Есен

Есен
Есен

11 септември 2023 г.

Къдринка Къдринова: Възкръсналата любов към Пиночет е плод на фашизма, който не умира и отрича, че е фашизъм

"Тази зловеща диктатура, освен унищожаване на левицата в Чили, стерилизира страната откъм синдикати и политически партии." 

 

"На 11 септември се навършва половин век от преврата, извършен от чилийската хунта срещу законно избрания президент Салвадор Алиенде. Превратът е извършен с помощта на САЩ."

Това каза пред БНР журналистът Къдринка Къдринова.

"На 4 септември 1970 година за първи път на изборите побеждава президент-социалист в Чили – една страна, която не е от Източния блок и претендира да даде пример на цял свят как по мирен път може да бъде постигната социална промяна. Някои изследователи казват, че чилийският опит счупва догмата на Студената война."

"Никсън е убеден, че трябва нещо радикално да се предприеме в Чили. ЦРУ директно е ангажирано. САЩ искат да се отърват от Алиенде заради примера, че в Латинска Америка и в света може нещо да се свърши по мирен и демократичен начин", обясни тя.

"Паметта не бива да се заглушава", заяви Къдринова. Тя каза, че е попаднала на статия по темата на „Свободна Европа“, в която има неточности.

Къдринка Къдринова напомни, че престъпленията на Пиночет са осъдени от цял свят.

"Около 1 милион души бягат от Чили, за да спасят живота си. Някои намират убежище и у нас. Тази вечер в СБЖ ще се проведе възпоменание за връзките между Чили и България. Част от тези хора ще присъстват. Ще припомним един филм на Юри Жиров от 1975 година за тези емигранти."

Възкръсналата любов към Пиночет тя си обяснява с "фашизма, който никога не умира и който отрича, че е фашизъм".  

"Тази зловеща диктатура, освен унищожаване на левицата в Чили, стерилизира страната откъм синдикати и политически партии. Свобода на действие получават единствено "Чикагските момчета", обясни още журналистът.

Къдринова призова: "Ако не искаме да тласкаме обществото си към модели, проповядвани от диктатурата на Пиночет, нека да се върнем към социалната държава, към хуманността и почтеността, към етиката, която символизира Алиенде".  

 Аугусто Пиночет

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар