Зима

Зима
Пролет

9 януари 2015 г.

„БДЖ спира до 90 влака“

Преглед на печатните издания за 9 януари 2015 година



„БДЖ спира до 90 влака“, съобщава "Новинар". Като начало холдингът ще спре 38 композиции от следващия понеделник, но ако се наложи от 1 февруари ще извади от разписанието още влакове. Причина е намалената с близо 40 милиона лева държавна субсидия.

„Втори ден терор във Франция - убиха полицайка, удрят джамии“, пише "Труд" в голямо заглавие на първата си страница.

„Армия и полиция на крак търсят братя джихадисти, трети заподозрян за атаката срещу списанието се предаде“, съобщава "Новинар".

 „Атентаторите в Париж действали като убийци, а не като фанатици“, отбелязва "24 часа".

 „Въпреки разстрела на десет журналисти, „Шарли ебдо“ излиза в тираж от 1 милион“, пише "Монитор". „Един милион карикатури срещу терора“, допълва "Стандарт".

Друг акцент в днешния печат е вчерашният отчет на финансовото министерство и фонда за гарантиране на влоговете за изплащането на депозитите в Корпоративна търговска банка.

Под наслов „Доверие в банките“ "Преса" съобщава, че от общо разплатените 90 % само 2 % от парите в КТБ са изтеглени в брой.

„Държавата ще получи предсрочно платеното на вложителите в КТБ“, информира "Капитал Дейли". За целта Фондът за гарантиране на влоговете води преговори за заем от чуждестранни банки. За да може да се кредитира успешно и на добри лихви, правителството предвижда да даде на фонда държавни гаранции до милиард и 750 млн. лв. С постъпленията може да бъде попълнен фискалният резерв или да се намали държавният дълг, сочи изданието.

„Сериозна част от предвидения нов дълг за 2015 г. може да се окаже презастраховка“, пише вестник "Сега". „При заложен в бюджета до 8,1 милиарда нов дълг нуждата от финансиране може да е с до 2 милиарда по-ниска. Въпреки това финансовото министерство няма да преразглежда емисионната си политика и ще заеме първоначално заложените суми, защото възнамерява да попълни с парите фискалния резерв.“

„Ръководството на ключов съд е заплашено от дисциплинарни дела“, пише същият вестник.

С евентуално уволнение е заплашена шефката на Софийския градски съд Владимира Янева, твърди "Дума", допълвайки, че комисия на Висшия съдебен съвет ще се произнесе до края на месеца.

"Магистрати уличиха Янева и заместничките й в грубост и непрофесионализъм", изтъква "Преса" в обобщение на вчерашното заседание на ВСС.

„Темида пита правосъдния министър Христо Иванов за политически заговор. Кадровиците подозират сценарий за предсрочното им разпускане“, пише "Стандарт".

Изводът на Дума от заседанието е, че министърът е дал „назад за смяната на настоящия ВСС“.

"24 часа" публикува интервю с вицепремиера Меглена Кунева, която призовава Висшия съдебен съвет „да разпознае своята отговорност за съдебната реформа“.

„Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо е на път да излезе чист от българското правораздаване. Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу него и бившата му съпруга Моника Добринова за пране на пари“, твърди "Труд".

„Пет регионални депа за отпадъци ще ни излязат златни. Вместо с европари, сега трябва да платим поне 45 милиона лева национални средства, за да ги изградим, защото това е изискване на Брюксел“, пише "Преса". Проблемите са в Златица, Провадия, Благоевград, Дупница и Пазарджик. Причината е мудната работа на кметските екипи, протести заради местата на площадките и обжалвания, сочи вестникът.

„Харчовете за лекарства, отпускани безплатно или с намаление от Националната здравно-осигурителна каса, са нараснали три пъти за по-малко от три години. Сумата, отделяна за медикаменти за домашно лечение, е скочила от 250 милиона на 750 милиона лева“, отбелязва вестник "Монитор", цитирайки главния секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков. По думите му високите разходи се дължат на факта, че лекарите изписват на пациентите оригинални, вместо генерични лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар