Зима

Зима
Пролет

15 януари 2016 г.

Отличникът на България

За трета поредна година модел на Skoda беше избран за кола на годината от автомобилните журналисти в България.
 
Логичният въпрос е с какво Superb тази година превъзхождаше конкурентите си. След като карах няколко версии на колата, мисля, че имам и отговорите.

Безспорно Superb започва да печели точки още с външния си вид. В сравнение с предшественика си, изглеждащ някак тромав и несъразмерен, новото поколение е далеч по-балансирано и стилно. Окото хващат и дребни акценти като наподобяващите прочутия бохемски кристал елементи във фаровете и стоповете.

Superb, както и останалите модели на Skoda, използва всички най-съвременни технологии на концерна майка Volkswagen, като в случая говорим за гама от пет бензинови и три дизелови мотора с мощностите от 120 до 280 коня, великолепни автоматични трансмисии с двоен съединител, избор между версии с предно предаване и задвижване 4Х4. Скрити за окото остават инженерните подобрения в самата конструкция на колата, но те са довели до намаляване на теглото с до 75 кг въпреки увеличените с 8 сантиметра дължина и междуосие.

Практичен с хитроумни решения

Superb е и изключително практичен. Мястото в областта на раменете и главите на возещите се отзад е рекордно за сегмента. Отварящата се като на хечбек пета врата, която може да е и с електрическо задвижване и задействане с прокарване на крак под задната броня, осигурява лесен достъп до огромния багажник, с обем между 620 и 1760 литра. Облегалките на задните седалки се сгъват с дърпане на лостчета, поставени от двете страни на багажника.

Една от лампите, осветяващи товарния отсек, е всъщност малко фенерче с акумулаторни батерии, а други улесняващи подреждането на товара екстри са мрежичка под кората на багажника и закачалки за торби в товарния отсек. Другите остроумни решения в Superb са стъргалка за лед, интегрирана в капачката на резервоара, джобчета за мобилните телефони отстрани на предните седалки, вградени чадъри в предните врати и т.н.

Лесен за употреба

Минута зад волана е достатъчна човек да се ориентира кой бутон каква функция изпълнява. В купето са използвани качествени материали, приборното табло е лесно четимо, а в зависимост от нивото дисплеят на мултимедията е между 5 и 8 инча. Най-скъпата от трите системи за забавление предлага пълна съвместимост със смартфон, както и възможност за интернет достъп.

Предните седалки комбинират комфорт с добра странична опора. Возещите се отзад пък могат да разчитат на собствен блок за настройка на вентилацията. В подлакътника има държачи за чаши и шишета, а целият салон е пълен с жабки, ниши и джобове.

Икономични мотори за всеки вкус

Гамата от двигатели на Superb е средно с до 23% по-икономична, като личното ми впечатление е, че който и от тях да изберете, няма да съжалявате. Приятно бях изненадан от представянето на 1.4-литровия бензинов турбодвигател със 150 конски сили, който е напълно достатъчен за кола с размерите на Superb. Благодарение на технологията, спираща достъпа на гориво до два от четирите цилиндъра при ниски натоварвания, в реални условия консумацията беше 6.3 л/100 км. По книжка средният разход е дори под 5 литра. В същото време, вкаран в обороти, моторът е и достатъчно пъргав. Двигателят си пасва отлично с механичната трансмисия, като тази комбинация е отличен избор за хората, които пътуват основно извън града и нямат състезателни амбиции.

Ако цената не е определящ фактор, горещо препоръчвам най-мощния дизел в гамата - 190 конски сили, извадени от два литра работен обем. Той заслужава автоматика с двоен съединител и шест предавки, а предвид родните условия препоръчително е и задвижването на четирите колела. Така се получава една мечтана комбинация за всеки почитател на динамичното шофиране, като спринтът до 100 км/ч отнема 7.6 секунди при разход на гориво от малко под 5 л/100 км.

Без да съм имал каквито и да било амбиции за икономично каране, от София до Велинград консумацията беше 6.3 л/100 км. Моторът ми се понрави с постоянния запас от мощност и тихата работа.

С литър по-малко по същия маршрут отчете дизеловият мотор със 150 коня, комбиниран с механична трансмисия. Ускорението до 100 км/ч е с 1.2 секунди по-бавно, но колата пак е много приятна за шофиране.

Автомобил с няколко характера

Сред допълнителното оборудване има две системи, които горещо препоръчвам. Първата променя настройките на волана, педала на газта, трансмисията, системите за сигурност и т.н. в няколко режима - еко, спортен, комфортен, нормален и индивидуален. Отлично допълнение към споменатата система е адаптивното окачване. В комфортен режим Superb има возията на далеч по-скъпи лимузини. При тези настройки воланът е приятно лек, смяната на скоростите не се усеща, а моторът не се чува.

Съвсем различен характер има Superb в спортен режим - окачването осезаемо се втвърдява, каросерията се накланя по-слабо в завой, а колата се усеща по-стабилна, воланът става по-директен, а кутията поддържа обороти, при които може да осигури светкавично ускорение. Много добро е и серийното окачване на Superb, което предлага отличен баланс между комфорт и пътно поведение.

Сигурност без компромиси

Skoda Superb може да бъде снабдена с всички най-съвременни системи за безопасно и комфортно пътуване. Сред екстрите присъстват сигнализация за автомобил в мъртвата зона на огледалата, активен асистент за поддържане на избраната лента на движение, адаптивен круиз контрол. Маневрирането се улеснява от камерата за заден ход, която предлага различни гледни точки. Не липсва и система за автономно паркиране, както и асистент за движение на заден ход с ремарке. Ако в хода на маневрата към колата се приближава някакъв обект, водачът получава и навременно предупреждение. Полезна е и системата, която показва на приборното табло последния засечен пътен знак.

Това, което липсва към момента на Superb, са светодиодните фарове. Опционалните биксенонови обаче са доста добри, като при скорост над 60 км/ч позволяват шофиране през цялото време на дълги. По подобие на светодиодните фарове в сянка остават превозните средства от насрещния трафик и тези, които биват застигнати.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар