Зима

Зима
Пролет

5 юни 2015 г.

Плевнелиев - държавна или лукова глава?

На свинче - звънче! Така изглеждат напъните за референдум по темата „избори" на президента Росен Плевнелиев.
 
Няма лошо да има референдуми. А че е належащо да се чуе чрез всенародно допитване мнението на електората за даването на глас у нас, е повече от добро.

Има обаче една „дребна" подробност. Плевнелиев нито е министър на изборите, още повече не е звеновод на референдумите. Той е държавен глава, което обаче не му дава право да използва допитването като такова, за да си крепи евентуално имиджа.

Референдумът не е хапче за болежките на президента. Гълта го и му минава примерно вътрешното треперене, че мандатът му върви към края си, а се очертава като най-слабия президент, откакто я имаме тази институция.

Точно този „тремор" хвърли Плевнелиев и в пореден гаф. Та вместо мнозинството в парламента днес да се занимава съсредоточено с важните и много нужни промени в закона за референдумите, да му сърба попарата.

Президентът толкова се е засилил с това допитване, че прегази като онова със звънчето законовите норми.

Вкара си в НС предложението за референдум, без да има право да го прави точно сега. Миналата година предишният парламент отхвърли предложението за допитване, което означава, че по закон трябва да мине 1 година за ново. Срокът изтича на 18 юни.

Мисли, Плевнелиев! Все пак си държавна, а не си лукова глава. Макар президентската администрация да твърди, че срокът се отнася за редови граждани, а не за главата.


Анелия Иванчева, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар