Есен

Есен
Есен

9 юли 2024 г.

Вместо "Крадецът на праскови" французите гледат "Крадецът на избори"!

Няколко милиона не бяха отчетени нито от политическите сметачни машини, нито от политолозите 

 

Махмурлукът от историческата победа на "Народният фронт" над "Националния сбор" минава и отстъпва място на букет от въпроси, които с времето ще намерят съответните отговори. 

Първият от тях е - каква е тази избирателна система, която класира на трето място партията получила най-много гласове? Ако разликите между "победоносната" Левица, класирала се втора - "Ренесанс" на Макрон и "победеният" Съюз на Бардела - Льо Пен, са десетина, стотина или няколко хиляди гласове би било приемливо. Но не е така! Няколко милиона не бяха отчетени нито от политическите сметачни машини, нито от политолозите.    

Няма по-дебелоглави факти от цифрите. Какво показват те? 

Те показват, че за "Ядрото" на Левицата, съставено от коалиция на 4-5 партии: Бунтовниците на Франция, Социалисти, Еколожисти и Комунисти, са гласували 7 милиона и 400 хиляди избиратели. Всяка една от тези партии получава съответно 72, 64, 33 и 9 депутатски места. Общо - 178.

Втора в класирането е партията на Макрон "Ренесанс", която ако не бяха договорките на закрити врата с Левицата, щеше да изчезне. По настоящем за нея са гласували 6 милиона и 500 хиляди избиратели. Благодарение на този резултат, партията вкарва в парламента 150 свои представители.

Най-интересна е съдбата на "победената" трета парламентарна сила. "Националният съюз" за който са гласували 10 милиона и 100 хиляди избиратели. С 3 милиона повече от класираната първа "Левица" и с 4 милиона повече от остатъка на "макронистите". Тази вадеща очите манипулация, обаче коментаторите изобщо не виждат. Никой не отчита също, че "Крайната десница" е най-компактната политическа сила, с най-постоянен растеж във всички избори и никаква скалъпена бариера не я спира. Няма партия в настоящия парламент нараснала с 50 нови депутати. 

Цифрите които медиите се правят, че не виждат, френското общество коментира усилено, защото съзнава, че във втория тур реалната победа на партията на Льо Пен - Бардела бе открадната!


Божидар Чеков

Няма коментари:

Публикуване на коментар