронетранспортьора М113, над 200 автомобили с повишена проходимост, 50 бронетранспортьора M2 Bradley, 36 гаубици с калибър 105 мм, 155-мм самоходни гаубици M109A6 Paladin, хиляди тонове боеприпаси, друго оборудване и т.н.

Но американците пришпорват и марионетките си на власт в Европа да засилват участието си в прокси войната срещу Русия. Освен Германия, която подготвя за изпращане в Украйна 40 бронетранспортьора Marder, агресивно работят и френските власти – те ще дарят на украинците танкове AMX-10RC. Великобритания – лидер на русофобите в света, ще им достави танкове  Challenger 2, а Полша – немски танкове Leopard 2, с които тя разполага. Турция също се включва в прокси войната – тя пък изпраща бронирани автомобили MRAP Kirpis с усилена противоминна защита  и др.

Освен доставката на тежки оръжия под диктата на САЩ натовските държави се ангажират и с  обучаване на украински военни да работят с тях.  Досега над 20 000 украинци вече са минали подготовка на военни полигони в Полша, Чехия, Словакия, Германия и други – общо  17 държави.

А за да задоволят растящите поръчки на оръжия и боеприпаси военните компании на Запад и у нас вече работят на три смени. Но това не затруднява техните собственици и акционери, а напротив – невероятно ги радва. Печалбите от тази дейност вече са астрономически! Акциите на най-големите военни корпорации в света – американските, литнаха до небесата. Тези на производителката на ракетите Stinger – Raytheon Technologies, се увеличиха със 17 на сто. Американската армия й поръча да произведе 1 469 от тези ракети, всяка от които струва около 38 000 долара. Създаващата бойни самолети – Lockheed Martin, зарадва своите собственици и акционери със скок на цената на акциите от  37 на сто. Предлагащата системи за противовъздушна отбрана и дронове Northrop Grumman  получи щедър подарък – увеличение на цените на акциите й с над 40 на сто и т.н. А американският конгрес одобри през декември м.г. рекорден военен бюджет от 858 милиарда долара! Пари, които ще препълнят банковите сметки на собствениците и акционерите на военни корпорации.

Растат печалбите и на европейските производители на въоръжения. Само един факт: най-големият военен немски концерн Rheinmetall през 2022 г. се е облажил с над 6.4 милиарда евро!

Но най-печеливши от бъркотията в Европа са американците. Разиграният от тяхната манипулативна машина мит за „руска заплаха“, позволи на марионетките им на власт на нашия континент да вземат решения за купуване на още повече американско оръжие. Ако през 2021 г. САЩ са продали на съюзниците си в НАТО оръжия на стойност около 15.5 милиарда долара, то през 2022 г. те вече са им пробутали смъртоносна продукция за над 28 милиарда долара! Особено висок е ръста на покупки на американски оръжия в бившите социалистически държави от Източна Европа. Полша например, купува танкове  M1 Abrams, Латвия, Литва и Естония – ракетни системи  HIMARS  с голям обсег на действие и т.н.

Това е реалността и тя е доста различна от тази, която представят „родните“ телевизионни екрани. Конфликтът в Украйна съвсем не е битка между „доброто“ и „злото“, „демокрацията“ и „авторитаризма“, както се внушава на телевизионните зрители. Той е една златна мина за производители и търговци на смъртоносна продукция. И затова, колкото по-дълго трае той, толкова повече милиарди ще попълват техните сметки.

Сега да не останете с погрешната представа, че на далавера са единствено собствениците и акционерите на военните корпорации. Нищо подобно – значителна част от тези фантастични печалби заминават към джобовете на тези, които осигуряват ескалацията на конфликта в Украйна: политиците на власт, собственици на медии, всевъзможни организации и персони, които манипулират тълпите. И така приспиват мисленето им, за да създават необходимото на търговците на смъртта подкрепящо ги обществено мнение.

Съмнявам се в натрапваните ни от телевизионни говорители внушения, че единствено загрижеността за украинците е довела депутатите-евроатлантици в парламента ни до решението да включат и България в прокси войната на Запада срещу Русия. Не бих се изненадал, ако след време науча, че образите от партиите на войната у нас – ГЕРБ/СДС, „Продължаваме Промяната”, ДПС, „Български възход“ и „Демократична България”, са били щедро „стимулирани“ от родни и чужди търговци на смъртта, да гласуват подобно безумие. И към Украйна да заминат хиляди тона  патрони, снаряди, гранати, ракети, мини, танкове, оръдия, самолети, вертолети и пр. За да не спират украински военни и неонацистки формирования да избиват  с тях и хиляди мирни жители – деца, жени, възрастни хора на освободените от режима територии.

Простичката истина, която старателно крият телевизиите у нас е, че конфликта в Украйна ще продължи да го има още много дълго, за да носи златен дъжд на собствениците и акционерите на най-големите военни корпорации. А на лидерите на САЩ и техните овластени марионетки в Европа и у нас въобще не им пука, че с политиката си спрямо Украйна те рязко увеличават вероятността от война на нашия континент. Ако тя – недай си Боже!, все пак избухне, САЩ  ще се включат в нея опосредствено, както сега го правят на Украина. И към украинското „пушечно месо“ ще се прибави  европейско. Но не от „първокачествената“ Западна Европа, а от „второкачествената“ Източна, включително и от прекрасната ни Татковина.

Що се отнася до недоразуменията на власт в Европа и у нас, подобна война лично едва ли ще ги засегне. Нито те, нито роднините им ще бъдат участници в нея. По това време те ще имат други ангажименти – да харчат парите си, дарени им и от производители на оръжия, някъде много далеч от нашия стар континент…


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар