Зима

Зима
Пролет

5 януари 2016 г.

След бозата защо не и мазна баничка

Да пестиш от храната на малчугани е срамно, но очевидно има и такива, които не си го слагат много на сърце, след като не се свенят да го правят.

В благоевградски забавачки решили, че може да не дават цялостно меню, и минали на „частично”, като си спестявали ту от супата, ту от основното ястие на поверените им за отглеждане дечица.

Което всъщност означава, че децата съвсем буквално са си оставали гладни, като се има предвид какво обикновено се сервира в повечето детски заведения или поне в онези, които не са частни.

В София например, а вероятно това се отнася и за останалите градове в страната, почти всеки родител на дете между 3- и 6-годишна възраст ще ви каже, че първото, което чува от него, когато го вземе от забавачката, е, че иска нещо да хапне.

И ако поне веднъж е видял каква е следобедната му закуска, изобщо няма да се изненада.

А като се има предвид, че почти всяко дете си има някаква „омразна” храна, която категорично отказва, но тя нерядко е включена в менюто, картината с изхранването на хлапетата в детските заведения става съвсем ясна и за жалост нерадостна.

Някъде пък преценили, че вместо задължителното топло мляко може да предложат като заместител боза, студен чай или подсладени напитки, които категорично не са включени в препоръчителното детско меню. И липсва само мазната баничка, която така добре върви с бозата.

Добре е, че от здравните инспекции правят изненадващи проверки, за да няма подобни отклонения, и би трябвало да се налагат сериозни санкции, за да се пресекат такива срамни хитрувания.

Защото става въпрос за здравословното развитие на децата, което не бива да е само празно клише, особено за хората, на които ги поверяваме.




Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар