Лято

Лято
Лято

8 март 2023 г.

Честит 8 март, мили дами!

Международният ден на жената възниква след протести през 20 в. Днес се празнува по цял свят


8 март - Международният ден на жената е установен по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 година.

Празникът се ражда след първата мащабна демонстрация на жени работнички от 8 март 1857 г., проведена в Ню Йорк. В този ден шивачки от текстилни предприятия излизат на протест, недоволни от условията на труд и ниското заплащане. По време на демонстрацията жените са разпръснати от полицията. Две години след тези събития работничките създават своя първи синдикат.

Следващите по-големи женски работнически протести са от 1908 г., когато е организирано шествие през Ню Йорк с искане за по-кратък работен ден, по-високо заплащане и получаване на права за гласуване. Две години по-късно на първата Международна конференция на жените се взема решение да се празнува Ден на жената. Само година след това, през 1911 г., празникът е отбелязан от над 1 млн. души, като с течение на времето той успешно се популяризира все повече и повече.

Протестните демонстрации на жените в Русия от пролетта на 1917 г. са смятани за една от предпоставките за Октомврийската революция, състояла се няколко месеца по-късно. На 8 март с.г. работнички от Петроград излизат на улицата, за да изразят недоволството си от глада и политиката на цар Николай II.

През 1920 г. на втората Международна конференция на жените 8 март е обявен за Международен ден на жената. През 1965 г. пък датата е призната за официален празник и неработен ден в СССР.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване.

Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения.

Даже празникът получава неофициалното наименование "ден на колежката". Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много държави (предимно Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок).

В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата, и на обществената борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

  

Dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар