Зима

Зима
Пролет

29 август 2023 г.

Око за око, зъб за зъб или как дори 1 млрд. не успя да интегрира ромския етнос

Не можело да се говори за етническата принадлежност на извършителите, било расизъм и хомофобия 

 

При нас нещата отново са наопаки. 

Точно такива са и при днешната трагедия, случила се в сунгурларското село Прилеп, където 6-годишно дете бе блъснато от товарен автомобил и почина на място. По първоначални данни детето внезапно пресякло платното за движение, когато 57-годишният шофьор от Аксаково го блъска.

Междувременно към мястото на инцидента се отправили роднини на момченцето, които празнували в близост, като по думите на спътник на 57-годишния мъж, който е успял да избяга, е започнала саморазправа. Дошлите на място полицейски служители само констатирали смъртта на водача. Да обобщим – 6 годишно, оставено само на пътя, а родата празнува през това време в заведение и на никого, поне за определен период от време, не му прави впечатление, че детето липсва. Да, от боята са, ако това се чудите.

Шофьорът е бил буквално линчуван... Както отдавна знаем - за въпросните закони няма, те действат на принципа на око за око, зъб за зъб. Освен че те самите не спазват законите, самите закони и по-точно - отсъждащите, често са обидно толерантни към мургавите. Особено пък през последните години, когато стана все по-модерно непрекъснато да се говори само за права (без задължения). Е, ние още по-отдавна (ако трябва да сме напълно честни – от почти 35 години) можем да се похвалим с въвеждането на тази своеобразна иновация – всички са ми длъжни за всичко, аз, защото съм ром, черен и прочее, отговорности нямам.

Не ме разбирайте погрешно - отдавна сме на ръба някой почернен близък да ликвидира убиец, помел детето му на пешеходна, който убиец след година-две-пет пак се мята на автомобила, защото е помагал в кухнята на затвора (да, има такива случаи в правораздаването у нас) и хоп... вече е добър и отговорен човек. Затова и написах, че нещата у нас са наопаки. Ако това го беше направил някой опечален баща на буквално размазано от камикадзе детенце, но сам – без да вика родата, някак е разбираемо. Не правилно, не хубаво, но разбираемо. 

А ние на какво сме свидетели – подпийнала и озверяла тумба роми, оставила 6 годишно без надзор, буквално линчува шофьора, пред когато изскача детето и който в случая дори не се знае дали е карал с превишена скорост. Нали разбирате, че и детето не е било на пешеходна... Това не е единственият подобен случай, при който тълпа от мургавите ни събратя взима правосъдието в техни ръце.

По-често се колят помежду си, но нерядко го отнася и някой, който просто е имал неблагоразумието да се озове на пътя им. И после... после нищо. Задържат ги за часове, махалата се събира пред полицията в конкретното населено място, чупят, заплашват, налитат на бой дори срещу униформените и за да не се нарушат правата им, тихо-тихо приматите биват освободени. До следващия подобен случай. Да се обзаложим ли какво ще стане и този път – ако въобще открият и задържат извършителя, или извършителите, поради различни обстоятелства, присъдата може да е символична. Дано не е и условна.

А през това време по медиите ще се изреди цялата рода на въпросните, подкрепена по всякакъв начин от стотиците НПО-та и „общественици”, които от години смучат милионите, отпуснати по различни програми от ЕС за по-бърза интеграция на братята. За колко милиона ли става въпрос. Леко да не паднете. Според официалните данни, 819 744 793 лв. са отделени за интеграция на ромите само в периода 2007-2020 г., средствата от държавния бюджет са 200 900 000 лв., а по европейски и други програми са останалите 618 844 793 лв.

Това е абсолютна статистика, данни, факти, станали ясни от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев на въпрос зададен му от депутат през 2019 г. Също през въпросната година, тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов посочва, че сумата е усвоена от около 500 НПО-та, част от които са регистрирани само и единствено, за да реализират дадена програма, а някои са заличавани и съдебно след получаване на средствата. Става въпрос само за 13 години – тринадесет, повтарям. Какви са сумите за тези 35 години, след 89-та, по-добре и да не знаем, ще ни приседне.

Едно е сигурно – над 1млрд. е. Девет нули... Резултатите ли? Видяхме ги и днес. И същите тези НПО-та са винаги в челните редици, когато някой заговори за проблемите, породени от безотговорността на същите тези, за които получават милиони. Не можело да се говори за етническата принадлежност на извършителите, било расизъм и хомофобия. Напротив, трябва да се говори за нея! Защото разрешаването на всеки проблем минава задължително през дефинирането му. Другото са празни приказки и алабализми.

Проблемът с престъпленията, извършени от ромите, е много, много сериозен. И не толкова дори заради самите престъпления, макар често да говорим за ужасяващи зверства (бел. авт. – всички посегателства срещу възрастни хора по селата – включително побоища, изнасилвания, убийства), а защото голяма част от неправителствените организации, които получават милиони за интеграцията на въпросния етнос, нямат никаква полза те реално да се впишат в средата, защото парите, които получават за тях, рязко ще секнат... Разбира се, на въпросния етнос също се подхвърлят някакви суми, като най-облажили са се т.нар. барони – те, за да могат НПО-та да симулират все пак някаква дейност по младите и да ги допуснат там, прибират също крупни суми. А на нас ни остава само да цъкаме със зъби – ром да си на днешно време...


Виктория Георгиева, Flagman.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар