Зима

Зима
Пролет

16 август 2023 г.

Другата България

Съвсем скоро тази друга България ще разяде и малкото останала здрава плът



 

Масов бой с над 100 души в ромската махала в Казанлък, полицейският екип, дошъл на мястото, е бил замерян с камъни, линейката също не е могла да влезе и медиците да помогнат. 

По първоначална информация няколко от участвалите в мелето вече са в болница. В момента жандармерия извършва охранителни дейности около квартал „Кармен“ - това е новина от последните дни. През март пък, отново в Казанлък, подобно меле завърши с един убит и четирима тежко ранени с опасност за живота. Тогава се клаха над 30 души, като повече от половината пострадаха.

В края на миналата година из интернет се разпространи клип, на който се виждаше как група цигани нападат чакащ на пешеходната пътека млад мъж. Те го събарят в средата на пътното платно и му нанасят множество удари. Всичко това се случва на метри от полицейското управление в града. Според някои, именно участниците тогава, са същите, които в края на март отново се биха.

Периодично градът и околните села почерняват от полиция, а органите на реда трябва да се справят с нелеката задача да осигуряват спокойствие на останалите жители. Временно спокойствие, разбира се, защото след като се махнат, всичко си продължава по старому.

Да работиш в местната Спешна помощ в града, също е приключение. Ежедневно медиците са изправени пред близки срещи с пияни, дрогирани, неадекватни, агресивни цигани, на които са длъжни да окажат медицинска помощ, докато въпросните ги псуват, налитат им, заплашват ги. Често ги и бият.

И докато допреди години всичките побои, шумна музика, скандали и крясъци бяха предимно концентрирани около циганската махала в града, вече е все по-трудно да се разбере в коя част на града е тя, защото подобни на посочените по-горе вакханалии, се разиграват и на други места в Казанлък, и все са с ромско участие.

Да не говорим за несретниците, които имат нещастието да живеят в близост до махала „Кармен“. Ежеминутно да са принудени да слушат на високи децибели маанета, дори при затворени прозорци мазните кючеци се чуват, а през лятото цялата тази патардия започва от ранни зори. Забавата продължава цяла нощ, но полицията е вдигнала ръце, а безпомощността на местните власти е пословична. Никой не може да спре обитателите на маалата да издевателстват над останалите.

През месец май масов бой имаше и в казанлъшкото село Манолово. Тогава отново имаше няколко тежко ранени, като по традиция, в мелето бяха използвани ножове, брадви, мотики. В съседното село Тъжа положението е същото, а местни жители искат една от ромските фамилии там да бъде изселена, защото е в основата на почти всички възникнали през годините мелета.

Разбира се, Казанлък и околните села не са единственото място, на което постоянно има подобни сбивания и вандалски прояви, при които потърпевши често са и напълно невинни, както и имущество, изпречило се на пътя на приматите.

Не една и две от проявите се отличават и с изключителна агресия и наглост, неповлияваща се нито от присъствието на полицейски служители, нито от временното задържане на извършителите. Историята още помни и случая от 2017 г., когато тумба цигани нападнаха детския отбор по гребане в Асеновград и треньорите им, нанасяйки побой на състезателите с тръби, брадви и мотики. Тогава две от момчетата в спортния клуб пострадаха сериозно, а в града се породи сериозно напрежение. Но всяко чудо за три дни...

Вероятно няма нужда да споменаваме и всички хиляди измамени през годините от „ало мафията“, начело на която са именно ромски барони. Имаше момент на затишие за година, две, но както всичко в държавата, и това не трая дълго, а от тази година измамите се разгоряха с пълна сила.

За десетките, за стотиците случаи на възрастни хора, брутално пребивани, изнасилвани, някои и убивани от цигани по селата, политиците ни си мълчат. Тези гаври също са ежедневие от години, а държавата е напълно безпомощна да се справи с тях. Единственото, което успява да прави, е съзнателно да прикрива етноса на извършителите, като допълнително допринася за медийното затъмнение, което и без това тегне над подобни случаи.

Цели региони в страната са пропищели от циганската напаст, като грабежите са най-малкото, от което се оплакват хората. Убийства, изнасилвания, побои, допълват и без това тежката картина. От доста време статистиката обаче съзнателно мълчи, защото е... расизъм - статистиката. Но данните, които бяха достъпни допреди години, са категорични. Криминалната активност на основните етнически групи при нанасянето на умишлени телесни повреди, при изнасилванията, при умишлените убийства, до 2001 г., когато вече започва да тегне забраната над изнасянето на тези данни, е повече от категорична - първенството се е държало от циганите. Мислите ли, че сега е по-различно?

Както отдавна са заключили специалистите, особено при по-тежките случаи, касаещи изнасилвания и убийства - „Тези престъпления се извършват от хора, които се характеризират като примитивни личности, силно подвластни на нагони и първични страсти, обикновено с проблеми в социалната адаптация и интеграция“. Всички отлично знаем коя група пасва идеално на този профил, направен от специалистите.

Селата и градовете, които са превзети от ромите, също вече са десетки, но за това няма да чуете по новините. Това е другата България, тази, за която политиците избягват да говорят, но на която особено много разчитат по време на избори. 

И съвсем скоро, съдейки по темповете, с които се разраства, тази друга България ще разяде и малкото останала здрава плът.

Квартал "Кармен" в Казанлък
 

Виктория Георгиева, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар