Зима

Зима
Пролет

5 март 2015 г.

Прокуратурата привлече като обвиняем ген. Стоян Тонев

Военно-окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев.
 
Срещу него е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори, съобщиха от прокуратурата.

Миналата седмица ген. Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, след като премиерът Бойко Борисов свали политическото си доверие от него и поиска да напусне всички постове, които заема  в НС. Реакцията на Борисов дойде, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

Самият Тонев поиска прокуратурата и Сметната палата да направят проверки, които да установят законността на управлението и начина, по който са сключвани договорите на ВМА по време на неговото управление.

Според днешното изявления на прокуратурата ген. Тонев е обвинен за това, че от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв., което е престъпление по чл. 219 от НК.

Той е обвинен и в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА.

Предоставената медицинска апаратура е лазерни системи за дермална пластика. По първия договор - от 3 декември 2007 г., щетите за болничното заведение са в размер на ок. 98 000 лв., а по втория - от 5 октомври 2009 г., щетата е в размер на 447 000 лв., допълват от прокуратурата.


Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар