Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2015 г.

Липсата на признание и лошият стил на управление демотивират служителите

Българските фирми нямат механизми за справяне със стреса на работното място за разлика от чуждите. 

 
Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR психологът Милена Хаджииванова. По думите й липсата на признание и лошият стил на управление демотивират служителите. 

"Burnout синдром" или на български „професионално прегаряне“ е крайната фаза на хроничния стрес на работното място. Най-често води до безсъние, липса на апетит и проява на агресия. Прекомерната взискателност към себе си и извънредният труд са предпоставки за синдрома на професионалното изпепеляване.

"Нещата почват да губят своя смисъл – не ти се занимава с нищо, не намираш причина да захванеш нещо ново. Това заформя един цикъл, в който от една страна не искаш да промениш нищо, от друга страна това, че не променяш нищо, те вкарва още повече в безсмислие“, посочва Хаджииванова.

Работата с клиенти предразполага за повече напрежение и стрес. Важен е и начинът по който се оценяваме и възприемаме средата. До определено ниво стресът на работното място може да бъде здравословен и дори продуктивен. След като мине този праг, той започва да вреди и да влошава изпълнението на работата. Поддържането на здравословния стрес е най-трудното нещо за един работодател. Жените са по-податливи на стрес от мъжете, посочва психологът. Освен че трябва да се доказват на работа наравно с мъжете, те имат и много ангажименти в домакинството.

"В българската жена стои на равно желанието да се докаже и на единия фронт, и на другия. Мъжете са по-устойчиви, но и те не трябва да се подценяват, защото пък често те поемат много функции, свързани с изхранването на семейството, а това става все по-трудно в наше време, така че е имат други източници на стрес“, допълни психологът.

Спортът е един от начините за справяне със стреса. Зоните за релакс в офиса са много подходящи, но все още на малко места се приемат за необходими.

Специалистът съветва хората да отделят повече време за себе си и да са нащрек за първите сигнали за стрес.

"Говори се напоследък много за баланса между личен и професионален живот. В международните компании това е тема отдавна. В българските сега навлиза. Има и нещо друго, което аз забелязвам, и като консултант, и като коуч - в България културата някак си не позволява да си обръщаш внимание навреме и да се предпазваш сам от стреса“, каза още тя.

Работодателят също трябва да следи състоянието на служителите си. Още при подбирането на кадри трябва да се обръща внимание на личността на хората. Така може да се осигури най-подходящата и спокойна среда за всеки служител.


Няма коментари:

Публикуване на коментар