Зима

Зима
Пролет

10 март 2023 г.

Защо това е проблем за всички любители на "прозрачността"?

Защо НПО и фондациите скачат срещу закон, който осветява милионите, които получават за "гражданската си позиция"? 

 

Това е Законът за регистрация на чужди агенти ("Foreign Agents Registration Act"), действащ в САЩ от 1938 година.

Мисля, че е един изключително полезен закон, който осветлява лицата, медиите и партиите, финансирани (или според американците - корумпирани) отвън - нещо задължително за една здрава държава. 

Та в тази връзка не разбирам протестите срещу такъв закон както в България, така и в Грузия. Та американците са умни хора, защо да не последваме техния пример и да въведем един важен за националната сигурност закон?

Грузинският вариант на закона е доста по-мек от американския. Грузинците искат да бъдат осветени всички организации, които получават над 20% от доходите си от чужбина (докато американският закон изисква осветляване на каква да е сума), грузинският закон касае медии и юридически лица, които не се занимават с търговия (докато американският закон визира медии и всички физически и юридически лица).

Понеже съм семпъл човек, нека попитам - какъв е точно проблемът да се знае кои са организациите, чиито пари идват от чужбина - САЩ или Русия? Защо това е проблем за всички любители на "прозрачността"? Защо НПО и фондациите скачат срещу закон, който осветява милионите, които получават за "гражданската си позиция"? Нали казват, че всичко е прозрачно и отчетено до последния цент? Защо? Какво ги притеснява? Та нали този закон ще позволи да бъдат осветлени и ВСИЧКИ лица, получаващи финансиране от Русия, дори ако това става в куфарчета. Държавата има възможността и ресурса да проследи приходите и разходите на всеки съмнителен гражданин или организация. И така лицата, финансирани от Русия, ще лъснат като чужди агенти и ще бъдат подведени под отговорност. А какво по-хубаво от това? 

Наистина не разбирам.

Закон за регистрация на чужди агенти ("Foreign Agents Registration Act"), действащ в САЩ от 1938 година


Ирини Зикидис

Няма коментари:

Публикуване на коментар