Зима

Зима
Пролет

5 юни 2015 г.

Съболезнования в прогресия

Погълналите милиарди магистрали, пътища и улици скоропостижно разцъфват за нови ремонти...
 
 През март, след като чул по една от телевизиите бодрата закана на пътен началник, че разходите за разчистване на свлачище върху пътя Асеновград - Смолян ще надхвърлят 1 млн. лв., авторът на подписан с името Черноризец Храбър  коментар изрази съболезнованията си към българските данъкоплатци. 

Поводът - направените от него изчисления въз основа на собствения му опит с подобен вид дейност.

"Един курс ще излезе на данъкоплатците  по 1488 лв. - доста по-скъпо от 120-те лева, които аз платих. Но, от друга страна, кой съм аз, че да казвам колко разходи да се правят", беше заключението му.

В сряда от Министерския съвет дойдоха още по-бодри новини в тази посока. Една от тях е, че правителството е решило да налее в спешен порядък над половин милиард лева в 381 свлачища, категоризирани като нуждаещи се от неотложно укрепване.

Тъй като никой от регионалното министерство не опроверга сметките на пътния началник в телевизионния репортаж от март, напълно е вероятно същото ценообразуване да се повтори още 381 пъти. Което пък ни дава основание по формулата на изхарчването на споменатия милион да изразим предварително още 381 съболезнования към данъкоплатците.

Бройката им все пак е твърде скромна предвид факта, че също в сряда Министерският съвет е одобрил отпускането на извънреден половин милион лева за изграждане на музей на розата в Казанлък - седмица след като отпусна 800 хил. лв. за дострояване на манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали.

А също и предвид факта, че контролът върху изразходването на бюджетните средства изглежда напълно отпаднала тема от общественото внимание. Нищо че погълнали милиарди магистрали, пътища и улици скоропостижно разцъфват за нови ремонти.

Какво мислите, че ще стане, след като се килна издигнатата със скандални поръчки ограда по границата с Турция? Нищо, разбира се, освен че ще й излеят нови милиони. А след това може и да я поръсят със захар.

Контролът върху изразходването на бюджетните средства изглежда напълно отпаднала тема

 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар