Зима

Зима
Пролет

30 септември 2016 г.

Железопътна шизофрения

Странната идея на БДЖ за собствена компания за ремонти

В средата на септември в. "Стандарт" съобщи, че БДЖ възнамерява да създаде собствена компания за ремонт на локомотиви и вагони, защото частните заводи не искали да работят с нея. 


Сама по себе си идеята една зле управлявана и свръхзадлъжняла държавна компания да се захваща с нови дейности е трудна за аргументиране. А и допитване до сектора показва, че това съвсем не е така и всъщност по-скоро БДЖ не иска да работи с тях.

Подозренията са, че целта може да е да се разчисти място за нов играч - фаворит за поръчките на холдинга, и такава звезда вече започва да изгрява - "ЖП тракция" е набързо лицензирана фирма за поддръжка на локомотиви, ръководена от бивши служители на разпадналия се жп бизнес на Васил Божков.

Появата на нова компания в сектора не е проблем, разбира се. Историята обаче е странна по няколко причини, основната от които е нелогичното поведение на БДЖ. То вече има дружество, в което участва с 49% за ремонт на електрически локомотиви, но не се разбира добре с него и двете компании дори водят дела. 


На пазара от години има и друг играч, специализиран в локомотивите, който е предпочитан от частните жп компании, но по някакви причини не успява да се класира при поръчките на БДЖ. Едновременно с това БДЖ през последната година предпочита да работи с новопоявила се фирма за поддръжка на локомотиви. 

Идеята за създаването на собствена компания не е подкрепена със сметки, като до момента подобни опити на БДЖ не реализират голям успех.

Тази железопътна шизофрения буди въпроси относно управлението на активите на БДЖ, като за държавно дружество с дългогодишна история всичко това едва ли може да се дължи просто на незнание. 


Остава въпросът дали зад историята има по-голям сюжет, или това е просто поредното леко излизане от коловозите на мастодонта.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар