Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2023 г.

Който засегне интересите на търговските вериги – страда!

Деморализиращите практики определено не са от полза на измъчения потребител, който все по-често се страхува да влезе в магазин, ако няма поне 50 лева в портмонето 

 

Тъжната новина е, че няма скоро да бъдат регулирани цените на хранителните продукти, така че хем да бъдат на пазарен принцип, хем да няма спекула. 

Който дръзне да свали цените, напуска поста, че и с обвинения ще се сдобие. 

Тези деморализиращи практики определено не са от полза на измъчения потребител, който все по-често се страхува да влезе в магазин, ако няма поне 50 лева в портмонето.

След като изпълнителният директор на държавната компания “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов обяви във вторник, че намалява цените на млечните продукти, предлагани във фирмените магазини, Държавната консолидационна компания съобщи в сряда, че е уволнен, а на мястото му е назначен Владимир Русев – бивш депутат от “Има такъв народ”.

Според Маринов причината за освобождаването му са икономически интереси и корупционни практики. Той разказа, че лично изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания, едноличен собственик на капитала на държавното дружество “Ел Би Булгарикум”, Венцислав Димитров е дошъл в кабинета му и му е казал незабавно да напусне работното си място и ако не го направи, ще извика полицията.

Категоричното мнение на Маринов е, че решението на компанията да намали цените на млечните си продукти във фирмените магазини е засегнало големите търговски вериги.

“Днес мафията победи държавата. Бях освободен без никаква причина. Явно сме засегнали много интереси, включително лични такива на министъра (бел. ред. – Маринов говори за служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който е принципал на ДКК). Последният месец имаше ожесточен натиск от Венцислав Димитров със санкцията на министъра върху нашата работа”, каза още Маринов.

Още по-скандално е, че освен отстранен, той е обвинен, че млякото е купувано на завишени цени и с по-ниско качество. В същото време вече бившият директор разполага с документи, че това не е вярно. Може би е трябвало първо да бъде направена проверка.

Като стана дума за проверки Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите обяви пред Нова телевизия тази сутрин, че при всяка проверка, която извършват, констатират някакво нарушение. И даде пример: 200 извършени проверки – 100 регистрирани нарушения.

Да се чуди човек как оцеляват десетимата наивници!

Голяма част от родните търговци злоупотребяват с каквото могат – завишени цени, фалшиви промоции, с представяне на произведени в чужбина стоки като български, както и с обявяване на „био“ и „еко“ на продукти, които нямат нищо общо с този стандарт.

Напоследък с все повече пари купуваме все по-малко неща. Причината за това не е само инфлацията, а и онези, които злоупотребяват с нея. Няма как да не е така при положение, че изкупната цена на литър прясно мляко е левче, а цената в търговската верига стига до 4 лева. Бизнесът обаче и дума не дава да се каже срещу „нормалните“ и „пазарни цени“.

Например – Сдружението за модерна търговия обвини служебният кабинет, че е  взел на мушка търговските вериги. Председателят му Николай Вълканов се възмути, че в публичното пространство хвърчат обвинения за 70-80% надценки и се създават настроения, че има едни лоши спекуланти. В защита на колегите си, той отново очерта пътя за формирането на цената на един продукт: определена доставна цена; начислени разходи за транспорт, складиране, логистика, реклама, енергия, заплати; проверка дали цената е конкурентна.

Вълканов уверява, че надценката при храните е по-малка и се движи в интервала 15-25 процента.

Едва ли обаче големите вериги трябва да се оплакват, защото те налагат на местните доставчици такса „вход“ и други видове такси, които оскъпяват продуктите, а също така налагат обвързващи условия, според които „техните“ доставчици не могат да продават  продуктите си на по-ниски цени в други търговски обекти.

Случаят с уволнения директор е скандален. Ако е извършил нарушения, да бъде направена проверка и да му бъдат наложена санкция. Но да бъде отстранен часове, след като е намалил цените, е неадекватно и говори за все по-сигурно затъване в „дълбоката държава“.

 
Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар