Лято

Лято
Лято

9 юли 2024 г.

Нарендра Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена

От десетилетия Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия, а Ню Делхи и Москва поддържат тесни връзки още от съветско време 

 

"Отношенията на Индия с Русия се основават на взаимно доверие и уважение."

Това заяви премиерът Нарендра Моди в Москва, съобщава "Ройтерс".

Той изтъкна, че оценява лидерството на президента Владимир Путин.

Моди направи обръщение към индийската диаспора при първото си посещение в Русия от пет години насам.

Двудневното му посещение съвпада със срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която се очаква акцент да бъде войната в Украйна. Високопоставен служител на индийското външно министерство обаче миналата седмица уточни, че посещението на Моди е част от дългогодишен календар на срещи на върха между двете страни и няма връзка със срещата на Алианса.

"Всеки индиец смята Русия за приятел на Индия в добри и лоши времена", подчерта Моди.

"Ангажиментът на нашите отношения беше тестван многократно и всеки път се оказа много силен", отбеляза той и добави, че цени своя "скъп приятел" Путин за това.

От десетилетия Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия, а Ню Делхи и Москва поддържат тесни връзки още от съветско време.

Западът, особено САЩ, се стреми да заздрави връзките си с Индия като потенциална противотежест на възходящия Китай в региона.

Ню Делхи и Западът обаче заемат различни позиции относно войната на Русия в Украйна.

Вчера Държавният департамент на САЩ изрази загриженост пред Индия относно отношенията ѝ с Русия.

Индия се въздържа от критики към Русия и увеличи покупките си на евтин руски петрол до рекордни нива. Същевременно обаче страната призовава Украйна и Русия да разрешат конфликта си чрез диалог и дипломация.

Путин приветства Моди късно снощи, като поздрави индийския лидер като свой "скъп приятел" и заяви, че е "много щастлив" да го види.

Очаква се Путин и Моди да проведат официални разговори в Кремъл по-късно днес, като се съсредоточат върху по-евтините енергийни доставки и по-дълбоките икономически и стратегически връзки.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар