Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2023 г.

"Абе, къде е футболна София?"

Вече 13 сезона поред софийски тим не е ставал шампион. Серия без аналог във футболната история на страната...

 

 

"Абе, къде е батко", стана популярна реплика покрай актьорски изяви, свързани с шоу с водещ Слави Трифонов.

Родният футболен шампионат се подновява след броени часове. А ситуацията изглежда историческа. Вече 13 сезона поред софийски тим не е ставал шампион. Серия без аналог във футболната история на страната.

11 титли за Лудогорец Разград и 2 за Литекс Ловеч. При все, че Левски и ЦСКА определено имат най-големите фенски маси в страната. Славия и Локомотив София пък изглеждат много далеч от шампионските си сезони.

ЦСКА е лидер във временното класиране на първенството, но само с точка преднина спрямо Лудогорец. Тимът от Разград е считан и към момента за фаворит номер 1 за титлата в кампанията. ЦСКА 1948 е на трето място в подреждането, Славия на пето, Левски на шесто, другите столични елитни отбори пък са по-назад в таблицата.

Към настоящата ситуация, може да се твърди, че ЦСКА е най-големият конкурент на Лудогорец, що се отнася до титлата за сезон 2022/2023.

Ако "орлите" обаче продължат хегемонията си, а към тях се включи в близките сезони и някой друг тим извън столицата. Може да се стигне до ситуация, в която абитуриентите в страната не са съвременници на триумф на софийски отбор в мъжкия ни футболен шампионат.

За мнозина преди години подобна фраза би прозвучала като виц, към момента обаче изглежда като съвсем вероятен бъдещ момент. Какво мислят столичните тимове по въпроса, времето ще покаже.

Сега има 6 елитни софийски отбора, групата е доминирана от столицата по численост. Вече над десетилетие обаче що се отнася до титлата, ситуацията е образно - "Абе, къде е София".

Като такава констатация определено не е насочена към каквото и да било подценяване на значението на ЦСКА и Левски като исторически основи на родния футбол през десетилетията. Тимовете имат най-много фенове и към момента в страната. Но е факт, че "червени", "сини" и другите големи отбори базирани в София отстъпват вече над десетилетие в битката за титлата на България.


Тервел Илиев, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар