Зима

Зима
Пролет

11 март 2024 г.

Владимир Путин денонсира споразумението за правото на Великобритания да лови риба в Баренцово море

Комисията по международни въпроси на Думата заяви, че само миналата година, в съответствие с това споразумение, са уловени повече от 500 хиляди тона риба 

 

Споразумението между правителството на СССР и правителството на Великобритания за риболова престава да действа, съобщават руски медии. Руският президент Владимир Путин подписа закон за денонсиране на документа.

Инициативата е подготвена от руския кабинет на министрите. Руското правителство направи предложение за денонсиране на фона на решението на официален Лондон да прекрати режима на най-облагодетелствана нация в двустранната търговия по отношение на Русия. Това решение е взето от британската страна на 15 март 2022 г.

Въпросното споразумение дава право на британците да ловят риба в Баренцово море. Споразумението за риболов между Москва и Лондон е сключено през 1956 г. Британската страна може да се занимава с риболов по крайбрежието на Колския полуостров и остров Колгуев. Освен това такива преференции са предоставени едностранно на британските рибари, поясни по-рано заместник-министърът на земеделието на Руската федерация Максим Увайдов при разглеждането на този въпрос в Държавната дума. В тези райони английските рибари също имаха право да се движат свободно и да закотвят, пише "Труд".

Комисията по международни въпроси на Думата заяви, че само миналата година, в съответствие с това споразумение, са уловени повече от 500 хиляди тона риба.

Русия е правоприемник на СССР, а споразумението продължи да действа и след разпадането на Съюза. Що се отнася до същността на денонсирането, то се разбира като правилно формализиран отказ на държавата от сключен международен договор. Извършва се като една държава уведомява друга за прекратяването на споразумението. Процедурата и условията за денонсиране на договора са посочени в неговия текст.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар