Зима

Зима
Пролет

11 март 2024 г.

MWM: С първият си изстрел руският танк унищожи американския!

Колкото повече въоръжения доставят САЩ, НАТО и ЕС, толкова по-често украинската степ ще се озарява от техните пламъци. А заедно с тях изгаря и мита за „непобедимите“ западни оръжия 

 

Така популярната медия Military Watch Magazine (MWM)  представи на своите читатели резултатът от дуелът, състоял се между руският танк Т-72Б3М и M1 Abrams. 

Може да се доверим на написаното в американската медия – тя е специализирана точно във военната област, а нейни експерти непрекъснато наблюдават и анализират това, което се случва в конфликта в Украйна.

Интересното в случая е, че руският танк не е първа младост – той е модернизиран вариант на световно известния съветски танк Т-72. За първи път той е влязъл в експлоатация през 1973 г. И е „демонстрирал огромното си превъзходство над западните средства от същото поколение в Сирия и Ирак, по време на войната в Ливан и войната между Иран и Ирак“, твърди MWM. Русия наследи големи количества от знаменитият танк, на които започна модернизация през 2010 г., като я усъвършенства през 2016 г. Така се появиха новите танкове  T-72B3. Американската медия разкрива и в какво се е състояла промяната: старият танк е получил ново 125 mm оръдие 2A46M-5  от танка  Т-90 с автоматично зареждане. Това му осигурява пълна съвместимост с боеприпасите на новия 21-ви век. Точността на стрелбата е буквално „революционизирана“ (определението е на MWM) чрез интегриране на система за термично изображение Katherine FC, цифрови дисплеи, модерни комуникации, прицел за стрелеца Sonsna-U и др. Танкът е получил мощен двигател V-92S2 с 1000 к.с. и  „превъзходна експлозивна реактивна броня Relikt“, пише американската медия.

Според MWM руският T-72 е много по-лек от Abrams.  А заради използването на автоматично зареждащо устройство той има и по-малък екипаж – обслужва се само от три човека. Огромно предимство на Т-72 пред Abrams  е, че той е лесен и непретенциозен за техническа поддръжка, оперативните разходи също са значително по-ниски от  тези на американския танк.

M1 Abrams е основният боен танк на армията и морската пехота на САЩ. Наречен е на името на генерал Крайтън Ейбрамс, бивш началник-щаб и командир на 37-и бронетанков корпус, активен участник във войната във Виетнам. Това е един от най-тежките танкове в света – тежи над 62 тона. Въоръжен е с 120 мм оръдие, има мощен двигател, който изисква огромно количество гориво и то авиационно. Зареждането на оръдието е ръчно. Екипажът му е от 4 души – механик-водач, командир, стрелец и зареждач. И струва ужасно скъпо – над 8.6 милиона долара.

Преди дуела между двата танка, руските бойци ликвидираха  други два от широко рекламираните по света M1 Abrams. Първият от тях, приближил се до позиции на 15-та мотострелкова бригада край село Бердычи (на северозапад от Авдеевка) на 26.02. т.г., бе ударен с дрон „Пиранья“. Той е производство на Симбирското конструкторско бюро в град Уляновск и е от типа FPV (first-person view — “вид от първо лице”, т.е. управлява се в режим „реално време“ от монитор или очила, за разлика от GPS-дроновете).

На 3 март пак в района на Авдеевка бе поразен вторият танк Abrams. Там сега  воюва 47-а бригада на украинските въоръжени сили, на която са предадени американски танкове.  Най-напред „американеца“ е ударен с гранатомет РПГ-7 – той е поразил неговата верига. А след това незабавно е довършен (напълно изгорен) с два от най-новите  дронове-камикадзе „Упырь“ (Вампир). Те са създадени от руски ентусиасти – инженери, програмисти, спортни състезатели с дронове FPV и др. „Упырь“ е изготвен от пластмаса, с детайли напечатани и по метода 3D. Позорът за американските производители е и в това, че рекламираните като „неуязвими“ и като „чудо оръжие“ техни танкове, руснаците спокойно ги горят с несравнимо по-евтини, но невероятно ефективни дронове. Така например, цената на един „Упырь“ е само около 500 долара, докато Abrams струва милиони!

