Зима

Зима
Пролет

8 март 2024 г.

Силвестър Сталоун - Край с Калифорния

Той е може би най-интелигентният и креативен артист измежду всички мускулести богове от носталгичните супер екшъни, които дефинираха изпъкналия американски бицепс през епохата на Рейгън

 

 

Един от императорите на екшън киното Силвестър Сталоун се завръща към един от най-големите си успехи с планирано продължение на планинското зрелище от 90-те „Катерачът“. 

А междувременно Слай сподели, че ще се премести от Калифорния във Флорида и така стана поредната голяма звезда, която прави това знаково вече преселване. 

Сталоун беше един от символите на „Златния щат“, претърпял тежка трансформация след години на радикални прогресистки и либерални политики. Престъпността, високите данъци и кризата с бездомните е основен мотив за богатите и известните калифорнийци да поглеждат към Флорида.

77-годишният Сталоун съобщи новината в своето семейно риалити и потвърди, че жена му Дженифър също много държи на преместването. В поредицата, която се радва на растяща популярност той разказа и за бруталните си контузии по време на снимките на първия филм от поредицата „Непобедимите“ преди 14 години. След осем операции на гръбнака и огромни проблеми с врата, Слай се обърна към всички с думите: „Не правете каскади сами!“  Преди време Сталоун обяви, че ще се оттегли от следващите продължения на „Непобедимите” и ще ги остави в ръцете на своя колега Джейсън Стейтъм.

Роденият в Манхатън мускулест мъжкар с италиански произход продължава да се занимава с множество проекти като продуцент, сценарист, режисьор и актьор. Извън киното, легендарният алфа-мъжкар от „Роки” и „Рамбо” усети жегата на феминистките кампании #MeToo и #Time’sUp с претоплени обвинения отпреди десетилетия, но успя да оцелее след опита на истерични активисти да го „отменят”.

Вече над 45 години Сталоун е сред най-разпознаваемите лица на планетата, но неговият старт в шоубизнеса е особено интересен и пикантен. Преди да прекрачи прага на голямото кино, той се пробва в софт порно индустрията с роля в палавата секс комедия „The Party at Kitty and Stud’s”. Евтината еротика е преименувана на „The Italian Stallion” след като Слай постига световен успех и признание с боксовата драма „Роки” през 1976-а година. Така един от първите му прякори става „Италианският жребец”.

През 80-те и 90-те той се утвърждава като една от най-големите звезди на планетата и участва в двете си иконични поредици - „Роки” и „Рамбо”. Той помпа релефните мускули на своята слава с още жанрови класики като „Кобра”, „Танго и Кеш”, „На върха”, „Катерачът”, „Разрушителят”, „Специалистът”, „Атентатори” и „Съдия Дред”. Сталоун показа и емоционален диапазон извън мъжкарските стереотипи в полицейската драма от края на 90-те „Копланд”.

В следващите години кариерата на Сталоун започва да буксува. Единственото постоянно нещо в този период е безупречната физика на звездата. Той е фитнес фанатик и дори днес на 77 години притежава суха и релефна мускулатура с изпъкнали вени и анатомично очертани мускули. Сталоун открито признава, че „си помага” със субстанции като хормон на растежа, но винаги подчертава, че няма стероиди, които да заменят дисциплината и тежките тренировки.

Залезът на Слай в началото на новия век съвпадна с естествената смърт на класическия екшън. Големият конкурент на Сталоун - Арнолд Шварценегер, се преориентира към политиката и завоюва два мандата като губернатор на тогава все още „Златния щат” Калифорния. А Силвестър се спусна надолу по склона на серия от горчиви провали. Но после отново се изкачи до върха с проекти като „Крийд”, „Непобедимите”, новите продължение на „Роки” и „Рамбо” и доказа, че има защо да е едно от най-ярките олицетворения на Американската мечта.

През 2011 г. Силвестър Сталоун е включен в Международната боксова зала на славата, въпреки че никога не е бил професионален боксьор. Но в това няма нищо изненадващо: тази чест се присъжда не само на звездите на ринга, но и на актьори, журналисти, писатели, които имат голям принос за развитието на този спорт.

Слай никога не е бил просто звезда от повърхностни тестостеронови тупалки. Всъщност той е може би най-интелигентният и креативен артист измежду всички мускулести богове от носталгичните супер екшъни, които дефинираха изпъкналия американски бицепс през епохата на Рейгън.

Сценаристът с мускули от стомана

Силвестър Сталоун е сигурно най-мускулестият и добре трениран в залата с желязо елитен сценарист в Холивуд. Той пише и режисира топ филми още от 70-те години на миналия век. Номиниран е за „Оскар” за създаването на сценария на драматичната боксова класика “Роки”, а в режисьорското му портфолио влизат заглавия като „Роки 2”, „Роки 3”, „Да останеш жив”, „Рамбо” от 2008-а, „Непобедимите” и други.


Показва ни великата Америка

Винаги съм харесвал Слай, той е победител. И той е корав нюйоркчанин като мен. Много се радвам на неговия успех, „Роки” и „Рамбо” са филми, които улавят силния и несломим американски дух и показват защо Америка е била велика и трябва отново да бъде велика!

Доналд Тръмп, 45-ият президент на САЩ

Свързва ни дълго приятелство

Изключително много уважавам Силвестър Сталоун. Свързва ни дълго приятелство, работили сме заедно, имаме много общи интереси в областта на благотворителните кампании. В „Специалистът” направихме доста приятен тандем, аз не си падам много по екшъните, но този се получи. Бих казала, че Силвестър е един от последните истински мъже на Холивуд.

Шарън Стоун, актриса

Постоянно се състезавахме един с друг

През 90-те години Слай ми беше най-големия конкурент. Още тогава бяхме приятели, но на екрана и в бокс-офиса стояхме един срещу друг и постоянно се състезавахме кой ще направи по-големия и по-успешен филм. Феновете искаха да ни видят заедно както Де Ниро и Пачино в „Жега”, но тогава и двамата страдахме от твърде голямо его. Сега като остаряхме нещата се промениха и вече редовно работим заедно. Свирепата ни конкуренция отдавна е в миналото.

Арнолд Шварценегер, актьор, бивш губернатор на Калифорния


Владислав Апостолов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар