Зима

Зима
Пролет

17 март 2023 г.

Проф. Йордан Мирчев: Безопасността в БДЖ в момента се крепи на късмет и ниски скорости

"Никой не иска да каже истината за железниците. Нищо не е наред. Корупцията доведе БДЖ до тази ситуация." 

 

"Безопасността в БДЖ в момента се крепи на късмет и ниски скорости."

Това каза пред БНР проф. Йордан Мирчев, бивш директор на БДЖ. И допълни, че в програмния период 2014-2022 година е трябвало да се реализират мащабни инфраструктурни проекти.

"Дълго време говорим, че София-Бургас ще се минава за три часа и половина, а София-Пловдив - за час и половина. В близките години няма да можем да модернизираме жп линията София-Пловдив. Железопътната инфраструктура не изпълни проектите. Инициативата стига до обявяване на обществена поръчка, до разпределяне на порциите между предварително определени участници и след това започваме да говорим за отчуждаване на терени, за административни проблеми. Вместо да е обратното - да решим първо проблемните въпроси, а след това да обявим поръчката. Това е характерно и за други проекти, свързани с технологичното обновление на БДЖ."

Проф. Мирчев подчерта, че най-големият проблем в БДЖ остават кадрите.

"Преди години купихме 50 мотрисни влака за 184 млн. евро. От тях в експлоатация са 27 - 30. Значителна част са нарязани на скрап или са в лошо техническо състояния. Не се поддържат. В локомотивните депа няма технологично оборудване... Лошото техническо състояние създава рискове за безопасността."

По думите му 28% от дължината на жп мрежата е с просрочени ремонти, а това създава потенциален риск за безопасността.

"Никой не иска да каже истината за железниците. Нищо не е наред. Трябва да се направят революционни промени в управлението. Корупцията доведе БДЖ до тази ситуация."


Няма коментари:

Публикуване на коментар