Третият американски танк, за който написа MWM, бе разстрелян от руският Т-72 на 5 март т.г., пак в района на село Бердычи от бойци на 24-та гвардейска бригада със специално предназначение (спецназ). А на 10 март стана известно за унищожен четвърти Abrams. Този път той е ликвидиран с противотанков ракетен комплекс „Корнет“ –  отново в същия район и пак от спецназовци от 24-та бригада.

Освен тези четири Abrams-а, руските военни унищожиха и тежката машина за разминиране M1150 Assault Breacher Vehicle, която е произведена на основата на Abrams. Forbes  определи това, като „особено болезнена“  загуба за украинските въоръжени сили. Вместо оръдие на Assault Breacher са монтирани  плуг (булдозер) и пускови установки за разчистване на проходи в минни полета, с взривни линейни заряди. Assault Breacher тежи 55 тона, управлява се от двама души и струва 4 милиона долара. Forbes пише, че това е едно „от най-добре защитените и универсални превозни средства за проникване в света“.  Assault Breacher я пази и реактивна броня М-19, но това не попречи на руските бойци да я ликвидират в района на Авдеевка.

Танкът Т-72Б3М далеч не е най-мощният в богатият арсенал от бронирано оръжие на руската армия. Тя получи и модернизиран Т-80, който по времето на социализма бе най-боеспособният танк на Съветската армия. След дълбоката и модернизация, съветската машина вече напълно съответства на изискванията на новия 21 век. По същество става дума за съвършено нов танк, с нови средства за връзка и защита. А неговият газотурбинен двигател го прави невероятно бърз и подвижен. Вече цитираната по-горе медия MWM представи руският модернизиран Т-80БВМ, като танк, който определено превъзхожда по редица показатели Abrams.

Още по-ефективен от Т-72Б3М и Т-80БВМ е новият руски танк Т-90М „Пробив“, за който вече разказах на сайта ми. А в близкото бъдеще в серийно производство влиза уникалният руски танк Т-14 „Армат“ – по своите качества той няма конкурент в света. А и едва ли скоро ще има…

Унищожаването на западни оръжия е силен удар по репутацията на техните производители. Когато през лятото на 2023 г. се появиха първите снимки на разгромена модерна западна военна техника, незабавно започнаха да се сриват цените на акциите на компаниите, които са ги произвели. Снимките и клиповете с колони разбити танкове Leopard веднага намалиха цените на акциите на техния производител – Rheinmetall AG, с 8,56 на сто. Горящите американски бронемашини Bradley нанесоха чувствителен удар върху техния производител BAE Systems – акциите му паднаха с около 4 на сто. Щом стана ясно, че невероятно ефективният руски дрон-камикадзе „Ланцет“ е видял сметката на немският зенитно-ракетен противовъздушен комплекс IRIS-T, акциите на компанията-производител Leonardo S.p.a.  рухнаха с 6.5 на сто. На фона на пламтящите Abrams на фондовия пазар паднаха и цените на акциите на корпорацията General Dynamics, която ги произвежда и модернизира.

Но има и друг тревожен за Запада проблем, който стана очевиден след изтеклия разговор на висши офицери от Бундесвера: модерната западна техника се управлява от натовски военни! Това може да означава, че и в американските танкове не е изключено да е имало военнослужещи на САЩ. Ако това е така то ще породи силно недоволство в Америка. Особено след последното ликвидиране в Украйна на системи за противовъздушна отбрана „Патриот“, които се обслужват от американски експерти.

На киевският режим му остават още 27 американски танка Abrams. Но може да не се съмняваме: тяхната съдба, ако се появят в зоната на сраженията, няма да е по-различна от тази на четирите, унищожени в рамките на около седмица  танкове Abrams. Преди това руските бойци успешно горяха доставените от Великобритания танкове Challenger 2 и германските Leopard 2, припомня  The National Interest. Американската медия стига до следния, определено неласкав за политици, генерали, манипулатори и производители на оръжия, извод: „Украйна се превърна в гробище на танкове, независимо дали американските военни искат да  признаят това!“

Изминалите две години от началото на руската специална операция доказват: колкото повече въоръжения доставят САЩ, НАТО и Евросъюза на свръхкорумпираният, диктаторски режим на клоуна-президент Зеленски, толкова по-често украинската степ ще се озарява от техните пламъци.

А заедно с тях изгаря и мита за „супер технологичните и непобедими“ западни оръжия...

 

 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар