Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2023 г.

В САЩ посочиха грешката на Белия дом, която доведе до началото на СВО в Украйна

"Позицията на Америка да не даде на Русия приличен паритетен статут само разгневи още повече Путин." 

 

Опитите на САЩ да продължат да доминират в света и да не вземат предвид интересите на Русия доведоха до факта, че президентът Владимир Путин реши да започне специална военна операция (СВО) в Украйна. 

Това мнение изрази колумнистът на списание The National Interest Самид Баша.

По-специално той обърна внимание на факта, че Съединените щати водят прокси война и използват за това така наречената "доктрина Улфовиц" от 1992 г., чиято същност беше необходимостта да се подчертае превъзходството на Съединените щати в постсъветското пространство.

Освен това Вашингтон монополизира световната търговия с оръжие чрез договори, което увеличава зависимостта на съюзниците от американските оръжия.

Авторът на материала обърна внимание и на факта, че въпреки обещанията да не разширяват НАТО на изток, САЩ се стремят към привилегирована позиция.

"Позицията на Америка да не даде на Русия приличен паритетен статут само разгневи още повече Путин. Той, както повечето от руския политически елит, можеше сам да стигне до заключението, че САЩ не възнамеряват да работят с Русия отговорно и с уважение. Кремъл осъзна че Вашингтон не прави нищо друго, освен да изпълнява плана, дефиниран през 1992 г., за да наложи волята си на света и да изкорени съперниците, където и да се появят", отбелязва Баша, цитиран от Cross.bg.

Според наблюдателя, началото на СВО е било начин Русия да докаже на Запада, че "доктрината Улфовиц" няма да може да се придвижи напред по отношение на Москва, и украинският въпрос става ключов на този фон. 

Тази теза се потвърждава за Владимир Путин от действията на САЩ в Украйна и от намесата в политическия живот на страната.


Няма коментари:

Публикуване на коментар