Лято

Лято
Лято

9 юли 2024 г.

Румен Овчаров: Превратът в БСП върна клиентелата на Радев, Борисов и Пеевски да ръководят БСП

"Хората не могат  и не искат да бъдат непрекъснато лъгани. Не искат да избират хора, които на следващия ден ги мамят, предават ги, които обещават едно, а на следващия ден правят друго"

 

 

"Начинът, по който беше направен превратът в БСП, на практика преврат, който върна цялата клиентела - и на Делян Пеевски, и на Бойко Борисов, и на Румен Радев - първата и втората генерация клиентели да ръководят партията. 

Това е път за никъде. Ако имаше все още хора, които гласуваха за БСП, те гласуваха, защото БСП поне остана партията, която беше срещу паралелната държава, срещу сглобките, срещу модела Борисов и т.н. Сега и БСП става една от многото партии на тезгяха, които се продават - дали на парчета или на цяло."

Това заяви Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП, бивш председател на столичните социалисти и бивш министър на икономиката и енергетиката пред BTV Radio в отговор на въпрос дали оставката на Корнелия Нинова решава проблема в БСП.

В разговора за възможностите за съставяне на правителство и за варианта експертен кабинет с третия мандат, Румен Овчаров каза, че не мисли, че ще се стигне и до този вариант, макар че за него това е единственият работещ.

"Тази идея за третия мандат, предложена от БСП за експертно програмно правителство, с ясно определени задачи и определен срок, в който тези задачи да бъдат изпълнени от експерти, а не от политически фигури, е идея, която беше предложена от БСП още преди година и половина. Тя, за съжаление, и тогава не срещна разбиране, и сега според мен, макар че вече много от партиите повтарят на практика същото, дали ще го наречеш техническо, експертно, програмно, на спасението - това е същото", каза социалистът.

"Нали си спомняте какво ви казах - че безсрамието е първият признак на глупостта. Много от големите партии, включително и Бойко Борисов, и ГЕРБ си повярваха, че са се върнали на политическата сцена. Не са се върнали. Те загубиха 140 000 гласа. Следващите губещи на следващите избори ще бъдат те. Те си мислят, че са непробиваеми. Как ще са непробиваеми, като са загубили повече, отколкото БСП е загубила? И техните хора търсят морал и истина. Борисов си е повярвал, ДПС и Пеевски са си повярвали, те са голямото "Добро утро", ПП не знам - не мисля, че те ще влязат в коалиция с партии като "Възраждане", каза Румен Овчаров.

"Делян Пеевски прави това, което прави винаги, предава хората, които до момента са го подкрепяли и издигали, и разрушава структурите, които така или иначе са попаднали в неговия обсег на действие. Това започна още от Младежкото НДСВ, където той започна развитието си като политик, минете през икономическите му експерименти в млекопреработката, минете през "Булгартабак", КТБ, и накрая стигнете и до ДПС", посочи за случващото се в ДПС Овчаров.

"Тук ми се струва, че няма да му се случи вариантът, който си беше намислил, въпреки това ситуацията в ДПС съвсем не е за подценяване. Не може навсякъде, където отидеш да правиш едно и също и да си мислиш, че си най-великият и най-умният, нали си спомняте как се беше изтъпанил 2013 г. като шеф на ДАНС? Как изведнъж си повярва, че може да е шеф на ДАНС. Сега си е повярвал, че може да бъде шеф на ДПС и кара по същата линия. Не мисля, че Ахмед Доган и доста други хора в ДПС ще му позволят по този начин да си купи и ДПС, защото той това прави - купува хора", заяви в коментара си Румен Овчаров.

"Нали си задавате въпроса защо в България избирателите станаха 30%? Да, клише е това, че политиката е мръсна дума. Че морал в политиката, на практика - няма. Но хората не могат  и не искат да бъдат непрекъснато лъгани. Не искат да избират хора, които на следващия ден ги мамят, предават ги, които обещават едно, а на следващия ден правят друго", коментира политическата апатия социалистът.

"Аз дълго време се сърдех на приятели, които викат - за кого да гласувам? В крайна сметка за кого да гласуваш? За Бойко Борисов и за Делян Пеевски? За тези, които под формата на евроатлантическо правителство крият новата коалиция, новата платформа, на която ще се разпределят порциите във властта? Тя сега вече не е магистралите, сега са вече големите инфраструктурни газови проекти", каза бившият енергиен министър.

"Ще правим хранилището в Чирен. И никой не казва защо и поради каква причина наклонените сондажи са заменени отново с вертикални? За 100 милиона лева по-малко. Ще правим вертикален коридор, за който никой не знае къде ще отива природният газ и от къде ще идва. Но 580 милиона ще бъдат заровени отново в земята от Главболгарстрой", каза социалистът.

"Някой ще каже - ама те и БСП не я подкрепят. Ами БСП още повече няма да я подкрепят. Защото БСП е със статута на различната партия, на моралната партия, партията с идеали, която 133 години е била специалната, особената партия, бита, убивана, но се е изправяла, но с морално предимство пред всички останали, че се грижи не за себе си и за собствените клиентели, а  за бедните, отрудените и т.н. Стана така, че БСП я вкараха в същия този наратив. Всичките лъжат, всичките мошеници, всичките статукво. И затова Корнелия трябваше да си тръгне още преди 3 години", заяви в коментара си Румен Овчаров.
Няма коментари:

Публикуване на коментар