Зима

Зима
Пролет

22 април 2024 г.

Оботашване

Договорът с турците е комичен опит на иницииралите печалните промени в конституцията, да се оправдаят пред... себе си


 

Фиксацията на представителите на ПП-ДБ в договора с "Боташ", с който започват и приключват ТВ-изявите си, има своето логично обяснение. Това е единственият им косвен довод срещу президента Радев, тъй като случката е станала по времето на служебния кабинет на Гълъб Донев. 

Само че не могат да обяснят с думи прости защо този договор е, както вече някои патетично издекламираха - Грабежът на века, Обирът на хилядолетието, Аферата на милениума... да не се връщаме към късния кватернер и ранния плиоцен.

Сигурно съществува просто обяснение в какво точно се състои грехопадението на гълъбдоневия кабинет и конкретно енергийния министър Росен Христов. Сигурно. Само че трябва да бъде обяснено разбираемо, с думи прости.

Но те, хората от ПП-ДБ, не искат да го направят, а може би просто не могат. Те искат да са сложни. Предпочитат да са по-близо до комично енигматичния Нойзи, отколкото до лексиката на средния гербер, базирана на неособено разточителния речников запас на лидера. Не, те не искат да простеят. Затова и малцина на територията са наясно, в какво точно харвард-жълтопаветието упреква радевия гълъбарник и защо са се хванали за "Боташ" като удавник за ботуш.

Простичко е. Много им е важно да уязвят президента, за да получат някакви индулгенции, основно пред себе си, за неумните конституционни промени, които превърнаха страната ни в политическа лаборатория за все още неизпробвани управленски модели. Да покажат, че си е струвало, че той е класически злодей и си го е получил.

С част от същността си те разбират, че са направили пакост, с друга част от себе си търсят истерично начин да оправдаят несръчния си опит да навредят на омразния им президент с ограничаването на правомощията му, изкарвайки го разбойник като останалите. Просто няма за какво друго да се хванат. Но не могат да обяснят и това, с което уж разполагат. При правосъдна система в насипно състояние на населението остава да залага на дума срещу дума. ПП-ДБ казва, че с "Боташ" е станало нещо страшно, Росен Христов твърди, че е трябвало да се действа бързо, защото Асен Василев е оставил страната без газ. Както обикновено, българинът гласува доверие по лични симпатии, лична файда или чисто емоционално.

Така че кой крив, кой прав - решавате вие. Не желаят или не могат да ни обяснят аферата "Боташ". Но имат нужда от нея. Имаме обаче усещането, че на много малко хора им пука за този случай. Критичната маса от хора, на които им пука, отдавна е в бутиков състав по напълно естествени причини. Политическата ни класа е като алкохолик в семейството. Следене, контрол, обещания, клетви, скандали. И в един момент вдигате ръце. Така и нашичките поработиха доста по въпроса, а сега ни "оботашват" истерично. Мижав интерес, драги...

 
Милен Ганев, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар