Зима

Зима
Пролет

20 април 2024 г.

Сергей Лавров: Френски наемници и военни инструктори работят в Украйна

"Сега Полша, балтийските държави, Чехия, България напоследък при сегашното ръководство, задават тона. А пък еврограндовете са принудени да им припяват." 

 

"Френски инструктори наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят в Украйна, сочи информацията с която разполага Русия."

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред радиата "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомолская правда", цитиран от ТАСС.

"Сега Полша, балтийските държави, Чехия, България напоследък при сегашното ръководство, тези хора задават тона. А пък еврограндовете са принудени да им припяват. Вижте Макрон с нервните му изявления, че трябва да се изпратят френски войници в Украйна. След това някой там обяснява, че не са го разбрали правилно. А пък той самият казва, че са го разбрали правилно", посочи Лавров. 

"Разполагаме с информация, че не само френски наемници, но и военни инструктори, може би под някакво прикритие наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят в Украйна", отбеляза руският първи дипломат.

"Казахме, че сме готови за преговори, но за разлика от тези в Истанбул няма да правим през периода на преговорите никакви паузи в бойните действия. Процесът трябва да върви", допълни министърът.

"Не знам какво ще се случи със Западна Украйна. Много политици изразяват мнението си по този въпрос. Но Украйна, която е изконно руска, която иска да бъде част от руския свят, която иска да говори и да възпитава децата си на руски език, която иска да поднесе цветя на паметниците на онези, които са проливали кръв за тази земя както в Руската империя, така и по време на Съветския съюз във Великата отечествена война - това, според мен, не се обсъжда", допълни руският външен министър, цитиран от ТАСС.

"Русия не иска да атакува страни членки на НАТО, както се твърди на Запад, за да се сплашват гласоподавателите", добави Лавров. 

"Но ако самите те поискат да приближат границите на НАТО до нашите граници, то ние разбира се няма да го позволим, както правим в Украйна“, посочи министърът.  

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар