Зима

Зима
Пролет

14 септември 2016 г.

Сканздал! Крякането на Дьо Кабан – НЕ било безплатно!

Скандалната фирма “Белведере СА”, заради която френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан атакува съдийката Румяна Ченалова и я определи за “гнилата ябълка” на българската съдебна система, се оказва дарител на сдружение, чийто представляващ е самият дипломат. 


Това става ясно от преглед на отчета за 2015 г. на Сдружение “Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра”.

Оказва се, че фирмата “Белведере СА”, която бе страна по дело в Софийски градски съд, казус, приключил с извънсъдебно споразумение е направила дарение на сдружението на френския посланик – десет месеца след като Дьо Кабан публично се застъпи за интересите на частната компания. На 19 август 2015 г. “Белведере СА” превежда сумата от 48 895, 75 лв. на сдружението на Дьо Кабан.
 

Спонсори на френския посланик се оказва и подсъдимият за укриване на данъци в размер на 63 млн. лв. “бизнесмен” Огнян Донев чрез компаниите му за производство и търговия с лекарства – “Софарма” и “Софарма Трейдинг”. На 30 март 2015 г. “Софарма” превежда – веднъж 10 000 лв. и втори път 29 297 лв., а ден по-късно – на 31 март 2015 г. към Сдружението на посланика са преведени още 17 578, 13 лв., но този път от “Софарма трейдинг”. От два дни в интернет-сайт, издаван от Огнян Донев, не спира да бълва дописки, в които се оплаква набързо и безславно приключилия мандат на Кабан. Цялата редакция на сайта на Донев дори стигна дотам, че обвини Франсоа Оланд, че се виждал със Сергей Станишев, а Кабан бил оставен сам да се бори с лошите момчета от България.

Някогашната приятелка на премиера Бойко Борисов – банкерката Цветелина Бориславова е регистрирана като дарител със сумата от 9 765, 63 лв. Дарението е направено на 12 март 2015 г. Оказва се, че Бориславова е дарител с най-високата сума в качеството й на физическо лице.

9 779, 15 лв. дарение е направил и концесионерът-монополист на водата на столичани – компанията “Софийска вода”, която е собственик на френско дружество, т.е. с пари от сметките на софиянци е спонсорирана неправителствена организация на френския посланик.

Спонсори на бъдещия посланик на Франция в Буркина Фасо, докато е бил в София, се оказват още няколко десетки френски, австрийски и български компании.

Финансовият отчет на сдружението, в ръководството на което Дьо Кабан е заедно със Светлана Ганева и Давид Вейзман, официално е депозиран в Министерство на правосъдието в началото на септември месец. От доклада става ясно, че всички дарени средства са изразходвани за културни дейности във Франция и в България, а по сметката на сдружението останали под хиляда лева.

И каква излезе тя – крякането на Дьо Кабан – НЕ било безплатно!

АФЕРА очаква позицията на Дьо Кабан, както и на всички засегнати, за да ги публикува.



Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар