Зима

Зима
Пролет

15 март 2024 г.

Уравнение с три неизвестни

Очаква се изборът на нов шеф на футбола ни да премине по-мирно, при все че за поста са се заявили седем кандидати 

 

Събитие №1 във футбола ни за годината - извънредният конгрес на Българския футболен съюз, ще се проведе днес при незапомнени мерки за сигурност. 

От МВР ще извадят дори едно водно оръдие, с което борят масовите безредици. То влезе в употреба на 16 ноември м.г. при протестите срещу президента на съюза Борислав Михайлов, които доведоха и до оставката му.

Очаква се изборът на нов шеф на футбола ни да премине по-мирно, при все че за поста са се заявили седем кандидати. Всички в името на добруването на "Цар Футбол".

От седмината сериозни са шансовете най-вече на Михаил Касабов, изпълняващ временно длъжността президент на БФС, на Георги Иванов - Гонзо, директор за националните отбори в централата, и на рекордьора по голове в националния отбор Димитър Бербатов. 

Първите двама са отъждествявани със запазването на статуквото, а третият от години се изживява като борец за промяната. Опонентите му обаче припомнят, че няма управленски опит, а позициите му са само пожелателни. Дори другите четирима претенденти - юристът Георги Градев, футболните агенти Петьо Костадинов и Георги Захариев, и бизнесменът Манол Иванов, имат по-сериозни управленски визитки от Бербо, подкрепян от друг национален рекордьор - Стилиян Петров, футболистът с най-много мачове за България и също без организационен опит. Стенли е спряган от кандидат-борците срещу статуквото за част от екипите им.

При нормално протичане на форума, вероятно е след гласуването да се стигне до трибой Касабов - Гонзо - Бербатов, а при прегласуването гласовете на "синята деветка" да преминат към временния президент.

Дано не станем свидетели на купуване на гласове, както е при повечето избори у нас в последно време.

Но който и да спечели, резултатите ще бъдат атакувани пред съда и така Касабов ще остане начело на БФС. Което означава безвремието на Михайлов и българския футбол да продължи.


Владимир Николов, "Дума"


Няма коментари:

Публикуване на коментар