Зима

Зима
Пролет

15 март 2024 г.

Цветелина Пенкова за новите мощности в "Козлодуй": Геополитическо натегачество или финансови интереси

"Управляващите трябва да обяснят на българските граждани защо ще се строи нещо по-скъпо, за по-дълъг срок, кой ще плаща цената и защо ще се наложи междувременно да се внася ток."

 

 

Представители на българския енергиен и индустриален сектор ще се включат в конференцията "Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България", която ще се проведе в Брюксел идния вторник.

"Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, на първо място трябва да идентифицираме силните страни на всяка от държавите членки – какви производства могат да се развиват, наличието на квалифицирани кадри, на ключови суровини."

Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Цветелина Пенкова, по чиято инициатива се организира събитието. Целта според нея е "да представим стратегическото предимство на нашата страна в Европа", което се изразява на първо място в ядрено-енергийния сектор, след това в стратегическите ни суровини и енергийните ни мощности, които са най-големите в региона.

"Всички сме наясно, че строителството на новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" е много по-скъпо, отколкото ако бяхме довършили АЕЦ "Белене", категорична е Цветелина Пенкова.

"По експертни оценки България има нужда от поне 4 нови реактора. Преди време настоящите управляващи казаха, че довършването на АЕЦ "Белене" би струвало още 5 милиарда, което прави централата нерентабилна. Сега разчетите за "Козлодуй" са за 14 милиарда, а според някои експерти стойността може да достигне и 30 милиарда", посочи тя.

"Видно е колко пъти по-скъпо е. Управляващите трябва да обяснят на българските граждани защо ще се строи нещо по-скъпо, за по-дълъг срок, кой ще плаща цената и защо ще се наложи междувременно да се внася ток", подчерта евродепутатът.

"Когато имаме проект, който е наполовина готов, с лицензирана площадка, ние избираме да го оставим настрани. Франция казва, че може да довършат този проект."

Обяснение Пенкова вижда в "геополитическо натегачество или определени финансови интереси, които се обслужват, за сметка на българските граждани".

"Според мен това е геополитически натиск, финансови интереси, които се гонят и обслужват. Всичко се оказва за сметка на българското общество."

Според Пенкова има много въпросителни и около технологията – "непозната, нелицензирана в Европа, която дори най-големият стратегически партньор на САЩ – Великобритания, отказва да използва".

Цветелина Пенкова нарече частичното членство в Шенген "грешка и абсолютен провал".

"Когато се изпълняват всички критерии и българското правителство приеме да му бъдат наложени нови – за допълнителното приемане на бежанци, когато това никога не е поставяно на друга държава членка, представете си в каква ситуация се поставя България  на международната сцена. Въпросът става политически."


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар