Зима

Зима
Пролет

17 март 2024 г.

Александър Вучич: Ако Западът избере тотален конфликт с Русия, жертвите ще са повече от Втората световна война

По думите му Сърбия е „малка в този смисъл“, но и тя, подобно на всички други, ще усети последиците от такъв катастрофален конфликт в Европа 

 

Сръбският президент Александър Вучич смята, че НАТО може да тласне Русия към тотален конфликт с огромен брой жертви. 

По думите му оттук нататък има само два сценария, като единият от тях ще е катастрофален.

„Има два сценария. Или Западът ще тръгне в посока на тотален конфликт с Русия, или с помощта на САЩ и Китай ще се установи някакво примирие в Украйна, което би означавало огромно облекчение за света“, заяви Александър Вучич, цитиран от b92.

„Ако влязат в конфликт, страхувам се, че никой няма да спечели нищо от това. Не съм сигурен, че този конфликт няма да има повече жертви от Втората световна война,  което е немислимо за XXI век. Трябва да сме готови за всяко едно от решенията. В рамките на 100 дни ще разберем“, заяви сръбският лидер.

По думите му Сърбия е „малка в този смисъл“, но и тя, подобно на всички други, ще усети последиците от такъв катастрофален конфликт в Европа.

Така Александър Вучич отговори на въпрос на журналист, дали светът се намира на прага на трета световна война. Президентът на Сърбия разговаря с министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер, който от своя страна каза, че Германия не би изпратила войски в Украйна, но с готовност ще окаже финансова и оръжейна подкрепа:

"Русия ясно показа, че напредва и не се интересува от мирни преговори и затова е много важно да подкрепим Украйна. Целта не е да разпространяваме войната, а да постигнем примирие и да накараме атаките да спрат, но не мисля, че това е възможно в момента", обясни Зьодер.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар