Зима

Зима
Пролет

19 април 2024 г.

И най-нова крилата ракета я приближава до победата й!

Ракетата Х-69 е представител на най-ново многофункционално, високоточно поколение авиационно оръжие, пред което се откриват големи перспективи 

 

Наши и западни недоразумения, оказали се на ключови позиции във властта, не спират да ни заливат с дезинформация. 

Те непрекъснато ни внушават, че киевският режим – благодарение на подкрепата на България и НАТО, го очаква сигурна победа над „руския агресор“. Бившият премиер Денков в интервю за немският всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ гордо заяви: ако България не доставя оръжия на Украйна, Русия би спечелила войната! А „победа на Русия в Украйна не е в националния интерес на България“, е категоричен академикът.

Подкрепят го ентусиазирано и „елитите“ на партиите на войната у нас – ГЕРБ-СДС, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС. Като папагали те не престават да повтарят клишетата, сътворявани от САЩ и Великобритания за неизбежният разгром на Русия. И същевременно правят всичко по силите си, за да поддържат агонията на киевския режим. Те не престават да му изпращат хиляди тона въоръжения и боеприпаси. Още повече, че точно това не просто очакват, а настойчиво изискват от тях неадекватните лидери на Евросъюза и НАТО. След срещата си с министър-председателите на Чехия, Дания и Нидерландия (на 17.04. т.г.) генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: ако съюзниците са изправени пред избор дали да помагат на Украйна или да укрепват собствените си въоръжени сили, те „трябва да изберат Украйна!“ А на неформалната среща на лидерите на държавите-членки на Евросъюза, която се състоя в Брюксел, отново бе подчертана необходимостта от спешна военна помощ на свръхкорумпирания, диктаторски киевски режим.

Лидерите на Евросъюза и НАТО са не само безкрайно самовлюбени, високомерни и напълно инфантилни. Оказва се, че те са и твърде глупави! Та те не са  в  състояние да вникнат и осмислят дори все по-често появяващите се трезви оценки на конфликта в Украйна на собствените им военни експерти. Точно според тях приказките за „бензоколонката Русия“, която всеки момент ще рухне под натиска на Запада, нямат нищо общо с истината. Става дума за твърде сериозен противник, с мощни въоръжени сили, който е невъзможно да бъде победен.

Началникът на щаба на армията на САЩ генерал Ранди Джордж предупреди, че не трябва да се подценяват руските военни. Както съобщава специализираната във военната област американска медия Military Watch, той високо оценява прогреса на руските военни за времето на украинския конфликт. Особено внимание генерал Джордж обръща на способността на руската армия да се адаптира и на нейния прогрес в областта на дроновете и средствата за радиоелектронна борба. Според него, Русия е постигнала голям напредък и в развитието на своята индустриална база.

През април 2022 г. военният министър на САЩ Лойд Остин заяви, че една от главните задачи на обявената от Запада прокси война на Русия, е тя да бъде „отслабена“. Сега висши американски военни и политици признават, че тя е напълно провалена! Руската армия днес е с 15 на сто по-голяма, отколкото е била преди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Това заяви пред Конгреса на САЩ  главнокомандващият съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи. Според него Русия разполага с най-голямата и мощна армия в Европа. „Независимо от изхода на войната в Украйна, Русия ще бъде по-голяма, по-смъртоносна и по-ядосана на Запада, отколкото, когато нахлу“, каза генерал Каволи.

Неговото мнение споделя и заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл: САЩ са „оценили през последните няколко месеца, че Русия почти напълно се е възстановила във военно отношение“. Освен, че е укрепила своята армия, Русия е увеличила и индустриалния си капацитет. Сега тя произвежда близо три пъти повече артилерийски снаряди, отколкото САЩ и Европа взети заедно. Така тя показва, че времето е на страната на Москва в конфликта.

И бившият командир на Обединеното командване на силите на Великобритания (StratCom),  генерал Ричард Барънс заяви пред BBC: има много „сериозен риск“ Украйна да загуби битката с Русия още през тази година. Тя е изправена пред пълно поражение от руснаците, които показват „превъзходство пет към едно в артилерия, боеприпаси и имат много хора, подсилени от използване и на нови оръжия“, твърди генерал Барънс.

Експертите – за разлика от обезумелите и невероятно тъпи политически „елити“ на Запад и у нас, са прави в оценката си: руската армия благодарение на натрупания боен опит през последните две години, на вливането в нея на стотици хиляди професионални войници и доброволци и на ефективната военна индустрия на страната, днес наистина няма конкурент в света! В условия, в които нито една друга държава не би оцеляла (Запада въведе над 12 000 антируски санкции!), великата славянска държава успя за кратко време да започне производството на боеприпаси в количество, непостижимо за целия колективен Запад. Нещо повече: в резултат на мобилизацията на  своя научен, инженерен и производствен потенциал, в армията й започнаха да постъпват и най-нови въоръжения, много от които категорично превъзхождат западните им аналози.

Доказателство за това е големият интерес, който проявяват към тях западни експерти. В последните седмици все по-често в авторитетни медии на Запад се появяват материали за най-новата руска дозвукова крилата ракета „въздух-земя“  Х-69 (Kh-69). Нея я създаде една от най-големите военно-промишлени корпорации в света – руската „Тактическо ракетно въоръжение“.

Като се позовава на оценка на експерти от Института за изследване на войната (The Institute for the Study of War  – ISW) американската медия Newsweek я определи дори като оръжие, което е много „по-опасно“ от балистичната хиперзвукова ракета „Кинжал“. А при това Х-69 е около три пъти по-евтина от нея. Това е първата в световната практика многофункционална ракета, разполагана вътре в корпуса (фюзелажа) на самолети на оперативно-тактическата авиация. Предназначена е за унищожаване на командни щабове, системи и комплекси на противника и др. Тя носи бойна глава, която тежи 310 кг. Модулната конструкция на четириметровата ракета позволява тя да бъда въоръжавана с различни боеприпаси –  осколъчно-фугасни, бетонобойни, касетни… С нея на 11 април т.г.  бе унищожена Триполската ТЕЦ в Киевска област например. Ракетите Х-69 с ювелирна точност са поразили нейното машинно отделение и турбини, при което не е пострадал нито един от работниците, които са се намирали в ТЕЦ-а.

Ракетата Х-69 е снабдена  с турбореактивен двигател, който и осигурява висока дозвукова скорост (около 1000 км/ч). Притежава внушителна далекобойност – поразява цели, намиращи се на около 400 км разстояние от мястото на изстрелването и. Предназначена е да бъде използвана от авиационният комплекс Су-57 – той може да носи до 4 такива ракети. Но руските конструктори са успели да я интегрират и с всички тактически самолети и фронтовата бомбардировъчна авиация. Става дума за широко разпространените в руската армия самолети Су-30МК, Су-34, Су-35, МиГ-35, МиГ-29 и др.

Високата точност на попадение на Х-69 е постигната чрез съвременна комбинирана система за навигация и управление. Тя е в състояние да коригира полета си по данни от руските спътници за навигация ГЛОНАСС и оптично-електронна система за самонасочване. Последната използва записана в паметта на ракетата еталонна карта на местността. Практически е невъзможно да се предвиди  целта, която тя ще атакува, защото по време на полета непрекъснато и дълго маневрира на свръхниски височини. На практика тя се „промушва“ и заобикаля районите, охранявани от средства за противовъздушна отбрана (ПВО).

Опасна е за противника не само със сложното си движение – руските конструктори и инженери са я снабдили и със средства за защита от негово радиоелектронно въздействие. Сериозно преимущество на новата Х-69 е, че е  изключително трудно да бъде забелязана от ПВО на противника. С нея на практика е невъзможно да се справят сега съществуващите натовски системи за ПВО, които са на разположение на киевския режим (американските MIM-104 Patriot, немските IRIS-T, френските SAMP-T и съветските С-300ПС). Западните експерти са впечатлени и от свръхниската височина от 20 метра, на която лети Х-69 – в това отношение тя превъзхожда друга знаменита руска ракета, Х-101.

Новата руска крилата ракета  има не характерна за този тип боеприпаси форма – тя не е цилиндрична, а квадратна. Това е направено не за да се впечатли зрителя, а за да се намали нейната видимост от радиолокаторите на противника. Пак за тази цел върху нея е нанесено и специално покритие. Квадратната й форма позволява в нея да се постави и по-мощна бойна част, повече гориво и специална апаратура, оптимално да се монтират и крилата й. Освен това необичайната й форма позволява в бойните самолети  да се натоварят повече ракети.

Създадена в условията на невиждани в историята антируски санкции, ракетата Х-69 вече серийно и масово се произвежда. По същество тя е представител на най-ново многофункционално, високоточно поколение авиационно оръжие, пред което се откриват наистина големи перспективи.

С Х-69  руската армия получи още едно много мощно средство за неядрено сдържане на потенциалният противник. 


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар