Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2015 г.

173 г. от рождението на Карл Май

Карл Май започва да пише, след като е освободен от затвора през 1874 г.

Карл Май е един от най-четените немски писатели, а творбите му са преведени на повече от 30 езика. 

Със своите пленителни истории немецът успява да омае милиони читатели, в това число и българския премиер Бойко Борисов, който сподели, че сред любимите му романи е „Винету“.

Карл Фридрих Май е роден на 25 февруари 1842 година в Хоенщайн-Ернсттал. Той е син на беден тъкач и е 5-ото от 14 деца, 9 от които умират. В ранна възраст Maй има проблем с очите, поради което той е сляп през първите пет години от живота си. След като завършва училище, Maй учи да стане учител. Неговата преподавателска кариера обаче приключва, когато е уволнен заради кражба от училището, като е и осъден и за кражба на часовник. Поради това той губи лиценза си за преподаване, вследствие на което изпада в криза. Той се опитва да се възстанови от това чрез измами, като например се представя за лекар. В резултат на това Mай е хвърлен в затвора във Валдхайм, където той започва да се интересува от книги и разкази.

Май започва да пише за различни издания, след като е освободен от затвора през 1874 г., а също и получава работа в Дрезден като журналист. През 1880 г., той се жени за Ема Полмер. Бракът им обаче завършва с развод през 1903 г. Втората жена на Май – Клара Плен,  е вдовица преди да се омъжи за него и е с 20 години по-млада от писателя.

През 90-те години на 19 век Май е вече популярен писател със своите колекции от публикувани разкази и романи, като е на път да се превърне в бестселър писател. Автор е на над 70 книги, а „Винету“ е най-известното му произведение. Издадено в три тома между 1876 и 1893 г. Историята се върти около нетрадиционното приятелството между Олд Шетърхенд, американски пионер от немски произход, и Винету – благороден индиански вожд. През 1895 г., Май закупува къща в Радебойл и я кръщава на героя си – Вила Шетърхенд. След покупката на къщата, писателят заживява там до края на живота си.

Макар че Карл Май е знаменитост в Германия и в останалата част на Европа, романите му не пожънват същия успех в Съединените щати.

Въпреки че през 1911 г. страда от тежка форма на пневмония, той заминава за Виена против препоръките на своя лекар, за да изнесе реч. Пътуването влошава болестта му и Май умира на 30 март, 1912 г.


Аgroplovdiv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар