Зима

Зима
Пролет

31 август 2016 г.

Стоичков - бич божи!

Щеше да е истинска сензация, ако бе пропуснал да пребие някой фотограф на сватбата на дъщеря си...
 
Що е новина? Нещо неочаквано. Например класическото “Човек ухапа куче”. 

Но и това не е новина, ако този човек редовно хапе кучетата и е знаменит с това свое странно хоби. В такъв случай истинската новина е “Днес Джон не ухапа куче”. 

Та един такъв Джон у нас е известен като Камата. Или Модерния ляв. Не че хапе кучета, но обича да бие тюфлеците. Всеки ден без мариз е пропуснат ден. Щеше да е истинска сензация, ако бе пропуснал да пребие някой фотограф на сватбата на дъщеря си. Вероятно още докато се е бръснел сутринта, е мечтаел как ще смени физиономията на нахален папарак, та да се помни кога се е Христина венчала. 

Ако шефовете на жълтите газети мислеха извън релсите, все някой щеше да се сети да прати на събитието професионален боксьор с фотоапарат. Тогава вече щеше да видим световна сензация: “Фотограф наби Стоичков!” Подзаглавие: “Камата със счупен нос, ще съди за телесна повреда”. 

Тази новина щеше да обиколи света “Ню Йорк таймс” със сигурност щеше да я сложи на първа страница, малко под сгъвката вдясно. Там го помнят с това, че счупи крака на един студент аматьор в приятелски мач. Наказа го, че е вкарал гол. В резултат футболната му кариера в САЩ приключи, но в България това постави началото на обществената му кариера. 

У нас сватбата на Христина щеше да роди новина само ако полицията бе озаптила разярения Стоичков. Или ако го бе арестувала, не дай си боже. Представяте ли си? Вместо Стоичков да арестува полицията, полицията арестува Стоичков. Сензация. 

Но такива чудеса не стават. БГ полицаят добре знае, че ако случайно му щукне да сложи белезници на националния герой, до 30 минути лично премиерът щеше да се обади да пуснат Камата и да му се извинят челобитно. А полицаят да бъде обесен на черницата пред управлението. Или може би на черешата, не знам какво дърво расте там, важното е да е на публично място и да се въздаде справедливост. 

И премиерът щеше да е напълно прав, защото, ако не пусне веднага Стоичков, още вечерта футболната общественост ще подпали я Министерския съвет, я парламента. До една седмица може да падне и правителството, да се насрочат нови избори и на власт да дойде Дучето след консултации с американското посолство. Той пък щеше да отнеме лиценза на “Бистришките тигри”, откъде накъде ще бият една дузпа по два пъти, когато играят срещу ЦСКА? 

Едно време спортните журналя гласуваха, че Георги Аспарухов е по-велик от Стоичков. Аз също бях на това мнение. Грешка! То е все едно да твърдим, че “последният римлянин” Аеций е много по-велик от Атила, тъй като се е държал по-възпитано. Да, но Рим е плащал редовни откупи на Атила, а не обратното. Точно както сега Европа плаща откуп на Турция, а не обратното. 

Търсите световна сензация от рода на “Човек ухапа куче”? Какво ще кажете за следното заглавие: “Ердоган плаща откуп на Меркел”. И подзаглавие: “Немци изнасилват арабски жени в басейните в Мека”. Ето това би вдигнало тиражите до небесата, а не баналният факт, че Стоичков пак се е отдал на своето любимо хоби. 

Днес аз вече разбирам, че не бях прав да подкрепя Гунди за български футболист на столетието. Аспарухов беше нещо като прототип на Бекъм, културен хубавец. Светът обаче не очаква от България балкански Бекъм, а нещо като Атила, бич божи. Ето защо тъкмо Стоичков бе обявен за посланик на ЮНЕСКО, а не например Мария Гигова, три пъти световна шампионка по художествена гимнастика. 

В Холивуд има характерни актьори, които винаги играят я Франкенщайн, я някой мафиот. Сменят ли профила, обикновено се дънят. Ако Борис Карлоф бе изиграл галантен любовник, едва ли някой би го гледал. Кой знае, може и да го е изиграл, но никой не помни. Та така - всеки народ трябва да си влезе в ролята, ако иска да просперира.

Светът ни запомни още в далечната 1961 г., когато преди исторически мач с Франция някой пусна на терена петел, символа на френската нация. Тогава халфът Никола Ковачев хвана петела и му откъсна врата. Ужасени, французите загубиха мача и отпаднаха от световното първенство в Чили. Оттогава българският футболист “влезе в роля” - човекът, който къса глави с голи ръце.

Светът не чака от нас да се правим на Коко Шанел, това е привилегия на французойките. Грацията е приоритет на аристокрацията. Ако Мария Гигова бе американка, и до днес щеше да вдъхновява децата от Украйна до Уганда. Но тя е българка, поради което не е посланик на ЮНЕСКО. 

Значи ние трябва да бъдем верни на своите национални традиции, на своята истинска същност и геополитическата си съдба. 

Веднъж Бойко Борисов се изказа, че българите били генетически пригодени за борбата и бойните изкуства. И това е така, защото най-големите ни спортни успехи са в борбата и кеча, и то много преди Партията и правителството да се заемат сериозно с развитието на спорта. 

Народът ни налита на бой някак си интуитивно, особено когато жертвата носи очила или, не дай си боже, фотоапарат. 

Ето защо народът обича Стоичков и винаги е на неговата страна, когато той наказва журналята. Такъв го уважава и светът. 

Неслучайно европейските спортни журналя му дадоха “Златната топка”, може би движени от Стокхолмския синдром. Крайно време е УЕФА да учреди още една награда - “Златната балтия”, с която да отличава най-безкомпромисните футболисти на терена и в живота. 

В това отношение Камата е много класи над Марадона, Кантона, Гаскойн и другите известни “лоши момчета” в този спорт. 

По-горе споменах, че щеше да е истинско чудо, ако полицията бе спряла побоя над фоторепортера. Но още по-голямо чудо щеше да е, ако медиите бяха призовали полицията да си свърши работата. Гледах вчера дежурната дискусия по телевизията - как никой не се сети да иска оставката на Бъчварова!

За всичко друго я искат, само не и за това, че МВР пуска аванта на Камата, когато налага медиите. Не чух и Хелзинкския комитет да нададе вой. 

Една дама разпалено обясни по “Нова”, че щом в конституцията е записано правото на човека да не бъде сниман без неговото съгласие, значи Камата има пълното право да бие безнаказано. 

Водещите нито възразиха, нито се сетиха да попитат юрист. 

Много са прави! Ако бяха дали думата на юрист, той горкият щеше да обясни, че побоят е сериозно престъпление, та после да го линчува разярената тълпа. 

И ако телевизията обяви, че един национален герой е престъпник, къде тогава отива националното ни достойнство?

Говорейки за националното достоинство, то едно време Камата заяви, че е обиден на България и я напуска завинаги. Край, България вече не го интересува. 

После обаче се прибра, след като се снима на сафари в Африка до труповете на бивол, зебра, жираф и крокодил. Сигурно е платил цяло състояние, но явно за лъв или слон не са му стигнали парите. 

Все пак най-добре си е в родината, тук може да биеш фоторепортерите безплатно.


Валери Найденов, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар